Περιβάλλον

26/09/2019 - 19:54

Μερομήνια 2019 – 2020. Αναλυτική πρακτική πρόβλεψη καιρού για όλο το έτος.

Απο τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΗΜΟΣΘ. ΚΥΡΙΑΖΗ για το Lesvosnews.net

Τα μερομήνια είναι ένας πρακτικός-λαικός τρόπος πρόβλεψης του καιρού που θα έχουμε το επόμενο 12μηνο. Στηρίζονται στη βάση της παρατήρησης διαφόρων καιρικών φαινομένων(άνεμος,υγρασία,σύννεφα και κίνηση αυτών,μουντάδα κ.α.) κατά το διάστημα της καταγραφής αυτών, που γίνεται τις 12 πρώτες μέρες του όγδοου φεγγαριού  (Αυγούστου) επειδή αυτός ο μήνας θεωρείτε η αρχή του χειμώνα. Τα μερομήνια αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία. Έχουν όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και γενικά ανθρώπους που ζούν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

 

Φθινόπωρο 2019

φ

Ας αρχίσουμε όμως τις προβλέψεις του Φθινοπώρου από  τον  Οκτώβρη.

Οκτώβρης 2019

Θα υποδεχθούμε έναν άστατο γενικά μήνα με αστάθειες στο διάβα του.

Ξεκινά  με αστάθεια το πρώτο πενθήμερο  (1-5) με άνοδο της θερμοκρασίας το δεύτερο πενθήμερο (6-11) και πτώση της θερμοκρασίας μέχρι της 20 του μήνα. 

Η συνέχεια δίχνει χειμωνιάτικες διαθέσεις με έντονα φαινόμενα και ίσως τα πρώτα χιόνια στα ορεινά. Επιδείνωση του καιρού μέχρι τέλους του μήνα με πιθανή παρένθεση για την Εθνική μας γιορτή. 

Νοέμβρης 2019

Για την αρχή και το τέλος του του μήνα χειμωνιάτικο σκηνικό με βαρύ ενδυματολογικό εξοπλισμό και ξύλα η πετρέλαιο στο καλοριφέρ.

Από τις 6 - 10 αστάθεια με άνοδο της θερμοκρασίας.

Στα μέσα του μήνα όμως θα έχουμε μία σημαντική επίσκεψη κακοκαιρίας με έντονες βροχοπτώσεις πτώση της θερμοκρασίας ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους και χιόνια στα βουνά και πιθανώς χαμηλότερα  που θα μας πάνε μέχρι τέλους του μήνα. Να σημειώσω εδώ ότι η 25η  Νοέμβρη αντιπροσωπεύει την ημέρα των Χριστουγέννων. 

 

Χειμώνας  2019-2020

χε

Δεκέμβρης 2019

Ο Δεκέμβρης παίρνει τη σκυτάλη από τον Νοέμβρη  με κακοκαιρία και αρκετά φαινόμενα (βροχές και χιόνια).

Ένα διάλειμμα αστάθειας  μας περιμένει μέχρι της 15 του μήνα κι από  εκεί αρχίζει ο χορός της κακοκαιρίας με σημαντική επιδείνωση μεταξύ Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς. Για θυμηθείτε γιορτή....(χιονιά στο καμπαναριό που....)

 

Γενάρης 2020

Καλή χρονιά Χρόνια πολλά με υγεία

Ποδαρικό με με πολύ κρύο και χιόνια κατά διαστήματα και σε πεδινές περιοχές ακόμη της ανατολικής και κεντρικής χώρας. Από το δεύτερο δεκαήμερο οι αλκυονίδες ημέρες θα μας δώσουν μια ανάσα για να περιμένουμε το τρίτο δεκαήμερο με έντονη αστάθεια με χειμωνιάτικο μανδύα.

 

Φλεβάρης 2020

Άστατος μπαίνει ο Φλεβάρης μας χαμογελάει μέχρι τις 22 του μήνα αλλά  θα τον θυμόμαστε για την κακοκαιρία του μέχρι που να φύγει.

 

Άνοιξη 2020

σ3ε

Μάρτης 2020

Τον περιμένουμε με αστάθεια την πρώτη βδομάδα αλλά με καλές διαθέσεις μέχρι τις 20 περίπου του μήνα που θα πούμε φωναχτά το Μάρτης γδάρτης.... με έντονα καιρικά φαινόμενα (βοριάδες, χιόνια, βροχές) ως το τέλος του.

 

Απρίλης 2020

Ο πλέον άστατος μήνας. Έχει απ όλα ο μπαχτσές. Ξεκινά ήπιος συνεχίζει με σημαντική αστάθεια και κάποιες βροχές στη συνέχεια (μεγάλη εβδομάδα γαρ, άσορτή κι ο καιρός 14-18) μας χαμογελάει ξανά και στο τέλος μας στέλνει τον λογαριασμό με  βροχούλες και αέρηδες.

 

Μάης 2020

Μας υποδέχεται με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας τις πρώτες μέρες.

Πιθανότατα θα μας ρίξει λίγες μπόρες γύρω στο 15νθήμερο χωρίς κάτι το σημαντικό μέχρι τέλους του μήνα.

 

 

Καλοκαίρι 2020

σ

Ιούνης 2020

Καλός και πολύ ζεστός για την περίοδο αυτή με κάποιες μπόρες γενετήσιες  από τις 9 του μήνα για ένα 10ήμερο και κλείνει με ισχυρή πιθανότητα βροχών αλλά και ισχυρού μελτεμιού?

Ιούλης 2020

Θα έχουμε μια έντονη αστάθεια με ότι αυτό συνεπάγεται για μήνα Ιούλιο (αέριδες,βροχές) με ζεστά διαλείμματα στις 7-14 και 22-27 του μηνός.

Καλές διακοπές με οποιοδήποτε καιρό και του χρόνου.

Μοιράσου το άρθρο!