Οικονομία

16/02/2016 - 17:13

H Λεσβιακή γαστρονομία σε πρώτο πλάνο στην “11η HORECA 2016”.

Ο Δήμος Λέσβου, προσκεκλημένος του Chef’s Club of Greece (Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος) και του Προέδρου του Μίλτου Καρούμπα, συμμετείχε σε μία τετραήμερη οργανωμένη παρουσίαση τοπικών συνταγών μαγειρικής και προϊόντων Λέσβου, στο πλαίσιο του “9ου Διεθνούς Forum Γαστρονομίας”, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κορυφαίας και εξειδικευμένης επαγγελματικής έκθεσης για ξενοδοχεία και μαζική εστίαση (hotels, restaurants και cafes) “11η HO.RE.CA. 2016” (12 – 15 Φεβρουαρίου 2016, εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών).

 

Το Δήμο Λέσβου και το Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης και σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης Λέσβου Πάνος Πίτσιος, ενώ το παρόν έδωσαν πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων & ποτών, της ενδιαίτησης και της φιλοξενίας του νησιού, εκπρόσωποι της Ο.Λ.Σ.Α. (Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής), καθώς και αρκετοί Λέσβιοι της Αθήνας. Μεγάλος χορηγός της λεσβιακής αποστολής, η ακτοπλοϊκή εταιρεία BLUE STAR FERRIES”.   

 

Το ετήσιο διεθνές forum γαστρονομίας, που διοργανώνεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της HO.RE.CA., έχει καταστεί ο σημαντικότερος θεσμός της χώρας για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, δρώντας επιμορφωτικά και δίνοντας τη νέα, σύγχρονη διάσταση της παγκόσμιας γαστρονομίας, μέσα από την περίφημη ελληνική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα. Υποστηρίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ο Ε.Φ.Ε.Τ., ο Ε.Ο.Τ., το Ξ.Ε.Ε., ο Σ.Ε.Τ.Ε., το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων, κ.α.

 

Κατά τις 4 ημέρες της έκθεσης, στο stage παρουσιάσεων του Chef’ Club of Greece και μπροστά από τον ειδικό χώρο – εξέδρα του κοινού & των ειδικών του επισιτισμού, διεξαγόταν συνεχείς ζωντανές μαγειρικές, διαγωνισμοί και παρουσιάσεις τοπικών συνταγών και παραδοσιακών προϊόντων, από Έλληνες και ξένους chefs.

 

Αποδέκτες όλων των δράσεων, που διοργανώνονταν καθόλη τη διάρκεια της κάθε ημέρας της έκθεσης, ήταν: α) όλοι οι Έλληνες executive chefs, β) η πληθώρα των chefs – μελών του Ελληνικού Club, γ) οι ξένοι chefs από διάφορες χώρες του κόσμου, προσκεκλημένοι από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, δ) οι επαγγελματίες του επισιτισμού και της ξενοδοχείας (ιδιοκτήτες – στελέχη ξενοδοχειακών μονάδων, restaurants και cafes) από όλη την Ελλάδα, ε) οι εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι γαστρονομίας του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, και στ) το ευρύ και πολυπληθές αθηναϊκό κοινό, που έδινε  αδιαλείπτως δυναμικό παρών, παρακολουθώντας ενεργά όλα τα διαδραματιζόμενα events.

 

Κατά την τετραήμερη παρουσία του Δήμου Λέσβου στο forum γαστρονομίας,  πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα:

 

1.      Καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης, τα logos, τα σήματα, τα banners, τα διαφημιστικά φυλλάδια, καθώς και τα ίδια τα προϊόντα των λεσβιακών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην αποστολή, βρισκόταν σε περίοπτες θέσεις του stage και του ευρύτερου χώρου, αφού η Λέσβος ήταν η μοναδική γεωγραφική περιοχή της χώρας, της οποίας η  γαστρονομία ως σύνολο έτυχε της ιδιαίτερης παρουσίασης από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων, στους Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς και στο ευρύ κοινό.  

 

2.      Καθημερινή παρουσίαση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της Λέσβου που συμμετείχαν, στις ζωντανές μαγειρικές – events του Chef’s Club of Greece, πάνω στο stage επιδείξεων, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Η Κουζίνα του Μέλλοντος”.

 

3.      Καθημερινή δημιουργία – αυτοσχεδιασμοί μοναδικών cocktails με βάση τα λεσβιακά αποστάγματα και το ούζο πάνω στο stage επιδείξεων των ποτών, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Πίνουμε Ελλάδα”.

 

4.      Την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016, η κεντρική εκδήλωση παρουσίασης των τοπικών προϊόντων και της λεσβιακής γαστρονομίας, με ζωντανή μαγειρική τοπικών συνταγών από μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, υπό το συντονισμό και την επιμέλεια του μυτιληνιού executive chef του Club Παναγιώτη Μελιδώνη, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Keep tradition Κρατάμε την παράδοση”. Οι gourmet συνταγές που παρακολούθησε και στη συνέχεια γεύτηκε το κοινό, ήταν: α) γλυκιά κολοκύθα τηγανιτή, με παστουρμά, β) μακαρόνια με σάλτσα τομάτας, αρωματισμένη με ούζο, ελιές, λιαστή τομάτα και φέτα, γ) μακαρόνια με σαρδέλες, ελιές και κάπαρη, δ) πανσέτα χοιρινή, με σάλτσα ντομάτα, λιαστή ντομάτα, φέτα και σάλτσα ούζο, ε) ουζοκούλουρα, στ) παραδοσιακό ρόφημα “καϊνάρ”, και ζ) λουκουμάδες με μέλι Λέσβου και παγωτό ελιάς (από την ελληνορωσίδα executive chef Τάτυ Μπόκοτσι).       

 

5.      Παρουσίαση του μυτιληνιού “γεμάτου” και εν γένει του festival “Ο Άγιος Βαλεντίνος της Μυτιλήνης”, που ταυτόχρονα με το forum γαστρονομίας, διοργανωνόταν στη  Λέσβο, δεδομένου ότι τα λείψανα του Αγίου φυλάσσονται στη Μυτιλήνη. Το “γεμάτο”, παραδοσιακό γλυκό των αρραβώνων και των γάμων στη Λέσβο, επιλέχθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του festival, ως το γλύκισμα – σήμα κατατεθέν του “Αγίου Βαλεντίνου … της Μυτιλήνης” και προβλέπεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο συνολικό φάσμα προώθησης της εν λόγω γιορτής σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο η Μυτιλήνη να γίνει τουριστικός προορισμός για τα ερωτευμένα ζευγάρια και για τη διεξαγωγή γάμων.    

 

6.      Συμμετοχή του Προέδρου της Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου και του μέλους της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Λέσβου & Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλή Αντωνίου, στην 5η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που παραδοσιακά οι εργασίες της διεξάγονται στο πλαίσιο της HO.RE.CA. Στην μεστή ομιλία του, το μέλος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. Περικλής Αντωνίου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Παρόντες στη Γ.Σ., την οποία τίμησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αρκετοί ξενοδόχοι της Λέσβου. 

 

7.      Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτο Καρούμπα και αρκετούς Λέσβιους chefs της Αθήνας, συζητήθηκαν τα δεδομένα και τέθηκαν οι βάσεις, ώστε υπό την αιγίδα των Δήμου Λέσβου και Chef’s Club of Greece, να ξεκινήσουν οι ενέργειες ίδρυσης και λειτουργίας του απαραίτητου για την περαιτέρω ανάπτυξη του γαστρονομικού τουριστικού προϊόντος του νησιού Chefs Club of Lesvos”, στα πρότυπα άλλων τοπικών Λεσχών (όπως π.χ. αυτών της Κρήτης, της Ρόδου, της Χαλκιδικής, της Κέρκυρας, κ.α.). 

 

8.      Συμμετοχή και παρακολούθηση της ημερίδας παρουσίασης της κορυφαίας ελληνικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο hotel management με πλούσια δράση και στο εξωτερικό, της “Hotel Brain”. Σε σύντομο διάλογο με τον λεσβιακής καταγωγής Πρόεδρο της εταιρείας Πάνο Παλαιολόγο, συζητήθηκε και αποφασίστηκε η άμεση πρόσκληση της εταιρείας στη Μυτιλήνη, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις μιας επιτυχημένης δραστηριοποίησης της στον νησί, προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξής του.      

 

Οι επιχειρήσεις του νησιού που έδωσαν το παρόν στη σημαντική αυτή παρουσίαση της λεσβιακής γαστρονομίας στην 11η HO.RE.CA., ήταν οι ακόλουθες:    

 

1.    ΑΙΟΛΙΚΟΣ Α.Ε.Β.Ε.Τ.” ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ & ΓΚΙΖΑ – ΜΥΖΗΘΡΑ).

2.    “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΛΕΣΒΟΥ.

3.    ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ – LESEL (ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “ΜΥΤΙΛΗΝΙΩ” & “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”).

4.      ΚΛΑΒΑΣ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΛΕΣΒΟΥ – πρώην ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗ).

5.      ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ “ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ ΛΕΣΒΟΥ” (ΚΡΕΑΤΑ & ΤΥΡΙΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ).

6.    ΛΕΒΑ Α.Ε. (ΟΥΖΟ “ΣΜΥΡΝΙΩ”, ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ “LEVA” & ΑΛΙΠΑΣΤΑ “LEVA”).

7.    “ΛΕΣΒΙΓΑΛ” ΑΦΟΙ Δ. ΡΟΔΟΥ Ο.Ε. (ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΦΕΤΑ, ΛΑΔΟΤΥΡΙ, ΚΑΣΕΡΙ Π.Ο.Π., ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ, ΓΚΙΖΑ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ, ΓΙΔΟΤΥΡΙ, ΤΥΡΟΒΟΛΑΚΙ).

8.      ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ (ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΛΕΣΒΟΥ).

9.      “ΜΠΑΧΑΡΟΠΩΛΕΙΟ” ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΔΙΑΘΕΣΗ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ “ΚΑΪΝΑΡ”.

10.  “ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ” ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ (ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ & ΣΑΛΤΣΕΣ).

11.  ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ «ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ» (ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ & ΣΑΛΤΣΕΣ). 

12.  “ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ” Κ. ΛΟΥΠΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. (Οίνοι “ΔΑΦΝΙΣ & ΧΛΟΗ” – “ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ”).

13.  “Ο ΚΙΜΩΝ” ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 

14.  “OLEVE” FAMILY ESTATE & PRODUCTS (ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΜΕΛΙ, ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΔΙΟΥ, ΣΥΚΑ, κ.α.).

15.  THEROS (ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ).

16.              “ΦΛΟΚΑΚΙ” (ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ).      

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!