Πολιτική

21/06/2023 - 15:53

Επίσκεψη στην οργάνωση ¨Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο» από το Πράσινο & Μωβ

Επίσκεψη στα γραφεία της οργάνωσης ¨Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο» στη Μυτιλήνη πραγματοποίησε κλιμάκιο του «Πράσινο & Μωβ», αποτελούμενο από την Μαρία Ιωάννου, υπ. Βουλεύτρια Λέσβου και τον Μιχάλη Μπάκα, τέως περιφερειακό σύμβουλο και συντονιστή της καμπάνιας του «Πράσινο & Μωβ» στη Λέσβο.

Κατά την επίσκεψη, το κλιμάκιο του «Πράσινο και Μωβ», είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ενημερωθεί για τη δραστηριότητα της «Συνύπαρξης» από την πρόεδρο κα Βήλυ Τεντόμα Ζερβού, εθελοντές και πρόσφυγες.  

Την τελευταία περίοδο έντονη είναι η δραστηριότητα της οργάνωσης στη διανομή φαγητού, τροφίμων και ειδών ρουχισμού σε διαμένοντες του κέντρου υποδοχής του Καρά Τεπέ. Περίπου 500 άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί άσυλο ή η αίτηση τους έχει απορριφθεί, έχουν ξεμείνει στο νησί χωρίς καμία βοήθεια  και φαγητό με τις δυνατότητες τους να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα τους να είναι μηδαμινές. Η «Συνύπαρξη» σε συνεργασία και με άλλες οργανώσεις προσπαθεί να καλύψει  -όπως μπορεί- αυτό το κενό της Πολιτείας, βοηθώντας αυτούς τους ανθρώπους να μπορέσουν στοιχειωδώς να επιβιώσουν.

Παράλληλα ενημερωθήκαμε για την πολύ σημαντική προσπάθεια της Συνύπαρξης για την εκ νέου έγκριση του πιλοτικού προγράμματος ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής 15 ημερών (Visa Schengen) στις Πύλες Εισόδου Σένγκεν του Ανατολικού Αιγαίου, μια διαδικασία που δυστυχώς είναι ανενεργή παρόλο που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν και διευκόλυνε την μετακίνηση επισκεπτών από την Τουρκία στα νησιά μας, τονώνοντας την τοπική οικονομία και συμβάλλοντας στην βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στη Συνύπαρξη οι Μαρία Ιωάννου και Μιχάλης Μπάκας έκαναν την παρακάτω δήλωση:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συναντήσαμε τα μέλη της Συνύπαρξης αλλά και πρόσφυγες στον πολύ φιλόξενο χώρο της Οργάνωσης όπου για περισσότερο από 25 χρόνια συμβάλει ενεργά στην ελληνοτουρκική φιλία αλλά και στην αλληλεγγύη για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκεύματος. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε καμία προσπάθεια για την ένταξη των προσφύγων στη χώρα μας. Η ΕΕ διαθέτει τεράστια κονδύλια για προγράμματα ένταξης, που δεν αξιοποιούνται, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι, που έχουν άσυλο, να μην έχουν καμία στήριξη για την επόμενη ημέρα, να μάθουν τη γλώσσα ή να βοηθηθούν να βρουν μια δουλειά. Αντίθετα κύριο μέλημα της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η κατασκευή των υπερδομών/φυλακών στα νησιά μας, κόστους εκατοντάδων εκατομμυρίων, όπως αυτή που έχει ξεκινήσει να γίνεται στη Βάστρια, με πολλαπλά προβλήματα και επιπτώσεις για τους ανθρώπους που θα διαμείνουν εκεί αλλά και το φυσικό περιβάλλον.  

Λίγες ημέρες μετά το τραγικό ναυάγιο στην περιοχή της Πύλου, και ενώ ακόμα υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για τις συνθήκες βύθισης του σκάφους, οφείλουμε για μια ακόμη φορά να εκφράσουμε την οδύνη μας για τις εκατοντάδες χαμένες ψυχές που χάθηκαν και χάνονται στη Μεσόγειο στην προσπάθεια τους για μια καλύτερη ζωή.

Εμείς στο «Πράσινο και Μωβ», σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με την Στήριξη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος,  θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων για πρόσφυγες και μετανάστες στην ΕΕ με ένα δίκαιο και ισότιμο σύστημα για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αντίθετα με την τρέχουσα πολιτική της Κομισιόν που επιθυμεί την μεταφορά τους βάρους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως τα νησιά μας και τις χώρες πρώτης υποδοχής.»

Μοιράσου το άρθρο!