Πολιτική

29/01/2016 - 09:00

Συνάντηση Γ. Πάλλη με αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και.. καμία δέσμευση!

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη επισκέφτηκε την Πέμπτη ο Βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης μαζί με τον Πρόεδρο της Ανεμόεσσα Γιώργο Κότσαλη.

Η συνάντηση ζητήθηκε με πρωτοβουλία του Γ. Πάλλη προκειμένου να θέσει υπόψιν του Υπουργείου τα φλέγοντα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα των δύο νησιών, για τα οποία και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Υπουργείου, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η εκκρεμούσα πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης καθώς και η αποζημίωση των βιοκαλλιεργητών (έτους 2013), η ενίσχυση της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Λέσβου καθώς και των περιφερειακών κτηνιατρείων, η εξυγίανση των συνεταιρισμών με στόχο την στήριξη των τιμών των αγροτικών προϊόντων, η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, πολιτικές ενίσχυσης του κτηνοτροφικού εισοδήματος καθώς και η ανάγκη μέριμνας από πλευράς Υπουργείου στο να υπάρξει επεξεργασία μεταβατικού σχεδίου εφαρμογής της οδηγίας περί πιστοποίησης των επαγγελματιών ψαράδων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή ότι οι αποζημιώσεις των αγροτών θα πληρωθούν άμεσα, ενώ πρότεινε να γίνει νέα συνάντηση  την ερχόμενη εβδομάδα παρουσία συνεργατών του, με εμπειρία στα θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να καταγραφούν αναλυτικά όλα τα προβλήματα (καθυστερήσεις πληρωμών, προβλήματα χωρικής ταυτοποίησης αγροτεμαχίων, εκπρόθεσμη υποβολή ενστάσεων κλπ) και να εξευρεθούν κατάλληλες λύσεις.

Ο κ. Μπόλαρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι απαράδεκτο από την μια πλευρά να καθυστερούν τόσο πολύ οι αποζημιώσεις των βιοκαλλιεργητών όταν είναι αυτοί ακριβώς που το κράτος θέλει να υποστηρίξει, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να είμαστε πολύ τυπικοί και ακριβής σε θέματα που αφορούν δηλώσεις και μητρώα, μιας και ότι δηλώνουμε ελέγχεται αυτόματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»  

Για τα θέματα που αφορούν τον κτηνοτροφικό κλάδο, ο κ. Μπόλαρης ενημέρωσε τον Γ. Πάλλη ότι έχει «είδη υποβάλει αίτημα στον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ με το οποίο περιγράφει την ανάγκη δημιουργίας Action Plan και πολιτικών ενίσχυσης για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που σήμερα πλήττονται από την είσοδο ζωο-νόσων από τα ανατολικά σύνορα».

Επιπρόσθετα ο κ. Μπόλαρης δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα το θέμα ανοίγματος της καραντίνας αιγοπροβάτων καθώς και την αλλαγή καθεστώτος εφοδιασμού των νησιών με γεωργικά προϊόντα (ζωοτροφές) όπως αυτές περιγράφονται από την ΚΥΑ 32181529/08/2007. 

Τέλος και όσον αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, ο κ. Μπόλαρης πρότεινε «να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση στο γραφείο του με ομάδα παραγωγών-μεταποιητών προκειμένου να συζητηθεί το θέμα δράσεων ανάδειξης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων σε μια νέα βάση που κέντρο θα έχει την δημιουργία προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και όχι την αναπαραγωγή παλαιότερων και μη αποτελεσματικών πολιτικών».    

Ειδικά και όσον αφορά τα θέματα που αφορούν την Λήμνο, ο κ. Κότσαλης παρουσίασε στον Αναπληρωτή Υπουργό σειρά τοπικών προϊόντων τα οποία θα μπορούσαν είτε να ενταχθούν στον εθνικό κατάλογο τοπικών ποικιλιών (ασπροφάσουλο, αύκος κα), είτε να αναγνωριστούν ως ΠΟΠ (μελίχλωρο κα). Επίσης ο κ. Κότσαλης παρουσίασε μελέτη της  Ανεμόεσσα (σε συνεργασία με αρχιτεκτονικό γραφείο) για την ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής αλλά και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Λήμνου μέσω της αναβίωσης των παλαιών προβατοστάσιων  («μάντρες»).

Τέλος έγινε εκτενής συζήτηση αναφορικά με την σημαντικότητα του «κτήματος Μητρόπολης» για την τοπική οικονομία, για το οποίο και συμφωνήθηκε να ανανεωθεί το ραντεβού προκειμένου να αποτυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις ανάδειξης και ανάπτυξης του εν λόγω κτήματος.

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

------------

O εμπαιγμός του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στον αγροτικό κόσμο της Λέσβου δεν έχει προηγούμενο. Δεν θα σχολιάσουμε την άθλια προπαγάνδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα soceil media που προσπαθούν να πείσουν τον αγρότες ότι τα νέα μέτρα είναι ευνοϊκά για τους αγρότες... (γελάει ο κόσμος μαζί τους ... αν και σε λίγο δεν  θα γελάει κανείς καθώς η αγανάκτηση μεγαλώνει)

Η συνάντηση του Βουλευτή Λέσβου κ. Πάλλη με τον αναπληρωτή Υπουργό έγινε την ίδια ημέρα που στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες δεχόταν τα δακρυγόνα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου το έβαλε στα πόδια. Όπως προκύπτει από τη συνάντηση Γ. Πάλλη – Μ. Μπόραρη αποτέλεσμα δεν βγήκε. Καμία δέσμευση από το Υπουργείο , περισσότερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα της Λήμνου και από ουσία μηδέν. Μιλάνε για τοπική αρχιτεκτονική την ώρα που αγρότες και κτηνοτρόφοι κυριολεκτικά είναι στα όρια της εξαθλίωσης.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να ζητήσει καμία δέσμευση από τα ουσιαστικά προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Λέσβου: μη πληρωμές εξισωτικής , βιολογικών, σχεδίων βελτίωσης, Είμαστε η μόνη περιοχή που δεν έχει πληρωθεί τις παραπάνω ενισχύσεις που ήταν προγραμματισμένες για το Δεκέμβριο του 2015. Για όλα αυτά λέξη ... μούγκα ο Γιώργος και ο Μάρκος!!! H αόριστη αναφορά για άμεση πληρωμή δεν μπορεί να αποτελεί δέσμευση! Κάνενα χρονοδιάγραμμα πληρωμών δεν ακούσαμε!

Φιλότιμες οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου να πείσουν με αοριστολογίες αλλά η αλήθεια είναι σκληρή.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!