Οικονομία

16/08/2017 - 16:28

Σοκ στη Λέσβο: οι πρώτες "καμπάνες" για τη Συνεταιριστική Τράπεζα - στη φυλακή τουριστικός πράκτορας - 53 κατηγορούμενοι

Σ

υγκλονισμένη η κοινωνία της Λέσβου παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες την πορεία των απολογιών 53 ατόμων που ενέχονται στο σκάνδαλο της υπό εκκαθάριση πλέον, Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου και Λήμνου.

 
 
Πρόκειται για 53 κατηγορούμενους στο σύνολό τους για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, όλοι τους μέλη Διοικητικών Συμβουλίων της Τράπεζας, υπηρεσιακοί παράγοντες χρηματοδοτήσεων και δανειολήπτες.
 
Στο σύνολό τους κρίθηκαν από την Οικονομική Εισαγγελία που διενήργησε την προανάκριση, ως υπεύθυνοι για τις ζημιές ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που υπήρξαν ως αποτέλεσμα παράνομων ενεργειών από μέρους τους.
 
 
 
Η τύχη των πρώτων επτά, που απολογήθηκαν σε ειδική ανακρίτρια στη Μυτιλήνη, είναι το κύριο θέμα συζήτησης τις τελευταίες μέρες. Αφού, αν μη τι άλλο, δείχνει τι πρόκειται να ακολουθήσει.
 
 
Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, στους δυο πρώτους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους της Τράπεζας που απολογήθηκαν, επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα έως την εκδίκαση της υπόθεσης.
 
 
Τετραμελής οικογένεια δανειοληπτών αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 80.000 ευρώ, ενώ ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που επί της θητείας του είχε λάβει και δάνειο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, κρίθηκε προφυλακιστέο και κρατείται! Πρόκειται για ένα σημαντικό τουριστικό πράκτορα του νησιού, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει στέλεχος του επιμελητηριακού κινήματος και μέλος πολλών επιτροπών φορέων του δημοσίου.
 
 
 
Δεδομένων των παραπάνω, όλοι όσοι στη συνέχεια κλήθηκαν να απολογηθούν, ζήτησαν και πήραν ολιγοήμερη προθεσμία. Οι απολογίες τους έχει ορισθεί να αρχίσουν στις 25 Αυγούστου. Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται πολιτευτές, πρώην και εν ενεργεία στελέχη οργανισμών αυτοδιοίκησης, στελέχη οικονομικών φορέων ως και πρώην ανώτεροι αξιωματικοί διωκτικών αρχών!
 
 
 
Και άλλη υπόθεση
 
 
Ας σημειωθεί ότι κάποιοι από τους παραπάνω έχουν παραπεμφθεί ήδη σε δίκη από το Συμβούλιο Εφετών Β. Αιγαίου, κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος για παράνομες δανειοδοτήσεις, ύψους, τότε, άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Οι σημερινές απαιτήσεις από τα συγκεκριμένα δάνεια ξεπερνούν τα επτά εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις που έχουν κατατεθεί είναι της τάξης των 400.000 ευρώ.
 
Πρόκειται για μια υπόθεση του 2004 για την οποία παραπέμπονται σε δίκη τα μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ο τότε διευθυντής και ο τότε υπεύθυνος της διαχείρισης επιταγών. Επίσης, για ηθική αυτουργία στην απιστία παραπέμπονται δυο φυσικά πρόσωπα. Όλοι τους έχουν αφεθεί ελεύθεροι με όρους. Στο σύνολο τους έχουν κληθεί να απολογηθούν όπως προαναφέραμε, και για το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας γενικότερα, στη βάση του προαναφερθέντος πορίσματος της Οικονομικής Εισαγγελίας. Η δίκη τους έχει προσδιορισθεί να γίνει στις 7 του ερχόμενου Δεκεμβρίου.
 
 
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι, στελέχη της τράπεζας και μέλη της διοίκησής της, ενέκριναν και λάμβαναν επισφαλή δάνεια ύψους εκατομμυρίων ευρώ, που δεν εξυπηρετούνταν, ενώ με ευκολία ανατροφοδοτούνταν με νέα δάνεια. Κι όλα αυτά χωρίς ιδιαίτερη επιχειρηματική δραστηριότητα των κατηγορουμένων δανειοληπτών.
 
 
Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Μοιράσου το άρθρο!