Πολιτική

30/01/2012 - 13:59

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την επικείμενη κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη την επικείμενη κατάργηση της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου.

Φαίνεται για ακόμα μια φορά ότι από σχεδιασμό και συνεννόηση μεταξύ τους, οι κυβερνητικοί παράγοντες διεκδικούν βραβείο Γκίνες. Την ίδια ώρα που στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη για το νέο επιτελικό της ρόλο στη χάραξη νησιωτικών πολιτικών μέσα από υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για την ίδρυση συμβουλίου νησιωτικής πολιτικής, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωνε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την απόδοση των αρμοδιοτήτων τοπικού χαρακτήρα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ο υπουργός λοιπόν, μετά την ...αμέλεια του στο περιεχόμενο του μνημονίου, αποδεικνύεται αδιάβαστος και στα καθέκαστα των αρμοδιοτήτων του αλλά και σε θέματα Γεωγραφίας αφού χαρακτήρισε τοπικού χαρακτήρα τις αρμοδιότητες τής υπό κατάργηση Γενικής Γραμματείας και τις ενέταξε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου! Με λίγα λόγια, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες που υπάγονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μάλλον ...αποχαρακτηρίζονται από νησιώτικες περιοχές. Ξεχνάει επίσης ο Υπουργός, που ακόμα δεν μας έχει κάνει την τιμή να επισκεφτεί την έδρα της ΓΓ στη Μυτιλήνη, ότι υπάρχουν αρμοδιότητες (πχ προστασία αρχιτεκτονικής κληρονομίας κλπ) που συνταγματικά δεν μπορούν να μεταφερθούν στην αιρετή αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά του σαν από μηχανής θεός παρουσιάστηκε ο Υφυπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης που δεσμεύτηκε για τη διατήρηση της ΓΓ «πουλώντας» στην τοπική κοινωνία πολιτικά ρουσφέτια περασμένων δεκαετιών. Μάταια όμως καθώς ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης έδειξε για μια ακόμη φορά την πολιτική του «πυγμή», επιβεβαιώνοντας τη θέση του για την κατάργηση της ΓΓ. Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το αλαλούμ, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δ. Χαλκιώτης με δελτίο τύπου στις 24/1 καλεί τους δήμους μικρών νησιών να καταθέσουν προτάσεις για τεχνική συνδρομή για την υλοποίηση μελετών και την ωρίμανση έργων.

Να θυμίσουμε ότι το Υπουργείο Αιγαίου ιδρύθηκε το 1985 (Ν. 1558/85) με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Από τότε άλλαξε πολλά ονόματα, πολλές αρμοδιότητες, έγινε Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής το 2009, περνώντας τα τελευταία 2 χρόνια ως ΓΓ από πολλά υπουργεία ανάλογα με τις ορέξεις και τα «οράματα» των τοπικών πολιτευτών, καταλήγοντας τελικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ενώ η πολιτική της ηγεσία κατά το παρελθόν ενεπλάκη σε καταγγελλόμενα σκάνδαλα και αμαρτωλές ιστορίες. Κάθε τόσο οι ταμπέλες και τα επιστολόχαρτα του Υπουργείου άλλαζαν, τονίζοντας την απουσία σχεδίου νησιωτικής πολιτικής σε περιφερειακό επίπεδο. Ίσως, όπως και στο παρελθόν οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε τονίσει, η κυβέρνηση πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η τοπική μας οικονομία. Τώρα υιοθετείται η εύκολη λύση που είναι η κατάργηση της ΓΓ, εμφανιζόμενος ο Υπουργός ο κ Χρυσοχοΐδης ως φορέας κάθαρσης της δημόσιας διοίκησης απέναντι στις δυσλειτουργίες της.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν τη λειτουργία ενός οργανισμού μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν μικροκομματικά τοπικά συμφέροντα και χατίρια σε ημέτερους. Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε την αυθαίρετη κυβερνητική ακύρωση του στόχου της νησιωτικής πολιτικής και του επιτελικού ρόλου που μπορεί και πρέπει να παίξει η ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εξαιτίας της πολυετούς αδυναμίας της πολιτικής της ηγεσίας. Η επίκληση της αδυναμίας αυτής και οι δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης είναι άσχετες με το ρόλο της ΓΓ και αποτελούν απλά μια εύκολη, αλλά συνάμα καταστροφική, απόφαση. Με την ίδια λογική το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Παρά τις αδυναμίες της η ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει προσφέρει στη διαμόρφωση νησιωτικών πολιτικών για τα μεγάλα αλλά ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου σε θέματα που σχετίζονται με ζητήματα πολιτισμού, πολιτικής προστασίας, προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς καθώς και του κρίσιμου ζητήματος των μεταφορών στα νησιά μας, και μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Η νησιωτικότητα εξάλλου είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά ενώ αναγνωρίζεται και στο άρθρο 174 της συνθήκης της Λισσαβόνας.

Τις ημέρες αυτές κάτω από την πίεση της τρόικας συζητείται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και ίσως του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Αντί λοιπόν να συζητάμε για την προστασία των μέτρων αυτών και την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής νησιωτικότητας και πολιτικών για την προστασία των νησιών μας, συζητάμε την κατάργηση του φορέα που θα έπρεπε να παίξει ρόλο ανάπτυξης των νησιωτικών πολιτικών συνδέοντας τες με πολιτικές της ΕΕ αλλά και προωθώντας την εφαρμογή τους στις Περιφέρειες και τους Δήμους του νησιωτικού χώρου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έθεσαν το θέμα και στην ΕΕ με επίκαιρη ερώτηση του ευρωβουλευτή τους Μιχ. Τρεμόπουλου και θα συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε δημιουργικά με θέσεις και προτάσεις για το καλό των νησιών μας.

Μοιράσου το άρθρο!