Πολιτική

27/07/2017 - 17:24

Χ.Αθανασίου: Η Κυβέρνηση μετέτρεψε τη Λέσβο σε χώρο εγκλωβισμού μεταναστών - προσφύγων

Ενόψει της προγραμματισμένης σύσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από αίτημα των Προέδρων των τοπικών κοινοτήτων Μόριας και Παναγιούδας, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου Υποδοχής Μόριας, ο βουλευτής Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

 

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων βρίσκονται στα νησιά δεν έχουν το προφίλ και τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα και ούτε υπάρχει πιθανότητα να πάρουν άσυλο ή να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά υποβάλλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου προκειμένου να καθυστερήσουν τη διαδικασία, αποβλέποντας  στην υποστελέχωση των υπηρεσιών ασύλου αλλά και στην έκδηλη απροθυμία της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες αλλά και την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επέλεξε να μετατρέψει τη Λέσβο σε ένα χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που επιφέρει αυτή η πολιτική στην οικονομία του νησιού και στην καθημερινότητα των κατοίκων του.

 

Ο συνωστισμός μεταναστών στο Κέντρο της Μόριας όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακατάλληλες για το πλήθος που φιλοξενείται, η καθυστέρηση εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, ο φόβος της επαναπροώθησης στην Τουρκία, καθώς και η ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ είναι στοιχεία που πυροδοτούν συχνές εξεγέρσεις και εντάσεις εντός του Κέντρου της Μόριας. Να σημειωθεί πως σε διάστημα δέκα μηνών η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης επενέβη περίπου 30 φορές εντός και εκτός του Κέντρου.

Η περίφημη αποσυμφόρηση του νησιού για την οποία δεσμεύθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου φαντάζει ουτοπία όπως και η επιτήρηση των συνόρων, η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και ο έλεγχος των ΜΚΟ.

Όλα τα ανωτέρω έχουν πολλάκις ειπωθεί σε σημείο που οι πολίτες της Λέσβου να δυσανασχετούν στο άκουσμά τους καθώς δόθηκαν οι υποσχέσεις και εξαγγέλθηκαν τα μέτρα για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αντιμετώπιση των συνεπειών του στις επανειλημμένες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και σήμερα χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ελπίζω, στη σύσκεψη της Δευτέρας, η κραυγή αγωνίας των κατοίκων των δύο χωριών να φθάσει στην ηγεσία της Κυβέρνηση ως μοχλός πίεσης ώστε να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή τα μέτρα που υποσχέθηκε και με την ελπίδα να παύσει η δυσφήμηση του νησιού μας».

Βίντρεο από τη χθεσινή πορεία:

Μοιράσου το άρθρο!