Πολιτική

28/12/2018 - 18:19

Παρέμβαση Επιθεώρησης Εργασίας για τον εργοδότη-εκδικητή της Μυτιλήνης. Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Το θέμα που σήμερα ανέδειξε σήμερα  το Lesvosnews.net σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά εργοδότη στη Μυτιλήνη προκάλεσε όχι μόνο σχόλια αλλά και την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ  η προϊσταμένη του σώματος επιθεώρησης εργασίας στη Λέσβο Σοφία Παπαντωνάκη, τα όσα καταγγέλλει ο εργαζόμενος υφίστανται ενώ η ίδια παρενέβη σήμερα το πρωί στην συγκεκριμένη επιχείρηση και ζήτησε από τους εργαζόμενους να μην ακούσουν τις απειλές του εργοδότη και να μην επιστρέψουν το δώρο. Επιπλέον επικοινώνησε με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά και του ζήτησε να ενημερώσει τα μέλη του επιμελητηρίου ότι πρόκειται για παράνομες πρακτικές. Ο κύριος Μυρσινιάς ζήτησε αν υπάρχουν καταγγελίες αυτές να γίνονται επώνυμα για να μπορούν να παρεμβαίνουν καθώς και οι ίδιοι θέλουν να απομονωθούν τέτοιοι επιχειρηματίες  .

Αυτές οι πρακτικές δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά οι εργαζόμενοι υπό την απειλή της απόλυσης ή ακόμα χειρότερα της δυσφήμισης σε άλλους εργοδότες υποτάσσονται σε τέτοιου είδους απειλές. Η μόνη λύση είναι η καταγγελία , η δημοσιοποίηση και ο συνδικαλισμός των εργαζομένων στα σωματεία τους.

 

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου:

Με αφορμή την απαίτηση επιχειρηματία να του επιστρέψουν οι εργαζόμενοι το δώρο των Χριστουγέννων,  την καταγγελία που έγινε από εργαζόμενο και την άμεση παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

1, Τέτοια φαινόμενα δεν είναι μεμονωμένα. Είναι πολλές οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα για τοπικούς εργοδότες που έχουν αντίστοιχες ή ανάλογες συμπεριφορές. Είναι καθήκον όλων μας, να μην αφήσουμε τον νόμο της ζούγκλας και της σιωπής να κυριαρχήσει στην τοπική αγορά εργασίας.

2, Τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση έχει ενισχύσει σε δυνατότητες και προσωπικό το ΣΕΠΕ. Η τοπική του υπηρεσία διαθέτει πλέον το απαραίτητο προσωπικό για να κάνει τους αναγκαίους ελέγχους. Το έργο που παρουσιάζει είναι σημαντικό. Όμως αυτό δεν φτάνει. Πρέπει και ο κάθε εργαζόμενος και εργαζόμενη που πέφτουν θύματα τέτοιων ή παρόμοιων απαιτήσεων να τις καταγγέλλουν αμέσως. Στον ΣΕΠΕ, λειτουργεί ακόμα και γραμμή καταγγελιών (15512 -εργάσιμες ημέρες, ώρες 09:00-15:00) που μπορούν οι εργαζόμενοι άφοβα να την χρησιμοποιήσουν

3. Εκτός  από την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και την ατομική αντίδραση, η συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση εκ΄μέρους των ίδιων των εργαζομένων της εφαρμογής αλλά και της διεύρυνσης της εργατικής νομοθεσίας και των δικαιωμάτων τους, είναι μονόδρομος.
Ειδικότερα τώρα που μια σειρά από δικαιώματα του κόσμου της εργασίας επανέρχονται (συλλογικές διαπραγματεύσεις, μετενέργεια συμβάσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού κλπ) η συμμετοχή στα σωματεία, ή ίδρυση σωματείων εκεί που δεν υπάρχουν και η ενεργοποίηση των σωματείων που είναι αδρανή, είναι αυτά που μπορούν να εγγυηθούν την κατοχύρωση στην πράξη των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας του νησιού!

Το γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!