Οικονομία

02/08/2016 - 17:20

Προτάσεις του Ε.Ο.Α.Ε.Ν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης

yle="text-align: justify;">Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Χίο, το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016, η διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), με κύριο θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των συνεπειών της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, που δυσανάλογα επωμίζονται τα νησιά του Αιγαίου.

 
Στη συνάντηση, πέραν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΕΝ και τους Προέδρους και μέλη Διοικήσεων νησιωτικών Επιμελητηρίων, συμμετείχαν ο κ. Γ. Γιανέλλης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Α. Μιχαηλίδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χίου, ο κ. Ν. Μηταράκης Βουλευτής Ν.Δ. Χίου, ο κ. Μ. Βουρνούς Δήμαρχος Χίου, ο κ. Κ. Βεργίνας ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφεριάρχη Χίου, ο κ. Π. Μπουγδάνος, Περιφερειακός Σύμβουλος Χίου και ο κ. Γ. Τούμπος, Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Επίσης παρευρέθηκαν όλα τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Χίου και αρκετά μέλη του Δ.Σ., με τον Πρόεδρο τους κ. Γεώργιο Γεωργούλη, που ανέλαβε και τη φιλοξενία των συμμετεχόντων.
 
Πριν την εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής περιηγήθηκε στου χώρους του ιδιόκτητου κτιρίου του ΕΟΑΕΝ, που ανακαινίστηκε πρόσφατα με επιχορήγηση της Γενικής Γραμματείας και σ΄αυτό στεγάστηκε η υπηρεσία της ΣΧΟΠ Ν. Χίου.
 
Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης, παρουσίασε το Επετειακό Λεύκωμα-Οδηγό Ανάπτυξης 2016, που πρόσφατα εξέδωσε  ο ΕΟΑΕΝ, για τα 22 χρόνια προσφοράς και δράσης του στην νησιωτική ανάπτυξη.
 
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία, τον έντονο προβληματισμό και την απογοήτευσή τους για τις δραματικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής- προσφυγικής  κρίσης  στην οικονομική και κυρίως τουριστική δραστηριότητα  των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου,  κρίση που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο  από τα πρόσφατα γεγονότα  στη γείτονα Τουρκία, αλλά και τα δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης (κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ, αύξηση φορολογίας, χαράτσι στις διανυκτερεύσεις, κ.λ.π.). 
 Επίσης φόβοι εκφράστηκαν και για το διαφαινόμενο κοινωνικό ρήγμα, εξ΄ αιτίας των συχνών βίαιων επεισοδίων μεταξύ των μεταναστών και των αυξανόμενων κρουσμάτων παραβατικής συμπεριφοράς  με κλοπές σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αλλά και σε πεζούς πολίτες.
 
Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανάλαβε από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του για την ενεργοποίηση των διατάξεων του ν. 4150/2013, σχετικά με την ρήτρα νησιωτικότητας, το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής και το Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής. Επίσης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές ενέργειες που πρόκειται να υλοποιηθούν σύντομα με στόχο τη στήριξη των νησιών, μετά την πρόσφατη κοινή συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π και του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Για την προσφυγική κρίση τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα αυτό έδειξε το χειρότερο πρόσωπό της, ενώ εξέφρασε την προσωπική του άποψη ως νομικού, λόγω του υφιστάμενου συνταγματικού πλαισίου, ότι είναι αντισυνταγματική η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Χίου, κ. Δ. Κυτριλάκης, παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία τη μεγάλη μείωση της τουριστικής κίνησης στη Χίο το 2016, μείωση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αρνητικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης. 
 
Για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών και την αποκατάσταση του κλίματος ανασφάλειας, προτάθηκε:
 α) η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου από πρόσφυγες και μετανάστες, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους αντιστοιχεί στο 4-5% του πληθυσμού τους, όταν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι από 0 έως 0,5%,
 β) οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα υπέστησαν ζημιές από την προσφυγική κρίση να αποζημιωθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, 
γ) για όσο χρόνο διαρκή η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, στα νησιά που πλήττονται υπέρμετρα να χορηγηθούν φοροελαφρύνσεις και ευνοϊκές   ρυθμίσεις για οφειλές στο δημόσιο-ασφαλιστικά ταμεία και να εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ, 
δ) να ενισχυθούν άμεσα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (αστυνομία, λιμενικό) με προσωπικό και εξοπλισμό, για να αποκατασταθεί το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί, 
ε) να αυξηθούν οι δαπάνες δημοσίων επενδύσεων σε τουριστικές και κοινωνικές υποδομές, στ) να ενεργοποιηθούν άμεσα οι διατάξεις περί νησιωτικής πολιτικής του ν. 4150/2013, που προβλέπουν την εφαρμογή της «ρήτρας νησιωτικότητας» σε όλα τα νομοσχέδια, την λειτουργία του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής και του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής και
ζ) μεσοπρόθεσμα να καταρτιστεί ειδικό αναπτυξιακό πενταετές ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ανάπτυξης της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους, ρεαλιστικούς και εφικτούς ώστε να γίνει περιφέρεια ίσων ευκαιριών, με αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις σε ΣΧΕΣΗ με  αυτές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και της Ευρώπης.
 
Επίσης αποφασίστηκε ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. να συνδράμει και στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και οι τοπικοί φορείς, για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των μαστιχοκαλλιεργητών του νησιού, από τις καταστροφικές ζημιές της πρόσφατης φωτιάς που έπληξε τα χωριά της νότιας Χίου.
 
Ακολούθησε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και μεταξύ των άλλων λήφθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις:
Εγκρίθηκε η κατατεθείσα από τον  ΕΟΑΕΝ προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΕΟΑΕΝ και των Επιμελητηρίων μελών του στις παρακάτω εκθέσεις και συνέδρια:
- στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μέσω του περιπτέρου της ΚΕΕ Ελλάδος.
- στην 3η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, στο Metropolitan Expo 25-27/11/2016.
- στο 7ο Agro Quality και το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος & Τυριού ( Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας 14-16/10/2016).
- στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιμενικών Έργων,  Αθήνα 21-24/11/2016.
- στο 11ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία & Ανάπτυξη», Θεσσαλονίκη 5 Νοεμβρίου 2016
- στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών, Βρυξέλλες 27 Σεπτεμβρίου 2016.
- Στο Φόρουμ τουριστικής συνεργασίας της Κρητικής αγοράς και των Τουρκικών Παραλίων, που διοργανώνει ο Οργανισμός «ΛΙΣΙΣΤΡΑΤΗ»
Αποφασίστηκε η συνεργασία με την ιστοσελίδα www.i-paidi.gr, που στηρίζει παιδιά με το σύνδρομο «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα»- (ΔΕΠ-Υ).  
Εγκρίθηκε η πρόταση συνεργασίας με τον οικονομολόγο-μελετητή κ. Χ. Πετρέα, για υποστήριξη αναπτυξιακών δράσεων του ΕΟΑΕΝ.
Αποφασίστηκε η έκδοση του Επετειακού Λευκώματος του ΕΟΑΕΝ στην αγγλική γλώσσα, με έμφαση στην παρουσίαση της παραγωγικής και εμπορικής φυσιογνωμίας των εξαγωγικών νησιωτικών επιχειρήσεων.
Αποφασίστηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και της εταιρείας τραπεζικών διαμεσολαβητών “V.P Negotiations”, διαπιστευμένων από την Τράπεζα της Ελλάδας, για παροχή ανάλυσης και συμβουλευτικής υποστήριξης   σε θέματα τραπεζικού δανεισμού για τους νησιώτες επιχειρηματίες, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Επιμελητήρια.   
 
 

Μοιράσου το άρθρο!