Πολιτισμός

22/04/2024 - 06:57

Αναγνωστήριο Αγιάσου προς τον Πρωθυπουργό: Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή είμαστε στο μηδέν.

7 χρόνια χωρίς λύση

Το Δ.Σ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για την αποκατάσταση της αίθουσας του θεάτρου προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες:
Ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς συνάντησε στην Καλλονή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσία του Βουλευτή Λέσβου κ. Χαράλαμπου Αθανασίου του εξέθεσε το πρόβλημα ζητώντας την παρέμβαση του ίδιου, ώστε να βρεθεί λύση.


Επίσης, ο  πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς είχε εκτενή συζήτηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ Δημήτρη Καιρίδη για το θέμα του Αναγνωστηρίου και μια πιθανή χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης.


Ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς παρέδωσε στον σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Θανάση Νέζη επιστολή του Δ.Σ. , την οποία και δημοσιοποιούμε.

ΠΡΟΣ: κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, 

Με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψής σας στη νήσο Λέσβου, απευθυνόμαστε προσωπικά σε σας με την παρούσα επιστολή, για να σας εκθέσουμε το πρόβλημα που απασχολεί το Πνευματικό μας Κέντρο επτά χρόνια τώρα, χωρίς να βρεθεί λύση παρά τις πολλές, επίμονες και επίπονες προσπάθειές μας 

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Αναγνωστήριο είναι ένα πνευματικό-πολιτιστικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που ιδρύθηκε το 1894 και λειτουργεί αδιαλείπτως μέχρι σήμερα.

Διαθέτει περίπου 2000 τετραγωνικά μέτρα  στεγασμένους χώρους: Βιβλιοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο, Θέατρο, αίθουσες διδασκαλίας.

Σήμερα λειτουργεί μουσικά, θεατρικά, εικαστικά και χορευτικά τμήματα με πάνω από 200 μέλη, δανειστική βιβλιοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο, Πινακοθήκη.

Τον Ιανουάριο του 2017 ύστερα από σφοδρή και παρατεταμένη χιονόπτωση υποχώρησε η σκεπή του θεάτρου και καταστράφηκε ολοσχερώς η αίθουσα  του θεάτρου (καθίσματα, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, προβολείς κ.α). Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο θέατρο ήταν από τα καλύτερα του  Αιγαίου.

Το 2020 συντάχθηκαν και εγκρίθηκαν οι απαιτούμενες μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική) και εκδόθηκαν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 850.000 ευρώ. Ο τίτλος του έργου είναι «Ανακαίνιση, στερεωτικές εργασίες χώρου εκδηλώσεων Αναγνωστηρίου Αγιάσου, Δήμου Μυτιλήνης».

Το Σεπτέμβριο 2023 εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Γ.Γ. ΑΙ. Ν. Π.) απόφαση (αριθμ πρωτ 3151/29-09-2023 Α.Δ.Α.  6Ζ054653ΠΩ-61 ψ) για χρηματοδότηση του Δήμου Μυτιλήνης με το ποσό των 240.000 ευρώ, για εκτέλεση τμήματος του έργου. Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί συμπλήρωση της χρηματοδότησης του βασικού έργου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -  πρόγραμμα LEADER Λέσβου. Για γραφειοκρατικούς λόγους η χρηματοδότηση δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα την απένταξή μας από το LEADER, αφού δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες  προθεσμίες. 

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή είμαστε στο μηδέν.

Για την εκτέλεση του έργου θα πρέπει αρμόδιος φορέας της κεντρικής κυβέρνησης ( Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ.Γ. ΑΙ. Ν. Π.) να χρηματοδοτήσει την εκτέλεση του έργου. Ήδη τόσο η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Ευστρατίου Κύτελλη όσο και η σημερινή  του κ. Παναγιώτη Χριστόφα συμφωνούν η εκτέλεση του έργου να γίνει από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης.

 

ΜΕ ΤΙΜΗ 

 

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ      Κλεάνθης Κορομηλάς                                      

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ        Ευστρατία Μακρέλλη                                                       

 

Μοιράσου το άρθρο!