Πολιτική

07/11/2017 - 16:12

Της αντιπαράθεσης για το προσφυγικό - μεταναστευτικό... Ανακοινώσεις! (Δείτε βίντεο)

yle="text-align: justify;">Με μεγάλη αποτυχία σε ρόλο ζογκλέρ ο κ. Γαληνός προσπαθεί να κάνει ακροβατικά και ανάποδες κωλοτούμπες στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ξεχνώντας ότι πρόκειται για ένα κόλπο που έστησε μόνος του αποφεύγοντας την όποια συνεργασία. Τώρα βλέποντας ότι το σόου- με τους εκτάκτως εμφανιζόμενους σταρ του Χόλιγουντ- μετατρέπεται σε παρωδία προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

 
Τρεις φορές ως «Αδέσμευτος Συνδυασμός για τη Λέσβο» είχαμε ζητήσει να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως ο κ. Γαληνός αποφάσισε να τη διαχειριστεί μόνος του, σαν άλλος Μέγας Ναπολέων, επαναλαμβάνοντας με στόμφο «Είναι δική μου απόφαση» , αγνοώντας το Βατερλό που θα επακολουθούσε. Ή μήπως εκτελούσε εντολές;
 
Το 2015 τα μέλη του συνδυασμού μας για την αντιμετώπιση της κρίσης ψήφισαν την μετακίνηση του κόσμου στον Καρά Τεπέ, ενώ μας έβρισκε κάθετα αντίθετους η παραχώρηση χρήσης του χώρου σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), η οποία σημειωτέον έληξε στις 31-12-2016. 
 
Σήμερα, ο Δήμαρχος, προσπαθεί να μας κάνει συνένοχους στο έγκλημα που ο ίδιος προκάλεσε στη Λέσβο με προσωπικές του αποφάσεις, με συμβάσεις με Μ.Κ.Ο. και βραβεία που εισέπραξε. 
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 6 Νοεμβρίου 2017, που θα την παρομοιάζαμε με φιάσκο, ο  Δήμαρχος Λέσβου στην προσπάθειά του να «πιαστεί από τα μαλλιά του» στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης υπέβαλε προτάσεις που μόνο γελοίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Μάλιστα ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα θέλοντας να κάνει τον επαναστάτη στην  κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. προτείνει να μην συμμετάσχουμε στην εορτή της 8ης Νοεμβρίου!
 
«Κύριε Γαληνέ δεν χαρίζουμε σε κανέναν και σε καμία Μ.Κ.Ο. την απελευθέρωση του νησιού μας. Ως παράταξη θα στηρίξουμε κάθε πραγματική αντίδραση για την αποσυμφόρηση του νησιού από τους παράτυπους μετανάστες για να προστατέψουμε τους κατοίκους αλλά και τους ανθρώπους αυτούς. 
 
Γιατί τόσα χρόνια κ. Γαληνέ δεν καταδικάσατε την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό;
 
Τι κάνατε για την αποσυμφόρηση της Λέσβου;
 
Ζητήσατε να γίνει έλεγχος οικονομικός, δημοσιονομικός και φορολογικός των Μ.Κ.Ο. ή συνεργαστήκατε μαζί τους;»
 
Σε αυτό το τσίρκο, που μόνος του έστησε ο κ. Γαληνός δεν θα μας δει ούτε θεατράνθρωπους αλλά ούτε θεατές.
 
«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ»
 
 
--------------
 
Η απάντηση από το Δήμαρχο Λέσβου
 
Απάντηση στην ανακοίνωση του «Αδέσμευτου Συνδυασμού για τη Λέσβο» 
 
Η παράταξη του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» και τα μέλη της συνεχίζουν κατά την πάγια τακτική τους την μικροπολιτική και την αντιπολίτευση του καφενείου, μιλώντας για ακροβατικά και κωλοτούμπες.  Στον ξύλινο πολιτικά ανεύθυνο και πάνω από όλα γεμάτο ψέματα λόγο της συγκεκριμένης παράταξης δεν θα μπούμε στη διαδικασία να απαντήσουμε. Τους αφήνουμε στην κρίση του Λεσβιακού λαού. 
Τα μέλη του «Αδέσμευτου συνδυασμού» είναι αυτά που πρέπει να απολογηθούν στο Λεσβιακό λαό γιατί όλο αυτό το διάστημα αποφεύγουν συστηματικά να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη. Οφείλουν μια απάντηση επιτέλους εάν πέρα από το κόμμα τους τους ενδιαφέρει κι αυτός ο τόπος και αν ναι γιατί αποχωρήσαν από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο όταν εμείς προτείναμε κινητοποιήσεις ώστε να πιέσουμε Κυβέρνηση και Ε.Ε για την αποσυμφόρηση του νησιού ενώ σήμερα στην ανακοίνωσή τους γράφουν ότι θα στηρίξουν κάθε αντίδραση για πραγματική αποσυμφόρηση; 
 
 
 

 
Στην πρόταση του Δημάρχου να ρίξουμε "φωτοβολίδες" για να διαμαρτυρηθούμε για αυτούς που έκαναν το νησί μας αποθήκη ψυχών, είπαμε όχι.
Είπαμε όχι οταν η δημοτική αρχή αρνήθηκε καθε προταση μας για ένα κοινό πλαίσιο δράσης. Είπαμε οχι οταν ο δήμαρχος αρνήθηκε να κατονομάσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δ. Αβραμοπουλο και την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, ως μέρος του προβλήματος. Είπαμε οχι οταν ο δήμαρχος αρνήθηκε να κατονομάσει τον κο Βερβει εφαρμοστή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και τους βουλευτές Πάλλη και Αθανασίου υποστηρικτές της κοινής αυτής συμφωνίας- ταφόπλακας για το νησί μας και υπεύθυνη για το γεωγραφικό αποκλεισμό των μεταναστευτικών πληθυσμών.
Είπαμε οχι οταν ο δήμαρχος αρνήθηκε να προτάξει το ζήτημα του να μη χαθεί ανθρώπινη ζωή και της καταδίκης των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων. Είπαμε οχι οταν ο δήμαρχος αρνήθηκε να συμπληρώσει οτι ζητάμε έλεγχο των ΜΚΟ και σε θεματα παροχής σίτισης στέγασης και εργασιακών συνθηκών.
Τελικά, σε μια διαδικασία διεκδικησης αυτοαναφορική με άσφαιρα πυρά δεν μπορούσαμε παρα να πούμε οχι. Για να ειμαστε σύμφωνοι και με όλα αυτά που λέμε εδω και δυο χρονια με δεκάδες δελτία τύπου. Στο οτι υπάρχει άλλος δρόμος για τη διαχείριση του προσφυγικού και θα συνεχίζουμε να τον διεκδικούμε.
Ενεργοποίηση κρατικών δομών και οχι μηκυοποίηση της πρόνοιας. Σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωματων και οχι γεωγραφικός αποκλεισμός. Ευρωπαϊκή ελευθερία κίνησης και οχι Ευρώπη Φρούριο, Frontex και πολέμοι
 
 
Στράτος Γεωργούλας
Ο Άλλος Δρόμος
 

Για την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 6ης Νοεμβρίου

 

   Στο ίδιο έργο θεατές, σε μια συνεδρίαση παρωδία, παρακολουθήσαμε για άλλη μια φορά την επιχειρούμενη εδώ και καιρό υποβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου, με πολλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, μακριά και πέρα από την ουσία των προβλημάτων.

   Φαίνεται πως για τη δημοτική αρχή, τα στελέχη της οποίας είχαν αποφασίσει τη συνεδρίαση από το Σάββατο αλλά οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κληθήκαμε εκτάκτως τη Δευτέρα, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν το «αναγκαίο κακό» για να ευλογήσει τα γένια της σχετικά με τους χειρισμούς της στο ζήτημα του προσφυγικού.

   Αν νομίζουν ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι το βήμα τους για να αναπτύξουν τις προσωπικές και πολιτικές τους ψευτο-αντιπαραθέσεις με τους «συκοφάντες» τους, που αρνούνται βέβαια να κατονομάσουν συγκεκριμένα, μη σεβόμενοι τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

   Δηλώνουμε πως εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε κλακαδόροι στο χιλιοπαιγμένο εργάκι τους, ούτε θα σερνόμαστε πίσω από αποπροσανατολιστικά επικοινωνιακά τρικ σε καλοστημένες μεν, φαρσοκωμωδίες δε. Άλλωστε έχουν βρει άριστους συμμάχους σε αυτό.

   Τα σοβαρά ζητήματα θέλουν και σοβαρή αντιμετώπιση. Δεν χωρούν υποκρισίες, ούτε εκπτώσεις στα αιτήματά μας, στο όνομα της «εθνικής συνεννόησης και συμπόρευσης».

   Η κατάσταση στο hot spot της Μόριας είναι απαράδεκτη. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους κινδύνους που θα προκύψουν, δυστυχώς όπως και πέρυσι, για την υγεία, ακόμα και τη ζωή όλων των έγκλειστων εκεί. Και η κυριότερη ανησυχία είναι ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και πολύ πιθανόν να ενταθεί, χειροτερεύοντας την κατάσταση τόσο των προσφύγων όσο και συνολικά των κατοίκων του νησιού.

   Για εμάς η βάση του προβλήματος βρίσκεται στη συμφωνία εγκλωβισμού τους μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας που στήριξε και στηρίζει η κυβέρνηση, στις συνθήκες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σέγκεν, Δουβλίνο κλπ) που στήριξαν και στηρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσει, παλιές και νέες.

   Λύση δεν είναι η επέκταση των δομών εγκλωβισμού στα νησιά, ούτε η μεταφορά του προβλήματος από το ένα σημείο στο άλλο. Μοναδική λύση είναι ο απεγκλωβισμός τους από το νησί και από τη χώρα.

   Διεκδικούμε διπλό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, από το νησί και από την Ελλάδα, να ανοίξει ο δρόμος να μεταβούν οι εγκλωβισμένοι στις χώρες που επιλέγουν. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο χρόνο παραμένουν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και των θεσμών του. Καμία απολύτως ανάμειξη των ΜΚΟ. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

   Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν τα ίδια αιτήματα απεγκλωβισμού τους και είναι θύματα των πολιτικών που αιματοκυλούν τους λαούς, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

   Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν καλούμε το λαό της Λέσβου, τους συλλόγους, τα σωματεία, τους λαϊκούς φορείς, να εντείνουν την πάλη δίπλα και μαζί με τους πρόσφυγες, απομονώνοντας όσους ανοιχτά ή συγκαλυμμένα εκφράζουν εθνικιστικές και ρατσιστικές θέσεις.

Μυτιλήνη 7 Νοεμβρίου 2017

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου

Νίκη Τσιριγώτη


 

Διαβάστε εδώ την απόφαση - ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

 

 

Δείτε και βίντεο με την τοποθέτηση του Σ. Γαληνού και... την έντονη αντιπαράθεση:

 

Μοιράσου το άρθρο!