Πολιτισμός

25/01/2018 - 06:27

Δράσεις του Συλλόγου "Θεοφάνης Σιγριανής"

yle="text-align: justify;">Ο Πολιτιστικός - Μορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος του Σιγρίου «Θεοφάνης Σιγριανής» ιδρύθηκε το 1978 και φέτος συμπληρώνει  40 χρόνια ζωής και προσπαθεί  να συνεισφέρει με τις δυνάμεις του στην πολιτιστική, αθλητική, οικονομική, κοινωνική ανάπτυξη και προκοπή του χωριού μας, με ποικίλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.  

Για το 2018 έχει καταστρώσει ένα αρκετά "γεμάτο", όσο και πλούσιο πρόγραμμα, οι δράσεις του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει και οι δύο πρώτοι μήνες έχουν κοινοποιηθεί:

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει από δύο φορές την εβδομάδα Γυμναστική, Πρόβες της Θεατρικής Ομάδας "Θάλασσα" και μαθήματα παραδοσιακών χορών και μία φορά την εβδομάδα πρόβες της νέας Χορωδίας που συγκροτείται, καθώς και ψυχαγωγία για τους μικρούς μας φίλους (προβολές, παιχνίδια, τραγούδια κ.ά.), ενώ από την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου στο πρόγραμμα θα προστεθεί και μάθημα πολεμικών τεχνών Κουνγκ-Φου.

Το ενδιαφέρον είναι πως τα αποτελέσματα από τις πρόβες της Χορωδίας, της Θεατρικής Ομάδας και των Χορών θα παρουσιάζονται σε μηνιαία περίπου βάση σε ένα κατάστημα(η πρώτη αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου) και στη συνέχεια, όλα μαζί σε μια μεγάλη Θεατρική Μουσικοχορευτική παράσταση, η οποία θα αναδεικνύει όλες τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες.

Επίσης, στον προγραμματισμό των επόμενων μηνών περιλαμβάνεται ένα Εργαστήρι Εκμάθησης κάθε μήνα. Ήδη ξεκινήσαμε δυναμικά και με  επιτυχία με το εργαστήρι Ντεκουπάζ και προγραμματίζουμε δυο πολύ ενδιαφέροντα θέματα για το ωραίο φύλλο, εργαστήρια περιποίησης νυχιών και μακιγιάζ.

Κάθε τρίμηνο θα διεξάγεται ένα τουρνουά στο Επιτραπέζιο Ποδοσφαιράκι, που υπάρχει στην αίθουσα του Συλλόγου. Το πρώτο της φετινής σειράς θα γίνει τέλη Ιανουαρίου.

Στα μέσα Μαρτίου θα γίνουν τα Αποκριάτικα Πάρτυ, ένα για τα παιδιά στην αίθουσα και ένα για τους μεγάλους, το οποίο θα ξεκινήσει νωρίς την τελευταία Κυριακή, με Μασκαράτα σε όλο το χωριό.

Στην αίθουσα του Συλλόγου, επίσης κάθε τρίμηνο, θα γίνονται εκθέσεις εικαστικών. Η πρώτη θα έχει θέμα τις παλιότερες δράσεις του Συλλόγου. 

Το καλοκαίρι, προγραμματίζουμε μια βραδιά αστροπαρατήρησης, παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού όταν έχει έκλειψη σελήνης.

Επίσης, ο Σύλλογος προγραμματίζει μια εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Σιγριανούς Πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής (το καλοκαίρι), καθώς και  μια εκδήλωση για τον Νομπελίστα Συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ , ο οποίος είχε επισκεφτεί το Σίγρι και εξέφρασε την επιθυμία να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του εδώ (το φθινόπωρο).

Οι καθιερωμένες καλοκαιρινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν όπως κάθε χρόνο Καντάδα στα δρομάκια του Σιγρίου (σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Απανταχού Σιγριανών «Το Σίγρι»), τον καλοκαιρινό μας χορό και τη Γιορτή της Σαρδέλας.

Στις 23 Ιουνίου ο Σύλλογος  θα αναβιώσει το έθιμο των Κάψαλων, ανάβοντας φωτιές στα δρομάκια του Σιγρίου και του Κλείδωνα με το Αμίλητο Νερό. Ο Σύλλογος επίσης θα συμμετέχει στον εορτασμό της Αγίας Τριάδος, με τη διοργάνωση μπουφέ, αλλά και σε κάθε θρησκευτική εκδήλωση στους ναούς και τα ξωκλήσια της περιοχής μας.

Τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο θα γίνει εκδρομή στα Θέρμα, ενώ σχεδιάζεται και μια τριήμερη εκδρομή στη Χίο τον Οκτώβριο.

Την άνοιξη, ο Σύλλογος θα παρέμβει για τον καλλωπισμό του χωριού, με μια παρέμβαση – έκπληξη! Φυσικά, όπως πάντα συμβαίνει, ο Σύλλογος είναι αυτός που θα στολίσει εορταστικά το χωριό στα τέλη Νοεμβρίου για τα Χριστούγεννα και θα δώσει χαρά στα παιδιά.

Για τα παιδιά και τους νέους, είναι επίσης η συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλει ο Σύλλογος για τη δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 και την ανακατασκευή της Παιδικής Χαράς. Για τα έργα αυτά, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Τοπική Κοινότητα και τον Δήμο Λέσβου, καθώς δεν ανήκουν στη δική μας δικαιοδοσία.

Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση του Συλλόγου είναι η εκ νέου εκτύπωση διαφημιστικού φυλλαδίου για το Σίγρι, στα ελληνικά και αγγλικά, όπως είχε κάνει πριν από οχτώ χρόνια.

Ο Σύλλογος απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του Σιγρίου –  μόνιμους και προσωρινούς, στους απόδημους, στους επισκέπτες και τους φίλους του χωριού. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι ελεύθερη για όλους και καλούμε όλους να συμμετέχουν. Επίσης, το πρόγραμμα δράσης είναι ανοιχτό σε καινούριες προτάσεις και, φυσικά, για την πραγματοποίησή του, όλοι μπορούν να βοηθήσουν, ο καθένας με τις γνώσεις του, τις δεξιότητές του, τον ελεύθερο χρόνο του. Το Σίγρι μας χρειάζεται όλους και πιο πολύ την αγάπη μας γι’ αυτό.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!