Πολιτική

09/04/2016 - 07:14

Και η Μυτιλήνη στη λίστα Λαγκάρντ......JEAN PAGUIDAS

up date Με επιστολή του στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο κ. Γιάννης Παγίδας, πεθερός του Αλέξανδρου Σαμαρά, του αδερφού δηλαδή του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Ο κ. Παγίδας παραδέχεται ότι το όνομα του ιδίου, της κόρης του (συζύγου Αλέξανδρου Σαμαρά) και δύο ακόμα συγγενικών του προσώπων περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.
 
Ο κ. Παγίδας μέσω του πληρεξουσίου του δικηγόρου, προφανώς τελών εν συγχύσει από την αποκάλυψη των «Π» που ήδη έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα και αναμένεται να οδηγήσει και σε δικαστικές εξελίξεις, κάνει λόγο για ανώνυμα άρθρα, παραβλέποντας προφανώς ότι το ρεπορτάζ υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή του ομίλου δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, όπως προκύπτει και από τις σελίδες του δημοσιεύματος που παρατίθενται κατωτέρω (φωτό από Παραπολιτικά).
 
Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης ο κ. Παγίδας παραδέχεται ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός άνοιξε σε άλλη τράπεζα, την Trade Development Bank, η οποία απορροφήθηκε από την HSBC, ενώ στηρίζει την επιστολή του στο επιχείρημα ότι ο λογαριασμός αυτός είναι μηδενικός.
 
Αποφεύγει , ωστόσο, ο κ. Παγίδας να αναφερθεί στην ουσία του δημοσιεύματος, καθώς - όπως τονίζεται και στο ρεπορτάζ - το γεγονός ότι ο λογαριασμός είναι μηδενικός το 2007, δεν σημαίνει ότι δεν διακινήθηκαν χρήματα από αυτόν, όπως άλλωστε παραδέχεται και ο κ. Παγίδας στην επιστολή του.
 
Προχωρά μάλιστα και ένα βήμα παραπάνω ο κ. Παγίδας λέγοντας ότι ως επιχειρηματίας με πολυετή δραστηριότητα στο εξωτερικό, αποκτούσε εισόδημα εκτός Ελλάδος και είχε πάντοτε το δικαίωμα να διατηρεί λογαριασμούς εκτός της χώρας.
 
Παρελκυστικά δε, ο κ. Ιωάννης Παγίδας προσπαθεί να δικαιολογηθεί τονίζοντας  ότι για το θέμα είχαν γίνει αναφορές στη Βουλή ( όπως εξάλλου αναφέρει και το δισέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδα διεξοδικά και με ντοκουμέντα), αποφεύγοντας να τονίσει ωστόσο ότι ουδέποτε έγινε αναφορά στη συγγενική του σχέση εξ΄ αγχιστείας με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, γεγονός που για πρώτη φορά αποκάλυψε η εφημερίδα Παραπολιτικά.
 
Αυτή εξάλλου η συγγενική σχέση (και κυρίως η απόκρυψη της με μεθοδικότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση) είναι και το μείζον πολιτικό θέμα που αναδεικνύει η εφημερίδα και το οποίο επιβεβαιώνει ως απολύτως πραγματικό ο κ. Παγίδας δια του πληρεξουσίου του δικηγόρου.
 
 

Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή του Γιάννη Παγίδα

Για το ενυπόγραφο άρθρο του Γενικού Διευθυντή των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, Παναγιώτη Τζένου, με τη μεγάλη αποκάλυψη πατήστε ΕΔΩ  και ΕΔΩ

 

-----------------------

 

αρχική ανάρτηση

Με μια αποκάλυψη που εξηγεί τη στάση του Αντώνη Σαμαρά και την προσπάθεια συγκάλυψης της λίστας Λαγκάρντ κυκλοφορεί η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

 
Ο Γιάννης Παγίδας από τη Μυτιλήνη , πεθερός του αδελφού του Σαμαρά, Αλέξανδρου, είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Συνδικαιούχος του λογαριασμού είναι η Ευτυχία Παγίδα, η οποία δεν είναι άλλη από την Ευτυχία (Έτα) Παγίδα Σαμαρά, νύφη του Αντώνη Σαμαρά.
 
Ο Γιάννης Παγίδας εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ με λατινικούς χαρακτήρες ως JEAN PAGUIDAS. Η αναγραφή του ονόματός του με αυτό τον τρόπο δεν δημιουργούσε υποψίες πως πρόκειται για το συγκεκριμένο πρόσωπο.
 
Μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που προέκυψε από πληροφορίες που ήθελαν τον Παγίδα στη λίστα, ανοίξαμε την καρτέλα του συγκεκριμένου προσώπου στη λίστα που παρέδωσε ο Φαλτσιανί.
 
Προκύπτει λοιπόν πως ο Παγίδας, έχει ανοίξει λογαριασμό στην HSBC στις 2 Φεβρουαρίου του 1997. Συνδικαιούχοι σε αυό τον λογαριασμό είναι η Παγίδα Βασιλική (Ιλόνα), ο Παγίδας Νικόλας, η Παγίδα Ευτυχία και μια χρηματοπιστωτική εταιρεία της Γενεύης, η AGEFOR.
 
Ως καταγωγή του Παγίδα εμφανίζεται η MYTILIFI αντί του ορθού ΜYTILINI , λάθος που επίσης είχε παίξει ρόλο στον να μην εντοπιστεί ο Παγίδας κατά τον έλεγχο που κάναμε στη λίστα.
 
Στην καρτέλα της HSBC έχει δηλώσει διεύθυνση Φιλαδελφέως 62, Κεφαλάρι η οποία αντιστοιχεί σύμφωνα με τους τηλεφωνικούς καταλόγους στο σπίτι της οικογένειας Παγίδα.
 
 
 
Η συγκάλυψη Σαμαρά
 
Η ύπαρξη συγγενών του Αντώνη Σαμαρά στη λίστα  όπως αναφέρει το koitipandoras.gr δίνει μια σαφή εξήγηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε την αποκάλυψη της λίστας αλλά και για την προσπάθεια που κατέβαλε ο ίδιος και το κόμμα του (ίσως εν αγνοία των μελών του) να απαξιώσουν την αποκάλυψη και να χτυπήσουν το HOT DOC και τον Κώστα Βαξεβάνη που την αποκάλυψαν.
 
Ο Γιάννης Παγίδας είναι επίσης επιστήθιος φίλος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου . Υοπήρχαν μάλιστα δημοσιεύματα που διαβεβαίωναν πως η υπουργοποίησή του επί Σαμαρά έγινε με παρέμβαση Παγίδα στο Σαμαρά.
 
Ο Παγίδας φαίνεται επίσης να έχει σχέσεις με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάν η με την οποία έχουν και κοινή καταγωγή.
 
 
Η κυρία Έτα Παγίδα Σαμαρά του Ψυχάρη
 
Η Ευτυχία ή Έτα Παγίδα, σύζυγος του Αλέξανδρου Σαμαρά, έχει διοριστεί στο Μπενάκειο Ινστιτούτο ως αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. Πρόκειται για Ινστιτούτο που συνδέεται με την οικογένεια Σαμαρά.
 
Είναι γνωστή για τη συμμετοχή της σε διάφορες κοσμικές συγκεντρώσεις και γκαλά που έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
 
Το σημαντικό όμως και σίγουρα όχι τυχαίο, είναι πως από το 2009, έχει αναλάβει τις Δημόσιες Σχέσεις και την προβολή του ΔΟΛ, μετά την ανάληψη του συγκροτήματος από τον Σταύρο Ψυχάρη.
 
Το ΔΟΛ, είχε επισκεφθεί ο Σαμαράς αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας
 
Οι αποκάλυψη για την ύπαρξη των συγγενών στη λίστα Λαγκάρντ, δεν δρομολογεί μόνο δικαστικές εξελίξεις αλλά και πολιτικές. Η ΝΔ, παρά τη σχέση στελεχών της με το Σαμαρά, πρέπει να τοποθετηθεί γαι το γεγονός αλλά και για τις θέσεις που έχει διατυπώσει σε σχέση με τη λίστα.
 
Πέραν όλων των άλλων, ο Αντώνης Σαμαράς και η οικογένειά του επέκρυψαν επιμελώς την ύπαρξη συγγενικών τους προσώπων στη λίστα. Σε κάθε περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός έπρεπε να έχει κάνει ο ίδιος γνωστό πως η νύφη του είναι στη λίστα. Όχι μόνο το απέκρυψε αλλά έκανε κάθε προσπάθεια για να συγκαλυφθεί η υπόθεση.  
 
----------------
 
Πασίγνωστος στη Λέσβο
 
Ο κ. Ιωάννης Παγίδας του Νικολάου και της Ευτυχίας, γεννηθείς στις 22-11-1928, κατάγεται από την Αγία Παρασκευή της Μυτιλήνης, από όπου κατάγεται και ο κ. Αθανασίου. Πρόκειται για έναν επιχειρηματία με πολυσχιδή δραστηριότητα στο εμπόριο, τη ναυτιλία και τις επενδύσεις, ο οποίος θεωρείται ένα εξαιρετικά σημαίνον πρόσωπο στη Λέσβο. Ο κ. Jean Paguidas, όπως είναι το όνομα που χρησιμοποιεί στο εξωτερικό, με το οποίο τον συναντάμε και στη «λίστα Λαγκάρντ», εμφανίζεται να έχει πλούσιο -αν και όχι πάντοτε επιτυχημένο- επιχειρηματικό ιστορικό.
 
Σύμφωνα και με τα στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, έχει υπάρξει ανεξάρτητο (μη εκτελεστικό) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Global Investment Services, πρόεδρος της Αιολικής Ανωνύμου Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, αλλά και αντιπρόεδρος του Ελληνο-αφρικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Μεταξύ του 1985 και του 2003 ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. της Blue Star Α.Ε., ενώ από το 1964 έως και το 1997 διετέλεσε επίτιμος σύμβουλος της Ελλάδας για το Μπουρούντι, τη Ρουάντα και τη Δημοκρατία του Κονγκό.
 
Μάλιστα, στην Αφρική η οικογένεια Παγίδα ανέπτυξε μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στο Μπουρούντι, αποκτώντας μεταξύ άλλων και τον έλεγχο σημαντικών ακινήτων, ενώ στην Μπουζουμπούρα γεννήθηκε στις 22-10-1964 η κόρη του και μετέπειτα σύζυγος Αλεξάνδρου Σαμαρά, κ. Ευτυχία Παγίδα. Ο κ. Παγίδας, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων του, εμφανίζεται να συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο της κατασκευαστικής εταιρείας Κηφισιεύς ΑΤΕ, στο οποίο επίσης συμμετέχουν η κόρη του, Ευτυχία Παγίδα, ο εφοπλιστής κ. Πίττας Αριστείδης, και ο ιδιοκτήτης της «Παντεχνικής» και της εφημερίδας «Απογευματινή», κ. Σαραντόπουλος Κωνσταντίνος, μετά του υιού του.
 
 
 
Οι σχέσεις με την Ευ. Κουτζαμάνη
 
Με πτυχίο στις οικονοµικές επιστήµες από το Πανεπιστήµιο της Λιέγης, ο κ. Ιωάννης Παγίδας
 
θεωρείται ως ένα από τα πιο σηµαντικά πρόσωπα στη Μυτιλήνη, µε πλούσιο έργο για το νησί και στενή οικογενειακή σχέση µε τον κ. Χαράλαµπο Αθανασίου, τον οποίο γνωρίζει αρκετά χρόνια, προτού «συγγενέψει» µε την οικογένεια Σαµαρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο άνδρες, οι οποίοι αποτελούν ισχυρές προσωπικότητες του νησιού, συµµετείχαν στο τιµητικό πρώτο ∆ιοικητικό Συµβούλιο του µη κερδοσκοπικού σωµατείου «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης» , στο οποίο, εκτός από τους κ. Παγίδα και Αθανασίου, συµµετείχαν και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες του νησιού, αλλά και άνθρωποι από τον δικαστικό κλάδο που έλκουν την καταγωγή τους από εκεί, όπως η δικαστής κ. Μαριάνθη Παγωτέλη, αλλά και η νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαµάνη.
 
Είναι, λοιπόν, προφανές ότι το ερώτηµα προς τον κ. Αθανασίου από την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου για το εάν γνωρίζει τον κ. Παγίδα ήταν µάλλον ρητορικό. Στις 19/9/2013 σε συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μάλιστα, ο κ. Αθανασίου επί της ουσίας επιβεβαίωσε την εμπλοκή του ονόματος «Παγίδας» στη «λίστα Λαγκάρντ», έσπευσε ωστόσο να υπερασπιστεί τον επιχειρηματία αναφέροντας χαρακτηριστικά στην κ. Κωνσταντοπούλου: «Τώρα, όσον αφορά τον κ. Παγίδα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σας ενόχλησε ο κ. Παγίδας. Ο κ. Παγίδας είναι ένας επιχειρηματίας ο οποίος έφυγε φτωχόπαιδο από τη Μυτιλήνη, περιπλανήθηκε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, πήγε στην Αφρική, δούλεψε, έκανε περιουσία -πρόκειται περί ενός εντιμότατου ανθρώπου- και έφερε όλα του τα χρήματα να τα επενδύσει στη χώρα του που αγαπάει. Και αυτό σας ενοχλεί; Να μην έρθουν οι επενδυτές; Τι σας έβλαψε δηλαδή; Τι σας έκανε; Και όσοι αναφέρθηκαν στη "λίστα Λαγκάρντ", σημαίνει ότι όλοι είναι υπόλογοι, ότι είναι ένοχοι;».
 
Αν και πράγματι η αναφορά ενός ονόματος στη «λίστα Λαγκάρντ» δεν συνιστά από μόνη της αδίκημα, είναι γεγονός ότι η συγγένεια εξ αγχιστείας με την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που υπήρχε βαριά σκιά από τις καταγγελίες για συγκάλυψη της λίστας, προκαλεί σηµαντικά ερωτήµατα, που θα πρέπει να απαντηθούν. Κυρίως για το εάν έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να ελεγχθεί από τις αρμόδιες φορολογικές και δικαστικές Αρχές η υπόθεση και, βεβαίως, εάν τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα πέρασαν από τη διαδικασία ελέγχου του Σ∆ΟΕ, όπως όλοι οι… κοινοί θνητοί, ανεξαρτήτως εάν ο λογαριασµός εµφανίζει µηδενικό υπόλοιπο στις δηµοσιοποιηθείσες λίστες.

 

Μοιράσου το άρθρο!