Πολιτική

06/03/2019 - 06:23

«Πράσινο φως» από την Ολυμπία Τελιγιορίδου για την στέγη του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

H υπόσχεση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κας Ολυμπίας Τελιγιορίδου περί αύξησης του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα Leader κατά τη διάρκεια της χθεσινή ομιλίας στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής γεννά ελπίδες για το Αναγνωστήριο Αγιάσου.


Η Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι στην 1η Πρόσκλησης  Προτάσεων στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER/CLLD Λέσβου, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 θα γίνει υπερδεσμευση   με σκοπό την αύξηση του πλήθους των χρηματοδοτούμενων αιτήσεων στήριξης ώστε να ενταχθεί και η στέγη του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Συγκεκριμένα η Υφυπουργός τόνισε: «Το αίτημα που υπάρχει για την υπερ- δέσμευση από το Leader γίνεται αποδεκτό από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι σ’ αυτό  θα ενταχθεί και το Αναγνωστήριο Αγιάσου . Μιλάμε για υπερ-δέσμευση που φθάνει το 1,5 εκατ. ευρώ και είναι ένα  έργο που πραγματικά θέλουμε να υπάρξει και να λειτουργήσει»


Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους διαθέσιμους πόρους κρίθηκαν  ως "παραδεκτές" 10 αιτήσεις στήριξης, "μη παραδεκτές λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων " 20 αιτήσεις στήριξης και "μη παραδεκτές λόγω κριτηρίων επιλεξιμότητας" 10 αιτήσεις στήριξης που δεν πληρούν όρους της πρόσκλησης και κριτήρια επιλεξιμότητας.,


Η πρόταση για την στέγη του  Αναγνωστηρίου Αγιάσου είχε κριθεί   ως  "μη παραδεκτή  λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων "

Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. Αναγνωστήριου Αγιάσου με την έκδοση των αποτελεσμάτων του Leader  είχε αναφέρει:
Η πρότασή μας στο πρόγραμμα LEADER
Η πρότασή μας στο LEADER κατατέθηκε ηλεκτρονικά στις 24-8-2018 και ο πρωτότυπος φάκελος στις 31-8-2018 (Αρ. Πρωτ. ΕΤΑΛ ΑΕ: 20117/31-8-2018), δηλαδή εμπρόθεσμα με βάση την προκήρυξη του προγράμματος. Εξάλλου καμιά σημασία δεν έχει αν μια πρόταση  κατατίθεται πρώτη ή τελευταία, αρκεί να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Στο ερώτημα γιατί η πρότασή μας αξιολογήθηκε 7η επιλαχούσα, θα πρέπει να απαντήσουν οι αξιολογητές. Αυτό που έχουμε να πούμε εμείς είναι ότι οι μελέτες έγιναν από καταξιωμένους στον επαγγελματικό τους χώρο επιστήμονες, ήτοι: η στατική μελέτη από το Τεχνικό Γραφείο Μελετών, Επιβλέψεων, Κατασκευών του Σταύρου Ευστρατίου Παπουτσέλλη, με έδρα την Αθήνα, η αρχιτεκτονική από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο του Γεωργίου Νικ. Βερβενιώτη, με έδρα τη Μυτιλήνη, και η μελέτη ενεργειακής  αναβάθμισης από το ΚΤΕ Πειραιά και Νήσων του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ. Τον δε φάκελο υποψηφιότητας συνέταξε το πολύπειρο και επίσης καταξιωμένο στην αγορά Γραφείο του Παναγιώτη Μυριτζή και των Συνεργατών του (Σύμβουλοι Επιχειρήσεων).


Έστω και «κατ’ εξαίρεση»…
Ύστερα από τα παραπάνω και επειδή πέρασαν δυο χρόνια τώρα «χωρίς να μπει ούτε μια βίδα ούτε μια πέτρα πάνω στην άλλη», είναι απολύτως δικαιολογημένο να εκφράζουμε – ίσως και με μια δόση υπερβολής – την αγωνία και την δυσφορία μας για την ως τώρα μη ικανοποίηση των προφανώς δίκαιων αιτημάτων μας. Αγωνία που εντείνεται σε μια ιδιαίτερα ρευστή πολιτική συγκυρία, η οποία δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Θέλουμε λοιπόν επιτέλους να τελειώνει αυτό το θρίλερ της εξασφάλισης χρηματοδότησης του έργου, για να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίησή του. Έχουμε τη διαβεβαίωση των αρμόδιων ότι οι δεσμεύσεις τους θα εκπληρωθούν και περιμένουμε…
Ήδη μπήκαμε στην τρίτη χρονιά απ’ την ολοσχερή καταστροφή του θεάτρου μας λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Κατά γενική παραδοχή επί 125 χρόνια η προσφορά του Πνευματικού μας Ιδρύματος στον πολιτισμό, την κοινωνία και την πατρίδα, είναι μοναδική και πλούσια.  Το Δ.Σ, τα μέλη και οι χιλιάδες φίλοι του Αναγνωστηρίου ανά τον κόσμο απαιτούν από την Πολιτεία μια αρμόζουσα συμπεριφορά και ευαισθησία, έστω και «κατ’ εξαίρεση»…

Μοιράσου το άρθρο!