Περιβάλλον

20/11/2014 - 19:44

Λέσβος: Ανακύκλωση παντού! Μπλε κάδοι παντού!

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ντίνα Βερβέρη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Την επέκταση του προγράμματος ακόμη και στον πιο μικρό οικισμό του νησιού σχεδιάζει ο Γ. Κατζανός, ζητώντας από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και ειδικούς κώδωνες για την συλλογή γυαλιού

Έναν χρόνο εφαρμογής κλείνει αυτό το μήνα το πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης που ξεκίνησε πέρυσι στην Μυτιλήνη και το καλοκαίρι επεκτάθηκε σε κεφαλοχώρια του νησιού και η νέα Δημοτική Αρχή σκοπεύει να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα για την επιτυχημένη λειτουργία του. Ήδη, αυτούς τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων του ως Αντιδημάρχου Καθαριότητας, ο Γιώργος Κατζανός έχει συγκαλέσει συσκέψεις με στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης Α.Ε., καθώς και με τους εργαζόμενους σχεδιάζοντας την επέκταση του προγράμματος ακόμη και στον πιο μικρό οικισμό του νησιού. Αυτά που ζητά ο Αντιδήμαρχος για να πετύχει τον στόχο του, που είναι να φθάσει τουλάχιστον το 15% των σκουπιδιών να οδηγούνται προς ανακύκλωση, είναι 2.000 ακόμη μπλε κάδοι, καθώς και τρία νέα οχήματα.

Μέσα σ’ αυτό τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος ανακύκλωσης, ο Δήμος Λέσβου παρέλαβε ως εξοπλισμό 1.100 μπλε κάδους ανακύκλωσης, καθώς και δύο οχήματα ανακύκλωσης, αξίας άνω των 450.000 ευρώ, δωρεά της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης Α.Ε., για την υλοποίηση της δράσης.

Αρχικά, πέρυσι το Νοέμβριο, τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης 300 κάδοι, ενώ μέσα στο καλοκαίρι παρελήφθησαν ακόμη 800 για την επέκταση του προγράμματος σε όλο το νησί. Αυτός ο στόχος όμως δεν επετεύχθη, αφού οι ανάγκες για να καλυφθούν και οι 73 Κοινότητες της Λέσβου είναι πολύ μεγαλύτερες και επιπλέον απαιτούνται κι άλλα οχήματα για την αποκομιδή.

 

5 τόνοι την μέρα

Πέρυσι τον χειμώνα, από τους μπλε κάδους της Μυτιλήνης και των βορειόχωρων, συλλέγονταν καθημερινά 3 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ η ποσότητα αυτή αυξήθηκε στους 5 τόνους από το καλοκαίρι, όταν τοποθετήθηκαν και οι 800 νέοι κάδοι στα κεφαλοχώρια. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Κατζανός, τα Σαββατοκύριακα η ανακύκλωση λειτουργεί ακόμη καλύτερα και φθάνει τους 9 τόνους.

Αν και οι ποσότητες αυτές ακούγονται μεγάλες, στην πραγματικότητα μεταφράζονται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τους τόνους των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν. Κι αυτό γιατί, σε καθημερινή βάση ο συνολικός όγκος των απορριμμάτων στο νησί μας φθάνει περίπου τους 100 τόνους κι από αυτούς ανακυκλώνονται μόνο οι 5, αν και σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει το 80% των απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμα.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας έχει θέσει ως πρώτο στόχο να οδηγείται προς ανακύκλωση το 15% τουλάχιστον των σκουπιδιών και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση 2.000 ακόμη μπλε κάδων σε όλο το νησί. Παράλληλα, έχει ζητήσει από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης την παραχώρηση δύο νέων απορριμματοφόρων, μικρότερων από αυτά που έχει ήδη ο Δήμος, που θα συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα χωριά.

 

Και κώδωνες για γυαλί

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο Γιώργος Κατζανός και στην προμήθεια - τοποθέτηση μεγάλων ειδικών κάδων (κώδωνες) για την συλλογή γυαλιού, που δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στο νησί μας. Ο Αντιδήμαρχος έχει ζητήσει 72 κώδωνες για την συλλογή αυτού του υλικού, καθώς κι ένα ειδικό όχημα στο οποίο θα τοποθετούνται. «Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα μπροστά σ’ αυτά που μπορούμε να πετύχουμε στον τομέα της ανακύκλωσης με πολλαπλά οφέλη για την καθαριότητα, το περιβάλλον, την παράταση ζωής του ΧΥΤΑ, την εξοικονόμηση πόρων για τον Δήμο, κλπ.», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Κατζανός και συνέχισε: «Έχουμε μελετήσει με ποιους τρόπους θα πετύχουμε τους στόχους μας και ζητήσαμε από την εταιρεία ανακύκλωσης να μας βοηθήσει, με την παραχώρηση 2.000 ακόμη μπλε κάδων, τριών οχημάτων και ειδικών κάδων για το γυαλί. Η απάντηση ήταν κατ’ αρχήν θετική και περιμένουμε να κλειστεί η οριστική συμφωνία για την επέκταση του προγράμματος σε όλο το νησί».

Μοιράσου το άρθρο!