Πολιτική

04/05/2019 - 16:02

Οι 3+1 ενεργειακές προτεραιότητες της Εριφύλης Χιωτέλλη για το Δήμο Μυτιλήνης

Η Εριφύλη Χιωτέλλη στη ΔΕΗ

Τα εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη η Εριφύλη Χιωτέλλη συνοδευόμενη από κλιμάκιο υποψηφίων της Πυξίδας. 

Εκεί, συζήτησε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους τα θέματα που έχουν να  κάνουν με την λειτουργία του εργοστασίου αλλά και γενικότερα το  ενεργειακό  ζήτημα του  νησιού. 

Από την πλευρά τους, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι έβαλαν το θέμα της  αδειοδότησης από την πολεοδομία για την τοποθέτηση νέων εφεδρικών μηχανών σε αντικατάσταση των παλιών, η οποία καθυστερεί, το θέμα της έλλειψης προσωπικού, αλλά και το θέμα της διασύνδεσης του νησιού μας με το ηπειρωτικό δίκτυο. 

Επιπλέον, η διοίκηση κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την αξιοποίηση του διπλανού στρατοπέδου για την δημιουργία σχολής που θα εκπαιδεύονται εργαζόμενοι και τεχνικοί της ΔΕΗ.

Η Εριφύλη Χιωτέλλη στη ΔΕΗ

Μετά το τέλος της συνάντησης η Εριφύλη Χιωτέλλη έκανε την παρακάτω δήλωση.

Η συνάντηση μας, με τους εργαζόμενους και την διοίκηση της ΔΕΗ, ήταν αρκετά χρήσιμη και ενδιαφέρουσα για εμάς. Το θέμα της ενεργειακής επάρκειας του νησιού μας, είναι σημαντικό και ο νέος Δήμος Μυτιλήνης, έχει να πολλά να κάνει για αυτό. 

Εμείς θα κινηθούμε στις παρακάτω κατευθύνσεις: 

Η πρώτη έχει να κάνει με το υφιστάμενο εργοστάσιο της ΔΕΗ, στην Επάνω Σκάλα, το οποίο πρέπει επιτέλους να πάψει να μολύνει την πόλη. Αρα, το να δούμε γιατί δεν προχωρούν άμεσα τα όποια θέματα εκσυγχρονισμού το, είναι, αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας, για αυτό μας ενδιαφέρει να ακούσουμε και την άποψη της πολεοδομίας, στο γιατί καθυστερεί η δανειοδότηση της αντικατάστασης των εφεδρικών μηχανών.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την διασύνδεση του τοπικού μας δικτύου με το ηπειρωτικό δίκτυο. Εμείς θεωρούμε ότι, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων για την παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας, θα συμβάλλει στο να λυθεί το ενεργειακό μας πρόβλημα. Ξέρουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για αυτή, τα οποία θα τα παρακολουθούμε στενά, σε συνεχή επαφή με το αρμόδιο υπουργείο

Η τρίτη κατεύθυνση που μπορεί άμεσα να εμπλακεί και θα εμπλακεί ο Δήμος Μυτιλήνης, είναι η αξιοποίηση του ενεργειακού μας δυναμικού για την παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Ισως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά εδώ και αρκετό καιρό, η χώρα μας έχει πια ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση του πλούσιου τοπικού ενεργειακού δυναμικού, από τον Δήμο, σε συνεργασία με συλλογικότητες των πολιτών, αλλά και ντόπιους ιδιώτες. 

Είναι οι λεγόμενες «ενεργειακές κοινότητες», που επιτρέπουν στην τοπική μας κοινωνία, να γίνει, εκτός από καταναλωτής ενέργειας και παραγωγός ενέργειας. Εμείς αυτή την δυνατότητα θα την αξιοποιήσουμε άμεσα,

Τέλος υπάρχει το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, που και εδώ ο Δήμος Μυτιλήνης έχει να κάνει πολλά: 

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων τα οποία διαχειρίζεται ο Δήμος μας, η συνέχιση του προγράμματος για την αλλαγή λαμπτήρων στο οδικό μας δίκτυο, όχι μόνο θα μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνει ο ίδιος ο Δήμος, αλλά και κάνει και την ζωή μας πιο ασφαλή. 

Μοιράσου το άρθρο!