Ο Τάκης Συρέλλης γεννήθηκε στην Καλλονή Λέσβου το 1953. Σπούδασε ηλεκτρολόγος και ταξίδεψε με ποντοπόρα πλοία. Το 1977 δημιούργησε ένα από τα πρώτα μπαρ στην Ελλάδα στον Πειραιά με την επωνυμία «ΕΦΤΑΛΟΥ» ενώ το 1980 επέστρεψε στη Λέσβο δημιουργώντας το μπαρ «TAKE FIVE». Παράλληλα ασχολήθηκε με την έκδοση βιβλίων δημιουργώντας το τελευταίο κλασσικό τυπογραφείο και τον εκδοτικό οίκο «ΣΥΝΕΧΕΙΑ».
Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1999 με την συλλογή «ΗΧΟΙ ΠΛΑΓΙΟΙ» από τις εκδόσεις Παρουσία, ενώ το 2003 επανεκδίδει το βιβλίο με έξι χαρακτικά του καθηγητή της Καλών Τεχνών και χαράκτη Γιάννη Γουρζή σε 100 αριθμημένα αντίτυπα. Το 2004 εκδίδει μια οκτασέλιδη συλλεκτική έκδοση μια δυο λιθογραφίες και ένα αυθεντικό σχέδιο του Μυτιληνιού γλύπτη και ζωγράφου Αριστείδη Πατσόγλου. Το 2005 εκδίδει την ποιητική συλλογή «Γοργόνα της Πλώρης» στις εκδόσεις Γαβριηλίδης.
Το 2008 από τις εκδόσεις Αιολίδα επανεκδίδονται σε τρίτη έκδοση οι «Ήχοι Πλάγιοι» μελοποιημένοι πλέον και κυκλοφορούν στη δισκογραφία από τα συγκροτήματα Mode Plagal και Βόσπορος. Από το 2000 συνεργάζεται με τον συνθέτη Άκη Δαούτη, γράφοντας τραγούδια για τον ελληνικό κινηματογράφο όπως «Από την άκρη της πόλης» και «Δεκαπενταύγουστος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Μάτια από νύχτα» του Περικλή Χούρσογλου, «Εν Λευκώ» του Θανάση Σαράντου. Στίχους του μελοποιούν ο Μιχάλης Τερζής, Φαίδων Λιονουδάκης, Δημήτρης Κοντογιάννης κ.α. Το 2010 εκδίδει στις εκδόσεις Αιολίδα τη συλλογή με τίτλο «Το κοχύλι του κόσμου». Εκδίδει 100 αντίτυπα με 16 ποιήματα και 8 ξυλογραφίες του γλύπτη και χαράκτη Χρίστου Γεωργίου και εκδίδει δισκογραφικά 20 μελοποιημένα ποιήματα του. Το καλοκαίρι του 2010 έγινε μια μεγάλη παρουσίαση της ποιητικής αυτής έκδοσης στο Αρχοντικό Γεωργιάδη με εκλεκτούς προσκεκλημένους (Ομιλητής: Δημήτρης Λαμπρέλλης - καθηγητής Φιλοσοφίας, Επιμέλεια ηχητικού υλικού: Άκης Δαούτης - συνθέτης, Απαγγελία: Βίκυ Τσιανίκα - θεατρολόγος, Βασίλης Σταυρακέλλης - συγγραφέας).
Ταυτόχρονα κάνει παρουσιάσεις του έργου διαδικτυακά. Το 2019 εκδίδει ‘‘Επί 4’’. Ο Κωνσταντίνος Κορίδης, διευθυντής των εκδόσεων Ιωλκός, με τη βιβλιοκριτική του στο περιοδικό fractal αποτιμά ότι ο Τάκης Συρέλλης: «γράφει για να ζει. Ζει για να γράφει». Η εμμονή τού ποιητή στο βίωμα, στην υπαρξιακή αγωνία, αποκρυσταλλώνεται σ’ όλα τα ποιήματά του, ως ποίηση ερωτική, ποίηση απόγνωσης, ποίηση μοναξιάς, ποίηση ελπίδας, ποίηση που διψά για ουρανό. Υλικό των ποιημάτων του Τάκη Συρέλλη ήταν η γλώσσα την οποία κατείχε πολύ καλά, χωρίς να επιδίδεται σε καμιά ρητορεία.
Ο ποιητικός του λόγος, καίριος, τεχνουργούσε στίχους με φειδώ, περίσκεψη και μαεστρία. Ο σύντροφος, ο ποιητής, ο αγωνιστής Τάκης Συρέλλης γνώριζε ότι πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξης δεν είναι άλλη απ’ την καρδιά.
Αυτή η καρδιά από χθες ταξιδεύει εκεί στις χώρες του ουρανού συντροφιά με τα πουλιά, που όπως μας λέει ο ίδιος και που ζητά γι’ αυτά :‘‘πάνω στα άσπρα τους φτερά ψυχές θα κουβαλάνε να μην χαθούν στην ερημιά. Κράτα ουρανέ μου, μια στιγμή ήλιε μου μια αχτίδα φτερό να μην τους τσακιστεί...’’
Καλό ταξίδι, φίλε και σύντροφε μας αγαπημένε
ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου