Πολιτική

15/03/2013 - 20:10

Το ολίσθημα του Χαράλαμπου Αθανασίου ακούει στο όνομα Ιωάννης Κωτούλας

Το ολίσθημα του Χαραλάμπου Αθανασίο ακούει στο όνομα Ιωάννης Κωτούλας

Το ολίσθημα του Χαράλαμπου Αθανασίου ακούει στο όνομα Ιωάννης Κωτούλας


>

Θύέλλα αντιδράσεων προκαλεί η επιλογή του κ. Ιωάννη  Κωτούλα ως  συμβούλου  του Αν. Υπουργού Εσωτερικών  και συμπατριώτη μας Χ. Αθανασίου για θέματα ιθαγένειας.

Είναι αξιοπερίεργο πως ο κος Αθανασίου δέχτηκε το κ. Κωτούλα στη θέση του συμβούλου....

Δεκάδες ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες.Έχουν περάσει δύο μέρες από τη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα –ή ορθότερα το σκάνδαλο, γιατί περί σκανδάλου πρόκειται- με το βιβλίο Κωτούλα και η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς και τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν σιωπούν πλήρως.


Άρθρο της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Βασιλικής Κατριβάνου για το tvxs.gr

Τις δυο αυτές μέρες, λοιπόν, ξαναδιάβασα προσεκτικά το επίμαχο βιβλίο του Γ. Κωτούλα. Δυστυχώς –για τον ίδιο, αλλά και για όλους μας- ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η αρχική μου εικόνα. Στις 150 σελίδες του, υπό το μανδύα της «ουδετερότητας» και των «νέων προσεγγίσεων» της Ιστορίας φιλοτεχνείται μια σαφέστατα θετική εικόνα του ναζισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρατίθενται κατά κόρον και άνευ σχολιασμού μόνο θετικές και ουδέτερες κρίσεις για τον ναζισμό, ότι δεν υπάρχει αναφορά στα εγκλήματα του ναζισμού ή στο Ολοκαύτωμα (η αναφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης περιορίζεται σε κάποιες άψυχες αράδες, ενώ το εντελώς θολό και ουδέτερο κεφάλαιο για τον «αντιεβραϊσμό» διανθίζεται από πληροφορίες όπως η «συνεργασία εθνικοσοσιαλιστικών αρχών» και «σιωνιστικών κύκλων» για την εξώθηση Εβραίων να μεταναστεύσουν, ιδίως στην Παλαιστίνη...).

Μάρτυρας αψευδής, για τον εξωραϊσμό αυτό του ναζισμού, η εικονογράφηση: στις δεκάδες φωτογραφίες που κοσμούν τον τόμο μετριούνται στα δάχτυλα του χεριού όσες αναφέρονται σε αρνητικές όψεις του ναζισμού. Αντίθετα, το έργο ξεχειλίζει από φωτογραφίες, λεζάντες και εν γένει θετικές αναφορές στα επιτεύγματα του ναζισμού όπως «την εξάλειψη της ανεργίας και το ηθικό νόημα που απέδωσε στην εργασία», τις επιτυχίες της κοινωνικής πολιτικής του, την άνθηση των τεχνών, την «αίγλη» που κατέκτησε η Γερμανία» κλπ. κλπ. Αντίθετα, ο συγγραφέας δεν μασάει τα λόγια του όταν μιλάει για τη Δημοκρατία της Βαϊμάρη: «[λεζάντα]: Μορφές του υποκόσμου σε κακόφημο εντευκτήριο στο Βερολίνο. Η διαφθορά, η πορνεία και η ομοφυλοφιλία είχαν γνωρίσει ιδιαίτερη έξαρση επί Δημοκρατίας, αποξενώνοντας ιδεολογικά τα λαϊκά στρώματα, που στράφηκαν στον εθνικοσοσιαλισμό».

Άλλωστε, όπως εξηγεί ο ίδιος ο συγγραφέας εισαγωγικά, συνειδητά δεν χρησιμοποιεί τον όρο «ναζισμός» (αλλά «εθνικοσοσιαλισμός»), ούτε «ναζιστικό κόμμα» (αλλά NSDAP) ούτε «αντισημιτισμός» (αλλά «αντιεβραϊσμός»). Και όλα αυτά σε ένα βιβλίο ευρείας κυκλοφορίας, που κυκλοφορούσε και στα περίπτερα: αν κάποιος διαβάσει μόνο αυτό είναι σαφές ότι διαμορφώνει μια αναμφισβήτητα θετική εικόνα του ναζισμού – συγγνώμη, του «εθνικοσοσιαλισμού» ήθελα να πω, αφού ο κ. Κωτούλας μας απέδειξε ότι αυτός είναι ο ορθός όρος…

Δεν θα συνεχίσω – άλλωστε ο εξωραϊσμός του ναζισμού μόνο θλίψη, οργή και από ένα σημείο και πέρα αναγούλα προξενεί. Ούτε θα αναφερθώ στις ακροδεξιές και αντιεπιστημονικές απόψεις του Ι. Κωτούλα για το ζήτημα της μετανάστευσης, στην παρουσία του σε ακροδεξιές και περιθωριακές συνάξεις όπως αυτή του περιοδικού «Πάτρια» - άλλωστε ούτε κηδεμόνας ούτε φίλη, ούτε φυσικά συνεργάτρια ή ομοϊδεάτισσά του είμαι. Είναι θλιβερό, ίσως και ανατριχιαστικό, αλλά ο κ. Κωτούλας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Αυτό όμως που δεν μπορεί, και δεν μπορούμε να ανεχθούμε, είναι να χαράσσει πολιτική, να «συμβουλεύει» την κυβέρνηση για ζητήματα μετανάστευσης. Aναμένουμε λοιπόν ακόμα, δύο μέρες μετά, την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, του υπουργού Εσωτερικών, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. *Σημειώνεται πως το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν σήμερα την άμεση απομάκρυνση του συμβούλου για ζητήματα ιθαγένειας Ιωάννη Κωτούλα από το υπουργείου Εσωτερικών για τα όσα «έχει υποστηρίξει στα 'αναθεωρητικά' βιβλία του για τον Χίτλερ». Ο ίδιος ο κ. Κωτούλας νωρίτερα σήμερα έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα «Αυγή», απειλώντας παράλληλα με μήνυση.


Tου Δημήτρη Ψαρρά / Εφημερίδα των Συντακτών
 
Να υπερασπιστεί τον Ιωάννη Κωτούλα έσπευσε χθες το πρωί από το twitter ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Είχε προηγηθεί αποκάλυψη της «Αυγής», με αποσπάσματα βιβλίου του κ. Κωτούλα στα οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, το στέλεχος αυτό της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται «υμνητής του Χίτλερ».
 
Γεγονός είναι ότι το εν λόγω στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος ανήκει στον στενό πυρήνα των προσωπικών επιρροών του κ. Σαμαρά μέσα στη Νέα Δημοκρατία και έχει αποσπαστεί στο γραφείο του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών Χαρ. Αθανασίου. Ο κ. Κωτούλας είναι εκπαιδευτικός και η πολιτική δραστηριότητά του κυμαίνεται στον χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και εθνικόφρονος Ακροδεξιάς (εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος», περιοδικό «Patria», ΛΑΟΣ κ.λπ.).
 
Η απλή ανάγνωση του επίμαχου βιβλίου επιβεβαιώνει τις ενστάσεις της «Αυγής» και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως της Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία ήδη ζήτησε την απομάκρυνσή του.
 
Ολο το βιβλίο υιοθετεί μια αναθεωρητική άποψη για τον εθνικοσοσιαλισμό και τον Χίτλερ, ακολουθώντας όλα τα στερεότυπα της σχετικής φιλολογίας.
 
- Το περιβόητο αντισημιτικό πλαστογράφημα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» αναφέρεται απλώς ως «αμφιλεγόμενο κείμενο», ενώ υιοθετούνται και οι γνωστές αιτιάσεις των αντισημιτών, ότι στις κομμουνιστικές εξεγέρσεις πρωταγωνιστούσαν πολιτικοί εβραϊκής καταγωγής.
 
- Τα Τάγματα Εφόδου του ναζιστικού κόμματος περιγράφονται ως «ομάδα προστασίας της εθνικοσοσιαλιστικής πολιτικής δράσης».
 
- Ο «αντιεβραϊσμός ήταν απλώς μια δευτερεύουσα συνισταμένη του εθνικοσοσιαλιστικού προγράμματος» […] «Για τους εθνικοσοσιαλιστές ο αντιεβραϊσμός αντιπροσώπευε την απόπειρα πολιτικής ένωσης των Γερμανών, μέσω της απομάκρυνσης των στοιχείων που οι ίδιοι προσλάμβαναν ως ξένα και της υπέρβασης των ταξικών αντιθέσεων».
 
- «Από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις η πιο βίαιη ήταν των κομμουνιστών και ακολουθούσαν οι εθνικοσοσιαλιστές».
 
- «Σε επίπεδο καταστολής ο κομμουνισμός ήταν πολύ πιο ανελέητος και αποτελεσματικός, ενώ ο φασισμός πιο ανεκτικός».
 
- Ο συγγραφέας «καταρρίπτει τον μύθο που προέβαλαν ορισμένοι συγγραφείς της Αριστεράς και της αστικής τάξης, όπως ο Τόμας Μαν, ότι ο εθνικοσοσιαλισμός ήταν εχθρικός προς τη μόρφωση».
 
- Το βιβλίο δεν διστάζει να επικρίνει την αντιναζιστική στάση του Αϊνστάιν, ο οποίος ήταν από τους επιστήμονες που εγκατέλειψαν τη Γερμανία μετά την εγκαθίδρυση του χιτλερισμού: «Ορισμένοι από αυτούς, όπως ο Αϊνστάιν, είχαν ταχθεί από το 1933 με τις δυτικές Δημοκρατίες κατά της νέας Γερμανίας και αργότερα θα ενστερνίζονταν σιωνιστικές απόψεις, ενώ θα προέβαιναν σε επιστημονικές ανακαλύψεις που αργότερα θα χρησιμοποιούντο για την κατασκευή της αμερικανικής ατομικής βόμβας».
 
- Οι «ευγονικές θανατώσεις» μετά την έναρξη του πολέμου έγιναν «ώστε να εξασφαλιστεί η περίθαλψη των τραυματιών του πολέμου».
 
- Οι δολοφονίες των Εβραίων μέχρι τα μέσα του 1933 «αποτελούσαν μάλλον εκδήλωση επαναστατικού ζήλου των SA και δεν υπαγορεύονταν από το επίσημο κράτος».
 
- Οσο για το τελετουργικό κάψιμο των βιβλίων, επρόκειτο για μια «από τις εκφράσεις του ανανεωτικού επαναστατικού πνεύματος», εφόσον αφορούσε βιβλία «τα οποία θεωρούντο υπονομευτικά για τις αξίες του γερμανικού έθνους και πολιτισμού».

 


ΔΗΜΑΡ

Την "άμεση απομάκρυνση" του συμβούλου για ζητήματα ιθαγένειας Ιωάννη Κωτούλα από το υπουργείου Εσωτερικών ζητά, με ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ). "Τα όσα ο υπουργικός σύμβουλος έχει υποστηρίξει στα 'αναθεωρητικά' βιβλία του για τον Χίτλερ και την αναίσχυντη δικαιολόγηση που επιχειρεί για τα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ελληνικών πόλεων από τη Λουφτβάφε και για τη ναζιστική πολιτική, αποτελούν ύβρι στη μνήμη των θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής και του Ολοκαυτώματος" τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΙΣ.

Την απομάκρυνση του κ. Κωτούλα από το υπουργείο Εσωτερικών ζητά και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.




Ανακοίνωση από τους Οικολόγους Πράσινους

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η τοποθέτηση του Ι. Κωτούλα σε θέση συμβούλου στο ΥΠΕΣ

Η κλιμακούμενη τάση της κυβέρνησης για επιλογή προσώπων με αμφιλεγόμενες και ακραίες απόψεις, προς πλήρωση νευραλγικών θέσεων, καταδεικνύει τη δρομολογημένη επικίνδυνη στροφή προς φοβικές και μισαλλόδοξες πολιτικές. Η τοποθέτηση του Ιωάννη Κωτούλα, συγγραφέα πονημάτων στα οποία η ναζιστική θηριωδία υποβαθμίζεται και το ολοκαύτωμα σχετικοποιείται, στη θέση Συμβούλου του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών για θέματα ιθαγένειας, επικυρώνει την όλο και αυταρχικότερη μετατόπιση της κυβέρνησης ειδικά σε ζητήματα που άπτονται της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Εξώδικο του Ι. Κωτούλα για το δημοσίευμα που τον εμφάνιζε ως υμνητή του Χίτλερ
Ακραίες, περιθωριακές μέχρι πριν μερικά χρόνια, απόψεις φαίνεται πως σταθερά και με συνέπεια εμφιλοχωρούν στις κυβερνητικές πολιτικές και στον από αυτές εκπορευόμενο πολιτικό λόγο, νομιμοποιούνται και αποκτούν θεσμική έκφραση μέσω των υποστηρικτών τους όταν αυτοί κατέχουν θέσεις κρατικών αξιωματούχων.

Η επιλογή του Ι. Κωτούλα για τη συγκεκριμένη θέση συνιστά καίριο πλήγμα στη δημοκρατία και τον πολιτισμό και ζητάμε από τους πολιτικούς φορείς που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μη νομιμοποιήσουν με την ανοχή τους τον εκφασισμό Πολιτείας και Κοινωνίας και να προασπίσουν, παρεμβαίνοντας άμεσα, την ήδη παραπαίουσα και εύθραυστη δημοκρατία μας. Εξώδικο του Ι. Κωτούλα για το δημοσίευμα που τον εμφάνιζε ως υμνητή του Χίτλερ.

Με εξώδικη διαμαρτυρία «απάντησε» ο ιστορικός Ιωάννης Κωτούλας στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», σύμφωνα με το οποίο εμφανίζεται ως «υμνητής του Χίτλερ». Ο κ. Κωτούλας αναφέρει στο εξώδικό του ότι η καταγραφή των ιστορικών γεγονότων, όπως έκανε στο βιβλίο του «Η άνοδος του Γ’ Ράιχ» που επικαλείται το ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεν «υποκειμενικοποιείται ούτε λογοκρίνεται», ενώ κατηγορεί τον συντάκτη του ρεπορτάζ για «παραβίαση κάθε έννοιας δεοντολογικής δημοσιογραφίας» καθώς απέκρυψε ή αγνόησε «τις αντιρατσιστικές δημόσιες τοποθετήσεις μου και τη συνεργασία μου με τους μετανάστες». Αναλυτικά, η εξώδικη διαμαρτυρία που έστειλε ο κ. Κωτούλας στην εφημερίδα «Αυγή» αλλά «και όσους αναπαρήγαγαν τα πλαστογραφημένα στοιχεία», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, έχει ως εξής: «Κύριε Διευθυντά, Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στην έγκριτη εφημερίδα σας ¨Η ΑΥΓΗ¨ με τίτλο «Ένας υμνητής του Χίτλερ, σύμβουλος της κυβέρνησης για την ιθαγένεια» (σελίδα 9), παρουσιάζομαι ως φιλοναζιστής - υμνητής του Χίτλερ. Για να στηρίξει ο συντάκτης του δημοσιεύματος τον ισχυρισμό του αυτόν, παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο μου με τίτλο «Η άνοδος του Γ΄ Ράιχ».

Η καταγραφή της Ιστορίας και η παράθεση ιστορικών γεγονότων αλλά και απόψεων άλλων ιστορικών, από έναν αντικειμενικό ερευνητή της Ιστορίας, όπως φιλοδοξώ να είμαι, ούτε υποκειμενικοποιείται ούτε λογοκρίνεται. Ο συντάκτης σας, κατά παραβίαση κάθε έννοιας δεοντολογικής δημοσιογραφίας αποκρύπτοντας ή αγνοώντας τις αντιρατσιστικές δημόσιες τοποθετήσεις μου και τη συνεργασία μου με τους μετανάστες, παρουσίασε στο δημοσίευμά του την εντός εισαγωγικών άποψη του διακεκριμένου αντιναζιστή στοχαστή Jacques Ellul, ως δικό μου στοχασμό, με προφανή σκοπό να μειώσει το επιστημονικό μου έργο και να πλήξει την τιμή και την υπόληψή μου.

Η πλαστογραφία αυταπόδεικτη. Αλήθεια, πως και μου χαρίσθηκε και δεν με παρουσίασε και ως Σταλινικό, αφού στο άλλο ιστορικό μου βιβλίο με τίτλο «Στάλιν: Ο αρχιτέκτονας της Σοβιετικής Ένωσης» αναφέρομαι στις δομικές επιτυχίες και την ισχυρή προσωπικότητα του Στάλιν:!!! Κύριε Διευθυντά, Ζητώ με την παρούσα δήλωση - διαμαρτυρία μου να προβείτε, όπως έχετε υποχρέωση κατά τον νόμο, στην δημοσίευση της παρούσης δήλωσης στην εφημερίδα σας στην ίδια θέση και με τα ίδια τυπογραφικά στοιχεία, επιφυλασσόμενος δε να ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου και να κινηθώ αστικά και ποινικά για την προσβολή της προσωπικότητάς μου».




 Ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα παρουσιάζει η σιωπή  του τοπικού τύπου στη Λέσβο  ..... σσσ!!!!!!!!!!!

 Εδώ και δύο μέρες γίνεται "χαμός" στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες  αλλά στη στη Λέσβο κανένα από τα τοπικά ΜΜΕ μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει  καμία αναφορά...

 

 

Μοιράσου το άρθρο!