Πολιτική

02/04/2012 - 15:39

Παρέμβαση Δ.Βουνάτσου για το "Καλλικράτη ΙΙ" : 5 Δήμοι στη Λέσβο

Προς Υφυπουργό Εσωτερικών

κ. Π. Κουκουλόπουλο

Αξιότιμοι κύριοι,

Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο, για να διασώσουμε όσα  μπορούν να διασωθούν στην πνιγηρή πραγματικότητα της Καλλικρατικής «Αυτοδιοίκησης», να ενταχθούν στο δήθεν προς διαβούλευση, σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Μεταναστευτική Πολιτική», τροποποιήσεις του «Καλλικράτη» για Οικονομική και Διοικητική Αυτοτέλεια (πάγια αιτήματα της  τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Μεταξύ των πολλών προβλημάτων που δημιούργησε  η εφαρμογή του Καλλικράτη, ίσως τα πιο δυσεπίλυτα είναι αυτά των τριών Νησιωτικών Μεγαδήμων, Λέσβου, Κέρκυρας, Ρόδου, όπως τα διαχώρισε και η Ε.Ε.Τ.Α.Α., στις μελετητικές προγνώσεις της.

Πρώτος Δήμος της χώρας σε έκταση, είναι ο Δήμος Λέσβου με 1.636 τετραγωνικά  χιλιόμετρα, με ακτογραμμή 382 χιλιόμετρα, με 73 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, με 13 Δημοτικές Ενότητες.

  • Πάνδημο αίτημα και απόλυτα επιβεβλημένο μέτρο, είναι η κατάργηση του ενιαίου Δήμου και η δημιουργία πέντε Δήμων στην Λέσβο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χιλιάδες καθημερινά προβλήματα συνθηκών ζωής των συντοπιτών μας αφενός, και τα αντίστοιχα προβλήματα, διοικητικά, λειτουργικά και ευρύτερα διοικητικά, τα οποία μας έχουν οδηγήσει στο δυσδιοίκητο, έως αδιοίκητο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε με άμεση παράλυση στην λειτουργία μας.
  • Στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου (Άρθρο 1, παράγραφο 2), προτείνεται  γενικά η μείωση του αριθμού των Αντιδημάρχων που, ενδεχομένως σε κάποιες περιοχές είναι δυνατή.

Αλλά τουλάχιστον, για τους τρείς τερατώδεις Νησιωτικούς Δήμους Λέσβου, Κέρκυρας, Ρόδου, η διάταξη αυτή θα είναι άλλο ένα πλήγμα συγκεντρωτισμού, και πολλαπλασιασμού των προβλημάτων.

            Με την προτεινόμενη ρύθμιση στο Δήμο Λέσβου που σήμερα έχει 13 Αντιδημάρχους, θα μείνουν μόνο 7, για να αναλάβουν τις ευθύνες 13 Δημοτικών Ενοτήτων και πολλαπλών θεματικών αρμοδιοτήτων.

            Είναι απόλυτα αναγκαίο, τουλάχιστον στους 3 μεγάλους Νησιωτικούς Δήμους με το πλήθος ειδικών προβλημάτων, να μην μειωθεί ο αριθμός των Αντιδημάρχων που ισχύει σήμερα.

                        Άλλωστε, δεν επιδείχθηκε (και καλώς), το ίδιο πνεύμα μνημονιακής λιτότητας, στην θέσπιση του Άρθρου 44 του Νόμου 3979/2011, με το οποίο ΑΥΞΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ (κυρίως στους Νομούς ΚΥΚΛΑΔΩΝ και ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ), σε αριθμό ίσο, με τα μικρά νησιά που αποτελούν Δημοτικές Κοινότητές τους.

  • Στα  άρθρα  81 έως 84 του «Καλλικράτη» αναφέρονται κάποιες αρμοδιότητες, για τα  Συμβούλια και τους Προέδρους Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, παράλληλα, με κάποια αόριστη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια και στους Δημάρχους, να αναθέτουν και άλλες αρμοδιότητες αντιστοίχως στα Συμβούλια και στους Προέδρους, αλλά, η απολύτως συγκεντρωτική διαχείριση των πενιχρών οικονομικών μέσων και ο ασφυκτικός γραφειοκρατικός έλεγχος που επιβάλει ο «Καλλικράτης», ματαιώνουν στην πράξη την άσκηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων από τις Δημοτικές-Τοπικές Κοινότητες.

Επομένως, απαιτούνται επαρκείς οικονομικοί  πόροι και νόμιμη δυνατότητα διαχείρισης πόρων από τις Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες.

  •   Με την αναγκαστική δημιουργία ενιαίων Νομικών Δημοτικών Προσώπων στο Δήμο Λέσβου συστήθηκαν ένα Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, ένα Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, και Παιδείας, μία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μια Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κάθε ένα από τα Νομικά Πρόσωπα διαχειρίζεται εκατοντάδες Πολιτιστικούς Χώρους, Σχολεία, Προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», Παιδικούς Σταθμούς, Θέατρα, Μουσεία, κ.τ.λ., που μόνο η στοιχειώδης λειτουργία τους απαιτεί την ολοήμερη παρουσία των  Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών αυτών Προσώπων. Όπου οι προαναφερόμενοι Πρόεδροι είναι εκπαιδευτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και στην περίπτωση του Δήμου μας συμβαίνει οι τρείς να είναι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας κα Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα πρέπει να έχουν δικαίωμα απόσπασης από την Υπηρεσία τους, όσο διαρκεί η θητεία τους, τουλάχιστον στους μεγάλους Νησιωτικούς Δήμους. Γιατί, η πράξη έδειξε, ότι ΔΕΝ μπορούν να διοικήσουν τα Νομικά αυτά Πρόσωπα, των οποίων προΐστανται, και να επιλύσουν τα σωρευμένα ογκώδη καθημερινά προβλήματα.

  • Αναφορικά με τους Αντιδημάρχους, οι οποίοι τυγχάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, ζητούμε να καλύπτονται επιπλέον οι ασφαλιστικές τους εισφορές από την αντιμισθία τους ως αντιδημάρχων, διότι, με όσα μέχρι σήμερα ισχύουν, αφενός  απέχουν από τις ιδιωτικές τους εργασίες, αφετέρου, καταβάλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ, η αντιμισθία τους, είναι μειωμένη.
  • Στις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου για την Μεταναστευτική Πολιτική, θα πρέπει να περιληφθεί διάταξη, που να επιτρέπει τουλάχιστον στους μεγάλους ως άνω Νησιωτικούς Δήμους να λειτουργούν από 3 έως 5 γραφεία εξυπηρέτησης Οικονομικών Μεταναστών. Με το ένα γραφείο εξυπηρέτησης σε κάθε Νησί, όπως έχει νομοθετηθεί, δημιουργήθηκαν ανυπέρβλητα προβλήματα λειτουργίας, με ταλαιπωρία μεταναστών και εργαζομένων, με μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων, απώλειες ημερομισθίων, κ.τ.λ., και με συγκρούσεις ακόμη, που απήτησαν την  εμπλοκή και της Αστυνομίας, προς αποκατάστασην της τάξεως.
  • Οι διατάξεις του «Καλλικράτη» για την ανάδειξη του Προέδρου του Συμβουλίου Δημοτικών Κοινοτήτων, αναγνωρίζουν το δικαίωμα να ανήκει στον Συνδυασμό της Πλειοψηφίας του Δήμου, ώστε να προωθηθεί καλύτερα το έργο της Δημοτικής Αρχής.

Δυστυχώς, το δικαίωμα αυτό καταστρατηγείται από προσωπικές και παραταξιακές σκοπιμότητες, που αδρανοποιούν τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Πιστεύουμε ότι, πρέπει στο Σχέδιο Νόμου  να περιληφθεί διάταξη βάσει της οποίας, Πρόεδρος των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων, θα αναδεικνύεται ο πλειοψηφών του Συνδυασμού της Πλειοψηφίας του Δήμου και αν δεν αποδέχεται, ο επόμενος κατά σειράν εκλογής.

Επιφυλασσόμενος να υποβάλλω και συμπληρωματικές παρατηρήσεις, και περί άλλων ζητημάτων, των χρηζόντων νομοθετικής ρυθμίσεως,

 

Διατελώ με τιμή

Ο Δήμαρχος Λέσβου

Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος

 

----------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ενόψει της συζητήσεως στη Βουλή του Νομοσχεδίου «Καλλικράτης II», σας αποστέλουμε για μια ακόμα φορά τις θέσεις του Δήμου Λέσβου και ζητούμε να υποβάλλετε τροπολογία, ιδιαίτερα για την απολύτως αναγκαία δημιουργία πέντε Δήμων στη Λέσβο.

Είναι πάνδημο αίτημα η δημιουργία πέντε Δήμων, στηριγμένο στην (κατόπιν επιστημονικής αναλύσεως) πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) προς την τότε ΚΕΔΚΕ, πριν την ψήφιση του πνιγηρού «Καλλικράτη».

Σημειώνω ότι, το συναπτόμενο υπόμνημα, το κατέθεσα στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στις αρχές Φεβρουαρίου 2012, στην οποία παρεβρέθηκα επί τούτου, και ανέπτυξα και προφορικά, πέραν των συνεχών δημόσιων τοποθετήσεών μου κυριότατα επί του ως άνω αιτήματός μας, στα διάφορα όργανα της ΚΕΔΕ, καθώς και στο έκτακτο συνέδριό της, τέλος Ιανουαρίου ε.ε. στην Κομοτηνή, η μη υιοθέτηση του οποίου, από τον τότε Υπουργό κ. Ραγκούση, έχει περιάγει τον Καλλικρατικό Δήμο μας, σε κατάσταση «δυσδιοίκητου, έως αδιοίκητου», με όλες τις εντεύθεν τραγικές συνέπειες για τον ίδιο τον αυτοδιοικητικό θεσμό και για την ζωή των συνδημοτών μας.

Δυστυχώς, ούτε το κυρίαρχο ως άνω αίτημά μας, ούτε και τα λοιπά, του ως άνω υπομνήματός μας, έγιναν δεκτά, από το σχέδιο νόμου, το οποίο συζητείται από σήμερα στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, μολονότι η ΚΕΔΕ το είχε εισηγηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά τη σχετική διαβούλευσή  τους.

Έτοιμος για παροχή κάθε άλλης πληροφορίας, γιατί είστε απολύτως γνώστες του κεφαλαιώδους ως άνω προβλήματος,

Διατελώ με τιμή

Ο Δήμαρχος Λέσβου

Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος

Μοιράσου το άρθρο!