Ομορφιά & Υγεία

01/06/2022 - 08:47

Gotu Kola , το θαυματουργό βότανο

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Το βότανο Gotu Kola  (Centella asiatica) δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα αλλά χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη Ασία, στην Αφρική και στην Ωκεανία.

Θεωρείται ιδανικό για δερματικά προβλήματα, ουλές, εγκαύματα, ακόμη και για την ψωρίαση. Είναι πολύ αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, των κιρσών αλλά και της φωτογήρανσης.

Τα τερπενοειδή που περιέχει διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τόσο τις επιφανειακές όσο και τις βαθιές ρυτίδες, την ελαστικότητα και την υγρασία του δέρματος. Συνεπώς, ο συνδυασμός Gotu Kola με βιταμίνη C, η οποία διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου στους ινοβλάστες, θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελούν ένα ελιξίριο διατήρησης της νεότητας του δέρματος. 

Επίσης, το Gotu Kola δυναμώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μελέτες έδειξαν ότι σε ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό, το Gotu Kola βελτίωσε τη νοητική λειτουργία αλλά και τη μνήμη τους.  Επίσης, άλλη μελέτη αναφέρει πως άτομα που έπασχαν από αγχώδη διαταραχή, αντικατέστησαν τα φάρμακά τους με ταμπλέτες Gotu Kola και ανέφεραν μείωση  του άγχους μετά από λήψη τους για εξήντα ημέρες.

Τα φύλλα του μπορούν να γίνουν ένα υπέροχο αφέψημα, ειδικά αν προστεθεί μια κουταλιά μέλι, το οποίο μπορεί να μας προσδώσει όλα τα ωφέλιμα συστατικά του.    

Το Gotu Kola αλληλεπιδρά με φάρμακα που δρουν ως κατασταλτικά του νευρικού συστήματος και μπορεί να προκληθεί υπνηλία.  Όπως όλα τα φυτικά συμπληρώματα διατροφής, έτσι και αυτό χρειάζεται προσοχή στη λήψη του. Καλό είναι να συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας γιατί αυτοί γνωρίζουν το ιστορικό μας ή αν λαμβάνουμε άλλα φάρμακα και μπορούν να προβλέψουν πιθανές παρενέργειες.

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία" 

Μοιράσου το άρθρο!