Οικονομία

24/02/2015 - 20:10

Θα καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά ; - Ερωτηματικά προκαλεί η επιστολή Βαρουφάκη

trong>Κατάργηση εξαιρέσεων στους συντελεστές του ΦΠΑ, «stop» στο καθεστώς των πρόωωρων συνταξιοδοτήσεων σε δημόσιο και τράπεζες, αναπροσαρμογή μισθών στο δημόσιο, συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, περιορισμό των φοροαπαλλαγών, απελευθέρωση του ανταγωνισμού με βάση τις αρχές του ΟΟΣΑ, ευθυγράμμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και σταδιακή κατάργηση των τελών υπέρ τρίτων, είναι οι βασικοί πυλώνες του ελληνικού προγράμματος για τη συνέχιση της δανειακής σύμβασης με τους δανειστές, όπως αναπτύσσονται στην επιστολή που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης προκειμένου να εγκριθεί από τις χώρες της ευρωζώνης και τα θεσμικά όργανα.
Το πρακτορείο Reuters που αποκάλυψε τη λίστα Βαρουφάκη υπογραμμίζει πως η Ελλάδα δεσμεύεται να μην υποχωρήσει από τις αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί και διαβεβαιώνει πως οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος.
Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει ότι η έγκριση του ελληνικού εγγράφου είναι απαραίτητη για την επικύρωση της τετράμηνης παράτασης της ισχύουσας δανειακής συμφωνίας όπως συζητήθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής.
Ακόμη, σημειώνει ότι η λίστα περιλαμβάνει μέτρα για την μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής και τη συγκράτηση των δαπανών σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.
Περιέχεται επίσης δέσμευση για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και για την αντιμετώπιση «παραθύρων και κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδοτηση» - σε μια προφανή κίνηση εξεύρεσης συμβιβασμού μεταξύ του δεδηλωμένου στόχου της κυβέρνησης να αποφύγει περαιτέρω μειώσεις συντάξεων όπως ζητούσαν προηγουμένως οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ, σχολιάζει το Ρόιτερς.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση των μισθών, αλλά θα διασφαλίσει ότι το σύνολο των δαπανών μισθοδοσίας δεν θα αυξηθεί. Δεσμεύεται επίσης ότι θα εισαγάγει σταδιακά τις συλλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στο μέλλον, αλλά και ότι οποιαδήποτε τέτοια αύξηση θα γίνει σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους και άλλους εταίρους.

Η επιστολή για το ΦΠΑ αναφέρει: «Η Ελλάδα δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την πολιτική τού Φ.Π.Α., τη φορολογική διοίκηση και επιβολή.  Η πολιτική τού Φ.Π.Α. θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».

 

Τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου εκφράζει εκτιμά σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης.
«Με έκπληξη διαπιστώσαμε στο email Βαρουφάκη προς την τρόικα να ανοίγει για πρώτη φορά δεσμευτικά (commitment) από την κυβέρνηση «παράθυρο» για κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου» αναφέρει ο κ. Βρούτσης.Σύμφωνα με τον ίδιο εάν συμβεί αυτό, κάτι που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπερασπίστηκαν και δεν επέτρεψαν να συμβεί, όπως τονίζει, τότε θα αποτελέσει μία τεράστια ανατροπή προς το χειρότερο στην οικονομική ζωή των νησιών και των κατοίκων τους.
Ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει πως ο  μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, κατακτήθηκε από τη χώρα μας μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και με την πρώτη καθιέρωση του ΦΠΑ στην Ευρώπη, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.
«Το ενδεχόμενο, λοιπόν, κατάργησής του ισοδυναμεί με απώλεια εθνικής κυριαρχίας, καθώς δεν θα μπορέσει να επανέλθει ποτέ.Καλώ την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις και τους Κυκλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν θέση» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Βρούτση.



Βολές κατά της κυβέρνησης και του Γιάννη Βαρουφάκη, εξαπολύει ο Νότης Μηταράκης, για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, καθώς όπως υποστηρίζει η επιστολή του υπ. Οικονομικών στο Eurogroup, «ανοίγει εκ νέου το θέμα» που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταφέρει να βγάλει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις επίμονες και συστηματικές πιέσεις της τρόικας, είχε καταφέρει να βγάλει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σημερινή επιστολή Βαρουφάκη στο Eurogroup το ανοίγει εκ νέου, με δική της, μάλιστα, ευθύνη», δήλωσε ο κ. Μηταράκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη.
«Θέλω να πιστεύω ότι δεν βρισκόμαστε ενώπιον ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων, γιατί κάτι τέτοιο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τη νησιωτική Ελλάδα και θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά», τόνισε ο βουλευτής Χίου και κάλεσε τον κ. Βαρουφάκη «να διευκρινίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και να μην λάβει καμία απόφαση – δέσμευση, που θα πλήξει τα νησιά μας».



Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών προσπαθούν να καθησυχάσουν:  

Κατά τη διάρκεια της τετράμηνης παράτασης δεν θα υπάρξουν υφεσιακά μέτρα, υποστήριζαν  κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης στο Eurogroup όπου δόθηκε και πράσινο φως για την λίστα Βαρουφάκη .
Ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι απέφυγαν να ξεκαθαρίσουν το τι ακριβώς θα αλλάξει στον ΦΠΑ με βάση την ελληνική δέσμευση στο κείμενο που αποστείλαμε στις Βρυξέλλες.
Η ασάφεια όσον αφορά  στο μέλει γενέσθαι με τον  ΦΠΑ οδήγησε σε σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου τα οποία παρουσιάζουν έντονη οικονομική δραστηριότητα.
Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν εξόφθαλμες εξαιρέσεις ή ευνοϊκά καθεστώτα όπως αναφέρει το κείμενο στο Eurogroup.
Πάντως πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδαν το βράδυ της Τρίτης κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

 

πηγές: Ναυτεμπορική , Πρώτο Θέμα , thetoc.gr

Μοιράσου το άρθρο!