Πολιτική

13/12/2016 - 17:43

Η νησιωτικότητα είναι θεμέλιο - Οι ανακοινώσεις Τσίπρα από τη Νίσυρο - Οι πρώτες αντιδράσεις

style="text-align: justify;">Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, τόνισε ο πρωθυπουργός και μίλησε για ανόητους τεχνοκράτες" οι οποίοι "παραδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς".
Τα νησιά της πρώτης γραμμής σηκώνουν τα βάρη ολόκληρης της Ευρώπης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να δώσουμε μια ελάχιστη ανταπόδοση στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη όλης της Ευρώπης. Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που θα διαμαρτύρονταν ότι θα εκνευρίσουμε τους εταίρους παρέχοντας ένα μικρό βοήθημα σε όσους το έχουν ανάγκη, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τα νησιά της αποκαλούμενης πρώτης γραμμής από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο εξαιρούνται από την αύξηση του ΦΠΑ καθώς φέρουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Η Ελλάδα δεν θα υποστείλει τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, Τα νησιά διαθέτουν εξαιρετικούς ανθρώπινους και φυσικούς πόρους. Στόχος μας είναι να μετρατρέψουμε τη νησιωτικότητα σε ευκαιρία ανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός.  
Η νησιωτικότητα είναι θεμέλιο της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοϊας, ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών μας, αναφέροντας ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά σε θέματα ποιότητας και ελέγχου της ακτοπλοϊας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έως το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί ιατρικές μονάδες στα νησιά, με οικογενειακούς γιατρούς, που θα επιλεγούν με κριτήρια εντοπιότητας. Βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία. Θέλουμε όλοι οι νησιώτες, ειδικά οι ηλικιωμένοι, να αισθάνονται ασφαλείς, είπε ο πρωθυπουργός.
 
 
Τα μέτρα
Ειδικότερα, για τα μέτρα που είτε έχουν αποφασιστεί είτε έχουν σχεδιαστεί από πλευράς της κυβέρνησης και πρόκειται να υλοποιηθούν, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι η αναστολή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου και για όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία έχουν υποστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης "και έχουμε υποχρέωση να τα στηρίξουμε" όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός.
"Στόχος της δέσμης μέτρων είναι να μετατρέψουμε τη νησιωτικότητα σε πλεονέκτημα" τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι ενεργοποιείται άμεσα το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής, ενώ είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.
Ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να επανασχεδιαστεί άμεσα το βασικό δίκτυο ακτοπλοΐας, με σκοπό να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες και στο πλαίσιο αυτό ειδική επιτροπή πρόκειται να εξετάσει το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου.
Στο γενικότερο πλαίσιο μέτρων περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν την Παιδεία, τον Αθλητισμό, την Υγεία η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για τα νησιά, κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι θα υπάρξουν σύντομα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ στο στόλο του ΕΚΑΒ θα προστεθούν ταχύπλοα μέσα για τις μεταφορές ασθενών, παράλληλα με τις προσλήψεις προσωπικού.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένο δίκτυο μονάδων αφαλάτωσης για τα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα νερού, ενώ όσον αφορά τη νησιωτική ανάπτυξη έκανε γνωστό ότι ενεργοποιούνται άμεσα δύο ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν το βόρειο και νότιο Αιγαίο, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν λιμενικά έργα, έργα προστασίας του περιβάλλοντος, έργα υποδομών και νησιωτικής επιχειρηματικότητας.
Έκανε επίσης γνωστό ότι θα ενισχυθούν οι δήμοι με έμπειρα στελέχη και θα δοθεί έμφαση στον τομέα της έρευνας για τα νησιά, με στόχο την ανάπτυξη της νησιωτικής οικονομίας.
Παράλληλα επεσήμανε ότι θα δοθεί βάρος στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με ειδικά προγράμματα για τους νέους γεωργούς και κτηνοτρόφους των νησιωτικών περιοχών, ενώ βάρος θα δοθεί και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, μετά την ανακοίνωση των ειδικών μέτρων κυβερνητικής πολιτικής για τα νησιά του Αιγαίου από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα από τη Νίσυρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ασφαλώς σημαντικό για τη ζωή των ανθρώπων στα νησιά μας, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι άνθρωποι που ζουν και δημιουργούν στο Αιγαίο, έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα, που συνδέονται με τον γεωγραφικό χώρο και τη νησιωτικότητα.

Έτσι, κάθε μέτρο και κάθε απόφαση που διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, είναι ένα θετικό βήμα στη δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας». 

------------

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Νίσυρο αναφέρει:

 
«Τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα των νησιών υποφέρουν από την ανεργία, τη φοροεπιδρομή και τη σκληρή επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Που οι εξαντλημένοι, από την καλοκαιρινή περίοδο, ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται τώρα άνεργοι και χωρίς επίδομα.
Που οι συνεχιζόμενες περικοπές στις κρατικές δαπάνες δημιουργούν επικίνδυνες ελλείψεις στην Υγεία και μεγάλα προβλήματα στην Εκπαίδευση.
Που τα περισσότερα νησιά βρίσκονται, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα και το κόστος της μεταφοράς είναι δυσβάστακτο. Ενώ η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση μεγάλων αεροδρομίων και λιμανιών. Εδώ εντάσσεται και ο λεγόμενος επανασχεδιασμός των ακτοπλοϊκών μεταφορών.
Που αρκετά νησιά έχουν μετατραπεί σε χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών από την απάνθρωπη και επικίνδυνη πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.
Που στο Αιγαίο βρίσκεται και περιπολεί, καλεσμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το επικίνδυνο -για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα- ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα και ενθαρρύνει το γκριζάρισμα του Αιγαίου.
Για όλα αυτά που καίνε το λαό των νησιών ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε ουσιαστικό, αντίθετα υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ενώ η λεγόμενη νησιωτική πολιτική του περιέχει δέσμη μέτρων με νέα δώρα για τους εφοπλιστές και τους μεγάλους επιχειρηματίες.
Η αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ για ορισμένα νησιά εκτός του ότι είναι προσωρινή, η κυβέρνηση τη συνδέει με τη συνέχεια της απαράδεκτης κατάστασης του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Αυτή η συσχέτιση είναι απαράδεκτη.
Η δραστική μείωση του ΦΠΑ είναι δίκαιο και αναγκαίο μέτρο και πρέπει να εφαρμοστεί τώρα για όλα τα νησιά προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από το πρόβλημα του αυξημένου μεταφορικού κόστους.
Χρειάζονται να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων των νησιών και την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση της πολιτικής των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων.
Το ΚΚΕ διαβεβαιώνει τα λαϊκά στρώματα των νησιών ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την άμεση αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους και την ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών τους. Ότι θα εντείνει τις προσπάθειες ώστε να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη και αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και εξουσίας. Για να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους επικίνδυνους για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και λυκοσυμμαχίες».
 
-----------

Δήλωση Γ. Πάλλη: Η νησιωτικότητα από κενό γράμμα, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά"

Η νησιωτικότητα από κενό γράμμα, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Στη Νίσυρο βρέθηκε σήμερα Τρίτη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψή του στο νησί, όπου ανακοίνωση σειρά  μέτρων για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των νησιών.

Μετά το τέλος της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα, ο Γ. Πάλλης, δήλωσε:

"Με την σημερινή παρουσίαση από τον πρωθυπουργό των κυβερνητικών μέτρων και δράσεων για την ενίσχυση και στήριξη των κατοίκων των νησιών μας, μπαίνουν οι βάσεις για την συγκρότηση μιας πραγματικής νησιωτικής πολιτικής.

Μέχρι σήμερα, αυτό που βιώναμε όλοι εμείς οι κάτοικοι των νησιών, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και παρά την ρητή αναφορά του συντάγματος στην "νησιωτικότητα" ήταν ευχολόγια.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι αυτή που για πρώτη φορά παίρνει συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες για την στήριξη των κατοίκων των νησιών μας. Η νησιωτικότητα από κενό γράμμα, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Μοιράσου το άρθρο!