Πολιτική

06/09/2012 - 20:59

Γ.Ζερδελής: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία καινούρια Παγανή

Γ.Ζερδελής: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία καινούρια Παγανή

Κλιμάκιο  του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το βουλευτή νομού Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ Γιάννη Ζερδελή επισκέφθηκε τον Αστυνομικό Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου και συζήτησε μαζί τους την κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους του Αστυνομικού κτιρίου λόγω της παραμονής στους χώρους κράτησης δεκάδων μεταναστών που έρχονται από τα απέναντι παράλια.
 
      Μετά  τη συνάντηση ο Γιάννης Ζερδελής έκανε την παρακάτω δήλωση:
 
      «Η τρικομματική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περάσει κάθε αντικοινωνικό μέτρο με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις, επινοεί αποδιοπομπαίους τράγους. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνιακής της τακτικής έβαλε σε εφαρμογή την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», ώστε να απομακρύνει από το κέντρο της Αθήνας τους μετανάστες, μιας από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που εντέχνως παρουσιάζεται να φέρει μέγιστο μερίδιο ευθύνης για τα δεινά του τόπου μας – έστω κι αν οι πολιτικές της ίδιας αυτής κυβέρνησης είναι που οδηγούν σε εξαθλίωση τόσο τους Έλληνες πολίτες όσο και τους μετανάστες.
 
      Για να μπορέσει, λοιπόν, να τους απομακρύνει  από το κέντρο της πρωτεύουσας  ανέθεσε στην Αστυνομία και το Λιμενικό της περιφέρειας την ευθύνη της διενέργειας ελέγχων αλλά και της κράτησης μεταναστών που δεν διαθέτουν χαρτιά. Αυτή τη στιγμή στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μυτιλήνης κρατούνται περισσότεροι άνθρωποι από όσοι προβλέπεται, ενώ δεν διασφαλίζονται οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, αφού οι χώροι αυτοί με άλλες προδιαγραφές έχουν κατασκευαστεί. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, επισημαίνουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι.
 
      Πολύ  σοβαρό είναι εξάλλου το γεγονός  ότι σε όλη τη Λέσβο κρατούνται περίπου 45 Σύριοι πρόσφυγες, οι οποίοι κυνηγημένοι από τη βία του πολέμου που μαίνεται στη χώρα τους κα που αριθμεί καθημερινά πάνω από 100 νεκρούς – ανάμεσά τους και μικρά παιδιά – αναζητούν άσυλο και στη χώρα μας. Αν και η ελληνική πολιτεία δια στόματος υπουργού διαβεβαίωσε ότι αναγνωρίζει τη Συρία ως εμπόλεμη ζώνη και ότι οι Σύριοι που εισέρχονται στην Ελλάδα αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, δεν φρόντισε να προετοιμαστεί ουσιαστικά για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Η Αστυνομία και το Λιμενικό σώμα δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες από τη Συρία να αντιμετωπίζονται ως παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες. Ενώ ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχε προσφυγικό κύμα από τη Συρία, του οποίου ένα μεγάλο μέρος θα περνούσε από την Ελλάδα, άλλη μια φορά φάνηκε η ανικανότητα του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις.
 
      Παρόλο  που η ελληνική κοινωνία όντας καθημαγμένη από τις μνημονιακές πολιτικές δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να παραβλέπεται. Είναι ανάγκη αυτή τη στιγμή να έρθουν στη χώρα μας αυξημένοι οικονομικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία και την άμεση περίθαλψη των προσφύγων. Οι ίδιοι οι πολίτες του τόπου μας που βιώνουν καθημερινά την αναξιοπρέπεια και την ανασφάλεια εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, είμαστε βέβαιοι ότι κατανοούν καλύτερα από τους κυβερνώντες την οριακή κατάσταση που εξαναγκάζει σε φυγή αυτούς τους ανθρώπους.
 
      Ως  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητάμε να λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά οι υπηρεσίες καταγραφής και ασύλου, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, να γίνει ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος και να αναλάβουν οι τοπικοί φορείς (Περιφέρεια, Δήμος, Εκκλησία κ.τ.λ.) πρωτοβουλίες για την άμεση ανακούφιση των προσφύγων με γνώμονες τον ανθρωπισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
 
      Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο τόπος  μας να γίνει μάρτυρας και συνένοχος  σε καμία καινούρια Παγανή.»

Μοιράσου το άρθρο!