Πολιτική

25/04/2016 - 15:26

Μυτιλήνη: Η βασίλισσα και οι πρόσφυγες (φωτογραφίες - βίντεο)

Δ

ύο ώρες κράτησε περίπου η επίσκεψη της βασίλισσας Ράνιας της Ιορδανίας στη Λέσβο όπου συνάντησε οικογένειες προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. 

 
Λίγο μετά 12:30, το μεσημέρι της Δευτέρας, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» του νησιού το ιδιωτικό αεροσκάφος της βασίλισσας της Ιορδανίας και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον καταυλισμό των προσφύγων στο Καρά Τεπέ , συνοδεία στελεχών της  διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης IRC, η οποία και την προσκάλεσε στην Ελλάδα. 
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της είδε αρχικά δύο οικογένειες Σύρων και Αφγανών, ενώ κατά την ξενάγησή της στο Καρά Τεπέ είναι ιδιαίτερα τρυφερή με τα μικρά παιδιά. Συγκλονιστική στιγμή όταν μητέρα μιλάει στην Βασίλισσα Ράνια για το άρρωστο παιδί της .
 
Αργότερα στο χώρο του αεροδρομίου η Βασίλισσα είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό υπογράφοντας το βιβλίο του Δήμου Λέσβου. 
 
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της βασιλικής Αυλής, η βασίλισσα Ράνια μετά το πέρας της επίσκεψής της, θα δώσει στα ΜΜΕ μία δήλωσή της και δεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. 
 
Σημειώνεται πως η επίσκεψη της βασίλισσας της Ιορδανίας έρχεται έπειτα από εκείνη της Σούζαν Σάραντον, της Αντζελίνα Τζολί και προσφάτως του Πάπα Φραγκίσκου, που ήρθαν στη Λέσβο για να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς όλο τον κόσμο για το μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας. 
 
Εντύπωση προκάλεσε σε όλους η απλότητα και στο ντύσιμο και στην συμπεριφορά της βασίλισσας Ράνιας. Προσιτή και άμεση με όλους. 
 
 
 
Νωρίτερα:
 
Με θερμά λόγια υποδέχθηκε τη βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου.
 
«Σας καλωσορίζουμε στον τόπο μας. Σας υποδεχόμαστε με χαρά. Ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ, για την ευαισθησία και το πνεύμα αλληλεγγύης που κομίζετε. Ο τόπος μας αντιμετώπισε με ανθρωπισμό το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα. Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει ένα τέτοιο πρόβλημα. Εμείς, ως άνθρωποι, στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Εκ μέρους των ανθρώπων του Βορείου Αιγαίου σας καλωσορίζουμε», είπε η Περιφερειάρχης.
 
 
Το δώρο της Χ. Καλογήρου: 
 
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου προσέφερε στη βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια δύο μοναδικά αντίγραφα μυροδοχείων του 8ου π.Χ. αιώνα, τα οποία βρέθηκαν σε ανασκαφή στην περιοχή της Επάνω Σκάλας, δηλαδή πολύ κοντά στον Καρά Τεπέ.

Η Ράνια Αλ Γιασίν είναι η σύζυγος του βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας και γεννήθηκε στο Κουβέιτ, από Παλαιστίνιους γονείς στις 31 Αυγούστου 1970. Είναι όμορφη, δυναμική, μοντέρνα, ευτυχισμένη σύζυγος και άψογη μητέρα. Είναι μια σύγχρονη γυναίκα, η οποία συνδέεται με απλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της τεχνολογίας. Θεωρείται ότι είναι μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου, εστιάζει την ενέργειά της, υπέρ των δικαιωμάτων της γυναίκας, ενώ σε τακτικές εμφανίσεις της στην τηλεόραση μιλάει για τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχει ο κόσμος για το Ισλάμ. Με έμφυτη κομψότητα που προκαλεί θαυμασμό αποτελεί παράλληλα για την ένθερμη προάσπιση όσων βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, όπως τα παιδιά, οι νέοι, οι γυναίκες και οι πρόσφυγες. Τα περισσότερα ανθρωπιστικά προγράμματα στα οποία εμπλέκεται έχουν τον ίδιο στόχο – να δημιουργήσουν ευκαιρίες μέσω της εκπαίδευσης.

 

Πλούσια φιλανθρωπική δράση

Εχει χρησιμοποιήσει τη θέση της για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των διαφόρων τομέων της κοινωνίας στην Ιορδανία αλλά και στο εξωτερικό. Στην Ιορδανία δραστηριοποιείται και υποστηρίζει την εκπαίδευση, την χειραφέτηση, τον τουρισμό και την νεολαία. Σε παγκόσμιο επίπεδο υποστηρίζει ένθερμα την Παγκόσμια εκπαίδευση και τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο. Οπως έχει πει η ίδια σε συνεντεύξεις της ενθαρρύνει τα παιδιά της να συμμετέχουν στο φιλανθρωπικό έργο: «Η βασιλική οικογένεια ήταν πάντα δίπλα στο λαό της Ιορδανίας και συνδεδεμένη μαζί του. Ενθαρρύνω τα παιδιά μου να έρχονται μαζί μου σε τέτοιες εκδηλώσεις, ώστε να καλλιεργήσω μέσα τους το αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και το λαό τους. Ολοι έχουμε την ευθύνη να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να γίνουν συμπονετικοί πολίτες, ασχολούμενοι με την κοινότητά τους και με δυνατό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους άλλους». Για το θέμα των προσφύγων και την εγκατάσταση Σύρων στην Ιορδανία η βασίλισσα Ράνια έχει πει: «Παρά το ότι είμαστε μικρή χώρα, με περιορισμένους πόρους, η Ιορδανία ήταν πάντα δίπλα στους γείτονές της. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητές μας. Σήμερα, οι Σύριοι πρόσφυγες αντιστοιχούν στο 20% του πληθυσμού μας. Υπήρξε, φυσικά, γενναιόδωρη βοήθεια από δωρητές, όμως υπάρχουν δραματικές ελλείψεις, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ». Η τρομοκρατία είναι επίσης ένα θέμα που απασχολεί εντόνως τον αραβικό κόσμο: «Η τρομοκρατία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, και είναι παγκόσμια. Αυτές οι άθρησκες ομάδες καπηλεύτηκαν τη θρησκεία μας και ως Μουσουλμάνοι πρέπει πια να υπερασπιζόμαστε τις πραγματικές αξίες του Ισλάμ. Η Ιορδανία υπήρξε πάντα και θα συνεχίσει να είναι ένα πρότυπο μετριοπάθειας, συνύπαρξης και ειρήνης»

 

 

 

up date

Συγκινητικά τα λόγια της Βασίλισσας Ράνιας της Ιορδανίας, στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, μετά την επίσκεψή της στους πρόσφυγες στη Λέσβο.
 
"Σήμερα συναντήθηκα με μια ομάδα Σύρων προσφύγων - γυναίκες και  οικογένειες στο στρατόπεδο Καρά Τεπέ στο νησί της Λέσβου στην Ελλάδα για να ακούσω τις τραγωδίες και τις δυσκολίες που έχουν περάσει. Ο κόσμος πρέπει να θυμάται ότι η απόφαση του ασύλου δεν έρχεται πρόθυμα, αλλά η μοίρα είναι αναπόφευκτη".
 

Μοιράσου το άρθρο!