Περιβάλλον

01/02/2011 - 12:52

Δεν μας έφταναν όλα τα άλλα μπαζώματα...πάμε να μπαζώσουμε και την προκυμαία!!!

01/02/2011 ώρα 12:20

Η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την πρόταση του πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ κ. Μουτζούρη για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης της Μυτιλήνης με τη δημιουργία τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας στην προκυμαία και την με την κατασκευή περιμετρικού κρηπιδότοιχου και επιχωμάτωση της θάλασσας, πλάτους 5 έως 8 μετρων!!!!

Η πρόταση αυτή, έτσι όπως διατυπώθηκε στις τοπικές εφημερίδες, απέχει παρασάγγας από την θέση που έχουμε για τη λειτουργία της πόλης και την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών της προβλημάτων όπως και την αισθητική μας πρόταση για την προστασία του αστικού τοπίου της πόλης μας.

Είναι γεγονός ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα, οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και το πράσινο, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η ηχορύπανση, απασχολούν όλο και περισσότερο τους πολίτες. Ακόμα και η πόλη της Μυτιλήνης έχει προβλήματα σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό καθώς ο αριθμός των οχημάτων διαρκώς αυξάνει. Αποτέλεσμα, η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Το ζήτημα δεν είναι να δώσουμε περισσότερο χώρο για το αυτοκίνητο μέσα στη πόλη αλλά να αποτρέψουμε τη χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο. Αυτή είναι η σύγχρονη τάση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και προτάσεις σας αυτές του κ. Μουτζούρη μας φέρουν πολλά χρόνια πίσω.

Ως Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε σημαντική τη θέση του πεζού μέσα στη λειτουργία της πόλης Στη Μυτιλήνη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ελάχιστα για το κυκλοφοριακό και χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα. Η πόλη κατά την γνώμη μας, έχει ανάγκη από μέτρα αποθάρρυνσης της χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο, έχει ανάγκη από μεγάλο δίκτυο ποδηλατόδρομων και πεζοδρόμων, από περιφερειακά πάρκιγκ, μεγαλύτερη ενίσχυση του ρόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς. Έχει ανάγκη την ανακούφιση του κέντρου της πόλης με την επίσπευση των διαδικασιών για την διάνοιξη της νότιας παράκαμψης. Τα προγράμματα δημοτικής συγκοινωνίας εγκαταλείπονται. Καλούμε τη νέα δημοτική αρχή του Δήμου Λέσβου να ενημερώσει τους πολίτες άμεσα για τα σχέδια της για την επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της πόλης, την ανάπτυξη του δικτύου ποδηλατοδρόμων που είχε ξεκινήσει από την τελευταία δημοτική αρχή του Δήμου Μυτιλήνης όπως και την ενίσχυση του προγράμματος δημοτικής συγκοινωνίας.

Η πόλη έχει ανάγκη από την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, αυτών έστω των μικρών, και απαλλαγή από τα «σκαλάκια έξω», τις ζαρντινιέρες, τις παράνομες καταλήψεις από τα καταστήματα, τις καρέκλες. Έχει ανάγκη από σεβασμό στον πεζό, στον πολίτη, κυκλοφοριακή αγωγή και κουλτούρα. Να περιοριστούν οι ταχύτητες μέσα στην πόλη και να μπουν αυστηρά όρια. Έχει ανάγκη από διαγραμμίσεις για τους πεζούς, μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει ανάγκη από αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης. Λειτουργικές ανάγκες πρώτα σε χώρους στάθμευσης, μέτρα κυκλοφορίας, πάρκα και ελεύθερους χώρους. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και πανάκριβης βενζίνης, έχουμε ένα ακόμη λόγο να απαιτήσουμε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην κυριαρχία του αυτοκινήτου, με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την τσέπη μας.

Μιχάλης Μπάκας Συντονιστής ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!