Πολιτισμός

11/05/2017 - 06:18

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα της Μεγάλης Νίκης κατά της Ναζιστικής Γερμανίας

Την Κυριακή 7 Μαίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτική Πολιτικής, στη Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα της Μεγάλης Νίκης κατά της Ναζιστικής Γερμανίας. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Διεθνής Πολιτιστικός Σύλλογος «Ναντέζντα», (που σημαίνει ΕΛΠΙΔΑ ). Μέλη του είναι ρωσόφωνοι κάτοικοι του νησιού μας και φίλοι.


Όλα τα μέλη του Συλλόγου δούλεψαν με ενθουσιασμό και έτσι βγήκε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Την κεντρική ομιλία έκανε η κ. Ιρίνα Αναστασιάδη, η οποία με μεστό λόγο αναφέρθηκε με ακριβή στοιχεία για το ρόλο των Ευρωπαϊκού και Αμερικανού κεφαλαίου καθώς και το τι συμβαίνει σήμερα στην παγκόσμια πολιτική αρένα. Οι αριθμοί που μας παρέθεσε ήταν συγκλονιστικοί, 27.000.000 θύματα μόνο στη Σοβιετική Ένωση. Απαγγέλθηκαν ποιήματα  στα ελληνικά και ρώσικα που γράφτηκαν την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία μας μετέφεραν τη Βαρβαρότητα και Τραγικότητα της εποχής εκείνης, από τις κυρίες Βαλεντίνα Κισλιάκ και Ελένη Πολύζου. Οι μικροί μας φίλοι, μαθητές Δημοτικού, απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν αλλά και υπέροχα χόρεψαν υπό τη διδασκαλία της. Κ. Λαρίσα Γούνκο. Στο πιάνο συνόδεψε η κ. Λιουντμίλα Χατζηγεωργίου. Τα κοστούμια τα έραψε η κ. Μαρία Ιζότοβα. Ακόμη ερμηνεύτηκαν τραγούδια που αγαπήσαμε όλοι, τραγούδια που εμψύχωναν τους στρατιώτες αλλά και όλο το λαό, σκορπίζοντας την ελπίδα της Μεγάλης Νίκης, από τον κ. Ταράς Ζουμπρίνσκι, ο οποίος όπως συνήθως μάγεψε το κοινό με την κιθάρα του και την όμορφη φωνή του.


Την παράσταση έκλεψαν και χειροκροτήθηκαν ιδιαίτερα, τα τρία «ναυτάκια» (οι κυρίες Βικτώρια, Άνια και Οξάνα) που χόρεψαν με κέφι τις ιδιαίτερα δύσκολες φιγούρες των λαϊκών ρυθμών της πατρίδας τους.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην προβολή βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους, με συγκινητικές εικόνες ντοκουμέντα, την επιμέλεια του οποίου είχε η κ. Ναταλία Ζουμπρίνσκα όπως είχε και την όλη επιμέλεια και παραγωγή της πλούσιας έκθεσης φωτογραφίας.
Η συγκίνηση όλων των παραβρισκόμενων κορυφώθηκε όταν κρατήθηκε ενός λεπτού σιγής για τους πεσόντες συγγενείς των μελών του συλλόγου, όπου ταυτόχρονα έδειχναν στην οθόνη τα πορτρέτα με τα ονόματα τους.
Στο τέλος όλοι απόλαυσαν τα νόστιμα πιροσκί που έφτιαξαν με αγάπη και στοργή οι κυρίες του Συλλόγου «Ναντέζντα».
 

Μοιράσου το άρθρο!