Πολιτική

12/12/2017 - 06:53

Δημοσκόπηση για Γαληνό, Καλογήρου, Βουλευτές Λέσβου - Έρευνα της Καπα Research στο Βόρειο Αιγαίο

yle="text-align: justify;">Σημαντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας της Καπα Research για το Βόρειο Αιγαίο. Η έρευνα αποτελεί μέρος της μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης της Καπα Research που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.  Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το Lesvosnews.net χρηματοδότησε την έρευνα και κατέχει ως ΜΜΕ τα δικαιώματα της πρώτης αποκλειστικής δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.


Ταυτότητα έρευνας:
 Είδος έρευνας: Συνδροµητική έρευνα στις 13 περιφέρειες της χώρας  της χώρας
Σκοπός:  Έρευνα κοινής γνώµης για την καταγραφή των πολιτικών και κοινωνικών τάσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγµατος:  Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω, βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011
Μέγεθος δείγµατος/ γεωγραφική κάλυψη 704 άτοµα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Χρονικό διάστηµα συλλογής στοιχείων: 13 Νοεµβρίου – 6 ∆εκεµβρίου 2017 |
Μέθοδος δειγµατοληψίας: Πολυσταδιακή δειγµατοληψία µε χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανοµή του πληθυσµού, το φύλο και την ηλικία. Τα αποτελέσµατα είναι σταθµισµένα µε την ψήφο του Σεπτεμβρίου 2015
Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Η συλλογή των στοιχείων έγινε µε τη µέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηµατολογίου
Η ΚΑΠΑ RESEARCH Είναι µέλος του ΣΕ∆ΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR για τη διεξαγωγή και δηµοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώµης


Η έρευνα περιλαμβάνει δύο θεματολογίες: Τοπική Θεματολογία και Θέματα Κεντρικής Πολικής Σκηνής

Τοπική Θεματολογία:

 

 


ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Μπορεί στην έρευνα να εμφανίζεται ότι η πλειοψηφία δεν είναι ικανοποιημένη από το μέρος που μένει, όμως εάν αναλυθούν διαφορετικά τα δτοιχεία, η πλειοψηφία δεν είναι αρνητική. Δεδομένου ότι έστω και η ΛΙΓΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ καταγράφεται στα θετικά. Σημαντικό ότι μόνο 18% δηλώνει ΚΑΘΟΛΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ τη στιγμή μάλιστα που είχε τρεις επιλογές. Άρα κάποιοι συμπολίτες μας δεν θεωρούν το ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ως κυρίαρχο πρόβλημα! Θα είχε πάντως αξία εάν ξέραμε τα αντίστοιχα ποσοστά των άλλων περιοχών.

 

-----------


ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ (ποσοστό 41,5%) ότι είναι κοινή απάντηση σε όλες τις ανάλογες δημοσκοπήσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι η καταγραφή του ΘΥΜΟΣ (ποσοστό 30%)  με το αναπάντητο ερώτημα «εναντίον ποίου;». Της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, του Δημάρχου; Και αυτός ο θυμός προφανώς θα καταγραφεί και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εναντίον ποίου; Η απάντηση πιο κάτω…

 

 

-----------

 


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Λογική η πρωτιά για το ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ (ποσοστό 73%). Η ΑΝΕΡΓΙΑ (ποσοστό 46,5%)  παρά τα πεντάμηνα και τα όσα γνωρίζουμε γύρω από τις ΜΚΟ εμφανίζει σημαντικό ποσοστό. Απασχολεί τον 1 στους 2 Κατοίκους της Λέσβου. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η ΑΓΟΡΑ (ποσοστό 3%)  εμφανίζεται χαμηλά. Λογικό. Υπάρχει και η Τουρκία δίπλα!

 

-----------


ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Παρά τα όσα λέγονται η Χριστιάνα Καλογήρου εμφανίζεται να ικανοποιεί τους περισσότερους! Η Χριστιάνα Καλογήρου δείχνει να βγαίνει αλώβητη από το «προσφυγικό-μεταναστευτικό». Οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες σε ποσοστό 44,5% που υπερβαίνει το ποσοστό της Ν.Δ μάλλον αποτρέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκεφτεί οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Βέβαια η πλειοψηφία δεν θέλει να επανεκλεγεί! Μικρή όμως η διαφορά στα όρια στατιστικού λάθους. Πάντως γεγονός είναι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιθυμεί την επανεκλογή της κι αυτό παραμένει κυρίαρχο στα δυο ερωτήματα που την αφορούν. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Χριστιάνα Καλογήρου έχει βάσιμες πιθανότητες για δεύτερη θητεία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

 

-----------


ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Έχουμε την εντύπωση ότι έτσι όπως καταγράφεται, αποτυπώνει την σημερινή την εκλογική δύναμη των κομμάτων στον Νομό μας. Ο Γιώργος Πάλλης (ΣΥΡΙΖΑ) με αρνητικές γνώμες 67,5%  λαμβάνει όλη τη Κυβερνητική φθορά.  Όσο αφορά την αυξημένη δημοτικότητα του βουλευτή του ΚΚΕ (θετικές γνώμες 20,5%) σε σχέση με τα ποσοστά του ΚΚΕ  οφείλεται προφανώς στην απουσία άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΛΑΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που αναγκαστικά προτίμησαν  τον Τάσσου.

 

-----------


ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
Σαφώς η πλειοψηφία είναι καθαρά ενάντια στον σημερινό Δήμαρχο. (Αρνητικές γνώμες 48,5% έναντι 37,5% θετικών) . Λογικό μια και η παρουσία του έχει ταυτιστεί με το προσφυγικό. Και ως εκ τούτου προσπαθεί ο Σπύρος Γαληνός με τις τελευταίες ενέργειες του να απεγκλωβιστεί και να γίνει ο φάρος κρούσης ενάντια σ΄ αυτό. Το εάν θα το πετύχει θα δείξει. Οφείλουμε πάντως να τονίσουμε ότι ο Δήμαρχος Λέσβου κλήθηκε να διαχειριστεί μια προσφυγική κρίση που είναι πάνω από τις δυνατότητες οποιασδήποτε τοπικής κοινωνίας και για μεγάλο διάστημα έχει αφεθεί αβοήθητος. Το ερώτημα είναι αν αυτά θα τα σκεφτεί ο ψηφοφόρος σε περίπτωση που θα είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος ο Σ. Γαληνός.

 

-----------

Δείτε  τις αντίστοιχες κάρτες για το Δήμαρχο Χίου, για το Δήμαρχο Σάμου, για τους Βουλευτές Χίου, για το Βουλευτή Σάμου



Θέματα Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής

 


Οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου είναι σε ποσοστό 71% υπέρ της στρατιωτικής θητείας ( λογικό αν σκεφτούμε το γείτονά μας...) , 66% υπέρ της ελεύθερης αγοράς και 62,5% υπέρ του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας.  Είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της δημοσίας περιουσίας, γάμου ατόμων ίδιου φύλου ενώ σε ποσοστό 61,5% είναι ανεκτό στο θέμα της ομοφυλοφιλίας.
Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι ποσοστό 55% πιστεύει ότι ο αποτελεσματικός τρόπος να φυλάξουμε τα σύνορα μας είναι η ενεργητική διπλωματία έναντι ποσοστού 42% που πιστεύει στην στρατιωτική ισχύ.  
Σχετικά με τους μετανάστες η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου (ποσοστό  65%) πιστεύει ότι οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα καταστρέφουν την χώρα μας οικονομικά και κοινωνικά.  Σημαντικό εύρημα που πιστεύουμε αξίζει να ληφθεί υπόψη απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

 


Ποσοστό 67% στηρίζει  Τοπική Αυτοδιοίκηση με απλή αναλογική. 46% αναγάγει ως κεντρική επιδίωξη της χώρας την αναπτυξιακή πορεία μέσα στην Ε.Ε. με τήρηση του μνημονίου ( το «όχι» στο μνημόνιο έγινε πλέον «ναι» και στη συνείδηση των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου) με παράλληλο ποσοστό 59,5% να πιστεύει στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Όμως το 60,5% πιστεύει ότι η οικονομία της χώρας χειροτερεύει γεγονός που καταγράφεται και στην πρόθεση ψήφου των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου. Αισιόδοξο το 53% που δηλώνει ότι παρά την κρίση θα τα καταφέρουμε. ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα είναι κατά σειρά οι χώρες με τις οποίες θα πρέπει να είναι σύμμαχος η Ελλάδα.  

 

 


Κανένας πολιτικός ηγέτης δεν είναι κοντά στα πιστεύω των πολιτών και η πλειοψηφία των κατοίκων (51%) του Βορείου Αιγαίου δεν επιθυμεί τις πρόωρες εκλογές.

 

 


Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία στο Βόρειο Αιγαίο καταγραφεί καθαρή πρωτιά με ποσοστό 24,7% , ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 15,6% και για τη τρίτη θέση υπάρχει μάχη μεταξύ Κίνημα Αλλαγής 8,1% , ΚΚΕ 7% και Χρυσή Αυγή 6,9%.  Υπενθυμίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 στο Βόρειο Αιγαίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακή πρωτιά με ποσοστό 29,17% έναντι 28,26% της Νέας Δημοκρατίας και το ΚΚΕ ήταν τρίτη δύναμη με ποσοστό 10,40%. Μεγάλη η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και στο Βόρειο Αιγαίο με σημαντική παράμετρο το 25,4% να αποτελεί αδιευκρίνιστη ψήφο.

 

 

Ευχαριστούμε θερμά το Στράτο Σαλαβό για τη βοήθεια στο σχολιασμό των ευρημάτων της δημοσκόπησης.

 

Δείτε εδώ όλες τις κάρτες της δημοσκόπησης
 

Μοιράσου το άρθρο!