Πολιτική

19/10/2018 - 18:00

Χ. Αθανασίου: να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να σταματήσει ο διασυρμός του τόπου μας

yle="text-align: justify;">Ο βουλευτής του Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου κατέθεσε Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Δ. Βίτσα, ζητώντας να λάβει απαντήσεις σχετικά με τις επανειλημμένες  και μη πραγματοποιηθείσες εξαγγελίες και δεσμεύσεις, για αποσυμφόρηση γενικότερα της Λέσβου και ειδικότερα του ΚΥΤ Μόριας, από τον υπερπληθυσμό αιτούντων άσυλο προσφύγων-μεταναστών.

Επίσης ο κ. Χαρ. Αθανασίου, ερωτά τον Υπουργό για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να σταματήσει η διαπόμπευση του τόπου μας.

Επισυνάπτουμε το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

 

Αθήνα, 18/10/2018

 

Επίκαιρη Ερώτηση

 

Προς: τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δ. Βίτσα

 

            Κύριε Υπουργέ,

 

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα hot spots στα νησιά του Αιγαίου είναι πλέον απάνθρωπη, παρόλες τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις που δημοσίως αναλάβατε, τόσο απέναντι στους πολίτες των νησιών μας όσο και με τις απαντήσεις σας εντός του Κοινοβουλίου κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού έλεγχου και οι οποίες, δυστυχώς, αναδεικνύουν με το χειρότερο τρόπο την ανερμάτιστη και αναποτελεσματική πολιτική που ακολουθείτε στο τομέα της μετανάστευσης.

Ακόμα ηχούν στα αυτιά των συμπολιτών μας οι δηλώσεις σας για άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου, η οποία  εξαγγέλθηκε από εσάς τον ίδιο κατά το Περιφερειακό  Συνέδριο Ανάπτυξης με χρονικό ορίζοντα, μάλιστα, τα τέλη Σεπτεμβρίου. Εν τέλει, όμως, κρίνοντας από τα ντροπιαστικά δημοσιεύματα που απασχόλησαν το διεθνή Τύπο μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα, πλέον η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών μας, παρουσιάζοντας με τα πιο μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση. Ενδεικτικά να σας αναφέρω τα ρεπορτάζ του BBC, του Guardian, του Al Jazeera+, του Euronews.gr, του The National, των New York Times, της Deutsche Welle και πλήθος άλλων.

Αλλά και εντός συνόρων, ακόμα και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μόλις πριν δύο (2) μέρες, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ιδίως στη Μόρια της Λέσβου.

Ήδη οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και υπερκαλύπτουν την χωρητικότητα των υφιστάμενων δομών στα hotspots, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αποπνικτική συμφόρηση και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης ενώ, την ίδια στιγμή, ο αριθμός όσων μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα είναι μηδαμινός. Ειδικά στη Μόρια, πέραν του έντονου συνωστισμού που καταγράφεται, πλέον εμφανίζονται ασθένειες μεταδοτικές, καταγγέλλονται βιασμοί ανηλίκων ενώ και η εγκληματικότητα αποτελεί καθημερινό φαινόμενο.

Ταυτόχρονα όμως, οι δυσλειτουργίες οι οποίες έχουν επισημανθεί προς το Υπουργείο σας παραμένουν. Η ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο και όσων εισέρχονται παρανόμως, καθυστερεί σημαντικά. Η φύλαξη των συνόρων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης εξέτασης των αιτημάτων ασύλου καθυστερούν τραγικά ενώ το χειρότερο είναι ότι, την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβεται. Αρνείται να απαντήσει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, για τα μέτρα που προτίθεται, επιτέλους, να λάβει προκειμένου να αποσυμφορήσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, να ομαλοποιήσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που διαμένουν εκεί, αλλά και να διασφαλίσει την τάξη εντός και εκτός των χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης.

Επίσης, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και απορία το πού διατέθηκαν τα 1,6 εκατ. ευρω που αφορούν την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και προειδοποιούμε, για πολλοστή φορά, την απερχόμενη Κυβέρνησή σας, να δράσει άμεσα. Είναι αδιανόητο να λαμβάνει η Κυβέρνησή σας στήριξη 1,6 δις ευρωπαϊκών και διεθνών πόρων και να έχει δημιουργήσει κολαστήρια όπως το hot spot της Μόριας. Ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, οι υπεύθυνοι, ότι η παρουσία τους θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων που διαμένουν στη χώρα αλλά και βλάπτει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε άμεσα προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα η Λέσβος και, ταυτόχρονα, πώς σκοπεύετε να αποκατασταθεί ο διασυρμός και η τραγική εικόνα που η χώρα μας εμφανίζει στη διεθνή κοινότητα;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

      Χαρ. Αθανασίου

     Βουλευτής Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!