Οικονομία

16/10/2014 - 19:05

Κατέσχεσαν… το κτίριο της Αστυνομίας στη Μυτιλήνη!

yle="text-align: justify;">Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης  / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΥΨΟΥΣ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΕΑΣΛ

- Ισχυρότατο πλήγμα για την Ένωση Συνεταιρισμών που έχει την ιδιοκτησία, καθώς το ΙΚΑ δέσμευσε και τους τραπεζικούς της λογαριασμούς οδηγώντας την στην "αγχόνη"

 

Για όσους γνωρίζουν τους ρυθμούς με τους οποίους "τρέχει" στη Λέσβο το νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) για τις κατασχέσεις ακινήτων και ενοικίων, ήταν αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα θα "έβαζε στο χέρι" και τα περιουσιακά στοιχεία Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Παρόλα αυτά αποτελεί θέμα πρώτου μεγέθους η κατάσχεση μέχρι και του κτιρίου της… Αστυνομίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου! Πρόκειται για ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα που δέχεται η ΕΑΣΛ, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της το κτίριο και δανείστηκε για να επισκευάσει τα παλιά υφαντήρια, προκειμένου να στεγαστεί η Αστυνομία έναντι αρχικού μηνιαίου μισθώματος 28.000 ευρώ. Εδώ να σημειωθεί ότι το μίσθωμα αναπροσαρμόστηκε μετά το 2009 στις 34.000 ευρώ, αλλά τώρα έχει μειωθεί περίπου στις 25.000 το μήνα, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής προς τα κάτω των μισθωμάτων που καταβάλλει το κράτος για τη στέγαση των υπηρεσιών του.

Με τα μισθώματα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης η Ένωση Συνεταιρισμών εξυπηρετούσε το δάνειο που είχε πάρει από την τότε Αγροτική Τράπεζα, καθώς απαιτήθηκαν περίπου 6 εκατ. ευρώ ώστε το "χάλασμα" των παλιών υφαντηρίων να δώσει τη θέση του σε ένα (παλιό βιομηχανικό) κτίριο που σήμερα κοσμεί τη Μυτιλήνη.

 

Με "χειρουργικές κινήσεις"…

Με "χειρουργικές κινήσεις" το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών του ΙΚΑ προχώρησε στην κατάσχεση του ακινήτου έναντι οφειλών της Συνεταιριστικής Οργάνωσης προς το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες προσεγγίζουν το ποσό του 1 εκατ. ευρώ!

Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προχώρησε σε δύο διαδικασίες κατάσχεσης. Η πρώτη, με την οποία "έβαλε στο χέρι" το δαιδαλώδες κτίριο ώστε να μπορεί να το εκποιήσει στην περίπτωση που ξενοικιαστεί και δεν καλυφθεί για την οφειλή από τα μισθώματα της Αστυνομίας. Η δεύτερη διαδικασία που έγινε αφορά την κατάσχεση εις χείρας τρίτων, προκειμένου το ΙΚΑ να "καθίσει" πάνω στα ενοίκια που καταβάλλει προς την Ένωση το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη στέγαση της Αστυνομίας. Ταυτόχρονα όμως έδωσε ακόμα ένα ισχυρό "χτύπημα" στη Συνεταιριστική Οργάνωση, προχωρώντας στη δέσμευση (κατάσχεση εις χείρας τρίτων) και των τραπεζικών της λογαριασμών, οδηγώντας την στην απόλυτη οικονομική ασφυξία.

Με αυτό τον τρόπο το ΙΚΑ είναι καλυμμένο έναντι των οφειλών της Ένωσης Συνεταιρισμών, καθώς πλέον έχει  & το ακίνητο αλλά και τα μισθώματα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης από εδώ και στο εξής, προκειμένου σταδιακά να καλύπτει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ένωσης Συνεταιρισμών οι οποίες εκκρεμούν.

 

"Βρόγχος" στην ΕΑΣΛ

Στην πλέον κρίσιμη καμπή της ιστορίας της (δεδομένου πως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης κατέρρευσαν οικονομικά ακόμα και κραταιές μέχρι πριν λίγα χρόνια Ενώσεις της χώρας), η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου βρίσκεται αντιμέτωπη με μια "κατάσταση ζωής και θανάτου", καταγράφοντας αφενός μεν την απώλεια ενός σημαντικού εσόδου με το οποίο κάλυπτε οικονομικές της υποχρεώσεις και κυρίως τις υποχρεώσεις στις τράπεζες. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι τα παλιά δάνεια επιβαρύνθηκαν σημαντικά όταν έκανε την επένδυση για την ανακατασκευή του κτιρίου των παλιών υφαντηρίων, με στόχο ο δανεισμός να πληρωθεί σε βάθος δεκαετιών από τα μισθώματα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και να μείνει στην Ένωση το κτίριο των παλιών υφαντηρίων πλήρως ανακαινισμένο, αποτελώντας ένα εξαιρετικά σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.

Το σκεπτικό αυτό της διοίκησης της Ένωσης επικροτήθηκε από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και κυρίως από τους συνεταιρισμένους αγρότες, που είδαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια να αξιοποιείται ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Δευτεροβάθμιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης της Λέσβου. Ωστόσο ο δρόμος δεν ήταν σπαρμένος με ροδοπέταλα, καθώς μετά το 2009 που έγινε η μετεγκατάσταση της Αστυνομίας, άρχισαν να επιβάλλονται το ένα μετά το άλλο τα φορολογικά μέτρα, ώστε να φτάσει η χώρα το 2012 στον υποτιθέμενο έκτακτο φόρο ακίνητης περιουσίας (ο σημερινός ΕΝΦΙΑ), ο οποίος για ένα τόσο μεγάλο κτίριο όπως αυτό των παλιών υφαντηρίων ήταν δυσβάστακτος. Αντί λοιπόν η Ένωση να ελαφρυνθεί για τις υποχρεώσεις της βρέθηκε με νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες της, βλέποντας κάποια από τα ενοίκια του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης να βγαίνουν από το Ταμείο του Κράτους και να επιστρέφουν πάλι στο ίδιο Ταμείο!

Μάλιστα ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αλέκος Γιαζιτζόγλου φέρεται να έχει εκμυστηρευθεί σε άτομα του στενού του περιβάλλοντος, κατά το παρελθόν, ότι μετάνιωσε για την εισήγησή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣΛ για την αξιοποίηση του κτιρίου, καθώς η Ένωση από όλη αυτήν την ιστορία βρέθηκε μεν με το ετοιμόρροπο κτίριο των παλιών υφαντηρίων πλήρως ανακαινισμένο, αλλά οικονομικά επιβαρυμένη από τη φορολογία.

 

Σε κρίσιμη κατάσταση

Η κατάσχεση του κτιρίου της Ένωσης Συνεταιρισμών στο οποίο στεγάζεται η Αστυνομία και η απορρόφηση των ενοικίων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης από το ΙΚΑ γίνεται στην πλέον κρίσιμη περίοδο για τους αγρότες της Λέσβου. Και αυτό καθώς βρισκόμαστε προ των πυλών για την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, με την Ένωση να έχει ανάγκη από ρευστότητα προκειμένου να αποκτήσει δυνατότητα παρέμβασης στην εμπορία και άρα στις τιμές του ελαιολάδου για τους παραγωγούς.

Το πρόβλημα από την έλλειψη ρευστότητας απασχολεί αρκετές Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας μας εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου, καθώς αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει τα περιθώρια για να "κάνουν παιχνίδι" στην αγορά και να μπορέσουν να δώσουν όσο το δυνατόν πιο βελτιωμένες τιμές για τους ελαιοπαραγωγούς.

Τα παραπάνω όμως που αφορούν το εισόδημα των αγροτών και την τοπική οικονομία είναι το ελάχιστο, δεδομένου πως χωρίς τα ενοίκια δεν μπορεί πλέον η ΕΑΣΛ να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Το ζήτημα είναι σοβαρό καθώς έχει να κάνει με αυτήν καθ’ αυτήν την βιωσιμότητα της Συνεταιριστικής Οργάνωσης, η οποία σε περίπτωση που "πέσει", αυτό θα αποτελέσει ντόμινο με εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνέπειες και για τους Συνεταιρισμούς. Μόνη σανίδα σωτηρίας είναι η υπαγωγή της στη ρύθμιση των 72 - 100 δόσεων που αναμένεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία. Για ένα τέτοιο ποσό οφειλής όμως το ύψος των δόσεων είναι απαγορευτικό για τα οικονομικά της Συνεταιριστικής Οργάνωσης.

Επίσης η Ένωση Συνεταιρισμών μπορεί να προσβάλει νομικά την κατάσχεση, αν και τα περιθώρια στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αρκετά περιορισμένα.

Μοιράσου το άρθρο!