Πολιτισμός

28/03/2024 - 11:42

Εκδήλωση για το 1821 με τη συμμετοχή πολλών Λεσβίων δημιουργών - Η Λέσβος στα Τρίκαλα

Μια ξεχωριστή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου διοργάνωσαν ο Δήμος Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη. Επρόκειτο για την παρουσίαση του βιβλίου «Η ψυχανάλυση στην λογοτεχνία – Ένα παράδειγμα, ο Διονύσιος Σολωμός» του Λέσβιου  ψυχίατρου Δρ. Δημήτρη Αναγνωστή.

Η παρουσίαση του βιβλίου αποτέλεσε μια σε βάθος ματιά στον κόσμο του εθνικού μας ποιητή, συνδυάζοντας λογοτεχνία, ψυχολογία και μουσική. Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο τον Σολωμό και την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Εκ μέρος του Δημάρχου Τρικκαίων Νίκου Σακκά χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού Μιχάλης Λάππας, καθώς και η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων σχέσεων Έφη Λεβέντη.

3)	Από την έκθεση συλλεκτικών αντικειμένων σχετικών με την επανάσταση του 1821 και τον Διονύσιο Σολωμό
Από την έκθεση συλλεκτικών αντικειμένων σχετικών με την επανάσταση του 1821 και τον Διονύσιο Σολωμό

Στην εκδήλωση  μίλησαν:

Ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Αναγνωστής

Ο κ. Αντώνης Βογιατζής, Λέσβιος συγγραφέας και  Πρόεδρος του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών, ως εκδότης του βιβλίου.

Ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, γιατρός και πρώην βουλευτής Τρικάλων

Ο κ. Γιάννης Μάζης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ

Ο κ. Δημήτρης Ρούκας, στρατιωτικός ψυχίατρος

Ο  Παναγιώτης Σκορδάς,  Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, εκπαιδευτικός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης,  συγγραφέας και εκδότης του Λεσβιακού Ημερολογίου.

Καλλιτεχνικό μέρος

4)	Από το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης

Συμμετείχαν, η Βυζαντινή χορωδία Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων με Ύμνους  σε βυζαντινή μετασκευή, ο ηθοποιός Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ ο πιανίστας Δημήτρης Καραμανώλης έπαιξε στο πιάνο συγκεκριμένα κομμάτια (8 νησιώτικοι ελληνικοί χοροί του Γιάννη Κωνσταντινίδη, σύνθεση πάνω στο ποίημα «9 τετράστιχα για τον Διονύσιο Σολωμό»), με την ερμηνεία της σοπράνο Ιωάννας Τσιλιμίγκα. Παράλληλα, λειτούργησε μικρή έκθεση με συλλεκτικά αντικείμενα  με θέμα τον Σολωμό και την επανάσταση από τη συλλογή της Μάγδας και του Δημήτρη Αναγνωστή.

Μοιράσου το άρθρο!