Πολιτισμός

17/04/2016 - 12:42

Ερωτικές Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας - Προβολή ταινίας στο "Μπουρούνι"

΄

Μ Π Ο Υ Ρ Ι Ν Ι΄ cinema για όλoυς Θεόφιλου Χατζημιχαήλ 11, Καλλιθέα, τηλ. 22510.28368 Δευτέρα 18.4.2016, ώρα 19.30

 

 (ερωτικές) ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΡΕΛΑΣ .

Μεταφορά στη μεγάλη οθόνη, από τον Ιταλό σκηνοθέτη Μάρκο Φερέρι, του ομότιτλου αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Τσαρλς Μπουκόφσκι, που αποτέλεσε ένα από τα δημοφιλέστερα αναγνώσματα της δεκαετίας του ’80. συντελεστές

 

Η τραχιά ποίηση του Charles Bukowski ανταμώνει με την κινηματογραφική ποίηση του Marco Ferreri. Ο Charles Bukowski είχε πει: "Έχω μία από τις δύο επιλογές -- να παραμείνω στο ταχυδρομείο και να τρελαθώ... ή να μείνω εκεί έξω, να το παίξω συγγραφέας και να πεθάνω της πείνας. Αποφάσισα να πεθάνω της πείνας." Στην ταινία θα μπορούσαμε να πούμε πως το αρσενικό, ο Ben Gazzara, υποδύεται τον συγγραφέα της παραπάνω ρήσης. Εκμεταλλεύεται την ποιητική του ιδιότητα, περιθωριοποιείται, και εξασφαλίζει ευκολότερα το εισιτήριο διαφυγής απ` την πραγματικότητα. Απ` την άλλη, η πανέμορφη Ornella Muti θα λέγαμε πως υποδύεται την εκδοχή του ταχυδρομείου απ` την παραπάνω ρήση. Το εισιτήριο διαφυγής δεν είναι το ίδιο εύκολο για αυτή. Όντας πόρνη για να επιβιώσει, συμμετέχει αναγκαστικά στα κοινά. Και φέρεται να βάλλεται με μανία κατά της φύσης της. Δηλαδή της ομορφιάς της, την οποία κατηγορεί για τη μοίρα της. Έτσι, ανάμεσα σ` αυτούς τους δύο αναπτύσσεται ένας διαφορετικός έρωτας. Ποιητικός και βίαιος, συναισθηματικός και υπαρξιακός. Αλλά ταυτόχρονα και σπαρακτικά ασύμπτωτος! Ίσως συναντήσετε υπέρογκες δυσκολίες στο να ακολουθήσετε αυτό το βίαιο σύμπαν της ταινίας. Ωστόσο, αν ακόμα και το τελευταίο ποίημα, δια της λυρικής εικονοποίησης του Marco Ferreri, δεν καταφέρει να σας προκαλέσει ρίγος, τότε ίσως προσπέρασε και η τελευταία πιθανότητα να "αισθανθείτε" την ποίηση του Charles Bukowski.

Βραβείο Νταβίντ ντι Ντονατέλο 1982 Καλύτερου σεναρίου Καλύτερου σκηνοθέτη Καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας Καλύτερου μοντάζ .

θα προλογήσουν για τον ποιητή ο Στέλιος Βουλγαράκης για την ταινία ο Μίκος Πεσμαζόγλου

Μοιράσου το άρθρο!