Οικονομία

06/12/2023 - 13:22

Στο επίκεντρο η μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών στο Μεταφορικό Ισοδύναμο

Συνάντηση ΕΟΑΕΝ με τον Αν. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ κ. Δημήτρης Συξέρης μαζί τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Αντιπροέδρου της ΚΕΕΕ κ. Γιάννη Βουτσινά και το μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αθανάσιο Ζλατούδη, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά για επείγουσα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση με σκοπό την επίλυση καίριων ζητημάτων που απασχολούν τις νησιωτικές κοινωνίες και είχαν τεθεί στον κ. Παππά κατά την πρόσφατη Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ. Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Παππά υποδεικνύει  εμπράκτως, αφενός, την κατανόηση των ενδογενών προβλημάτων της  Νησιωτικότητας όντας ο ίδιος Ρόδιος, αφετέρου το έντονο ενδιαφέρον του για την στήριξη της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας και κοινωνίας σε συνεργασία με τον ΕΟΑΕΝ, θεσμικό εταίρο του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου.

 

Οι εκπρόσωποι των Νησιωτικών Επιμελητηρίων έθεσαν στον κ. Παπαθανάση το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης πληρωμών που παρατηρείται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο για τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους των νησιών μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί σε πληρωμές επιχειρήσεων εμπορίας καυσίμων λόγω του καθεστώτος «de minimis». Ο Αν. Υπουργός συμφώνησε με την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος και δήλωσε πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι πληρωμές των οφειλόμενων ποσών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. 

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ πρότεινε στον κ. Παπαθανάση και τον κ. Παππά την ενεργό συμμετοχή του ΕΟΑΕΝ στην προσπάθεια μετάβασης στην Γαλάζια Οικονομία με ειδικά σχεδιασμένες δράσεις.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 

  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΝΗΣΙΩΝ – Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

 

---

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 54ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)., που πραγματοποιήθηκαν στον Πειραιά, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

 

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Δημήτρης Συξέρης και ο εκπρόσωπος του Προέδρου του ΕΒΕΠ κ. Δημήτριος Μαρκομιχάλης.  Από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. συμμετείχαν επίσης ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Παντελής Λεγάτος, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Ρεϊζάκης, ο Γ.Γ. κ. Φώτης Κόττης, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Παναγιώτης Τατάκης, και τα μέλη κ.κ. Ανδρέας Παντελιός, Αθανάσιος Ζλατούδης και Μανώλης Ζερβάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν στους συνέδρους ο εκπρόσωπος της Κ.Ε.Ε.Ε κ. Γιάννης Βουτσινάς, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης & Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΠ κ. Δημήτρης Μαρκομιχάλης και ο εκπρόσωπος του ΕΕΣΥΜ στον ΕΟΑΕΝ κ. Παρασκευάς Φραντζέσκος. Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων από τα Ελληνικά Νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ.

δ

Βασικός ομιλητής της Γ.Σ ήταν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις νησιωτικές επιχειρήσεις και τις κοινωνίες των νησιών γενικότερα, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Υπουργείου και του ΕΟΑΕΝ. Μετά την ομιλία του, ακολούθησε εξαιρετικά εποικοδομητική διαλεκτική συζήτηση με τους Προέδρους και εκπροσώπους των νησιωτικών Επιμελητηρίων για μια σειρά επίκαιρων θεμάτων. Παρεμβάσεις έκαναν οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων: κ. Γιάννης Βουτσινάς / ΕΕΠ, κ. Γιάννης Ρούσος (Επ. Κυκλάδων), κ. Γιάννης Κουφίδης  (Επ. Χαλκιδικής), κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης (Επ. Μαγνησίας), κ. Μάρκος Δέμπας (Επ. Καβάλας), κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς (Επ. Λέσβου) και κ. Γιάννης Γεροντίτης (Επ. Ευβοίας), καθώς και οι: κ. Νίκος Ρειζάκης (Επ. Ρεθύμνου), κ. Παναγιώτης Τατάκης (Επ. Λέσβου), κ. Ανδρέας Παντελιός (Επ. Κεφαλονιάς-Ιθάκης), κ. Αθανάσιος Ζλατούδης (Επ. Μαγνησίας), κ. Εμμανουήλ Ζερβάκης (Επ. Ηρακλείου) και ο κ. Νίκος Τσίπηρας ταμίας του Insuleur.

 

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ομόφωνα ενέκριναν τον Προϋπολογισμό έτους 2024 ενώ αποδέχτηκαν τόσο την πρόταση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου κ. Παντελή Λεγάτο, για διοργάνωση της 55ης Γ.Σ του ΕΟΑΕΝ στη Χίο την Άνοιξη του 2024 όσο και την πρόταση του κ. Ανδρέα Παντελιού το θέμα της 55ης Γ.Σ να είναι η «Ρήτρα Νησιωτικότητας». 

 

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, οι σύνεδροι της Γ.Σ του ΕΟΑΕΝ μαζί με τους συνέδρους της Γ.Σ του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης INSULEUR, που διεξήχθη επίσης την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επισκέφτηκαν την Αίγινα, στην οποία ξεναγήθηκαν με μέριμνα του Δήμου Αίγινας στα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού, ενώ παρακολούθησαν μέρος της διαδικασίας επεξεργασίας του περίφημου φιστικιού Αίγινας, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αίγινας             

Μοιράσου το άρθρο!