Πολιτισμός

22/03/2016 - 07:17

Κατάντια....Κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων το ιστορικό «Κρυστάλ» της Μυτιλήνης

Τ

ο παραδοσιακό καφενείο της Μυτιλήνης «Κρυστάλ»  (που μαζί με το διπλανό «Πανελλήνιον»)  αποτελούν  ιστορία για τη Μυτιλήνη θα μετατραπεί σε κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων.

Eδώ και μερικές ημέρες  όσοι περνούν από την Ερμού ή την προκυμαία θα έχουν διαπιστώσει ότι εντός του «Κρυστάλ εκτελούνται οικοδομικές εργασίες.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον και υπογραμμίζει στο ρεπορτάζ η εφημερίδα είναι ότι η απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό του καφενείου  χρονολογείται  από το 2005.... επί Υπουργίας Παυλίδη. Εϊχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης και η θετική εισήγηση του Δήμου επί Δημαρχίας Αριστείδη Χατζηκομνηνού. Αντίθετα για το διπλανό «Πανελλήνιον» δεν εγκρίθηκε καμία πράξη αποχαρακτηρισμού.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι πως εδώ και 10 χρόνια κανείς δεν πήρε είδηση αυτή την απόφαση... κανείς δεν ασχολήθηκε!

Και τα δύο παραδοσιακά κτήρια είναι ιδιοκτησία της Αγροτικής Τράπεζας. Θυμίζουμε ότι το «Κρυστάλ» πριν από καιρό λειτούργησε ως ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία «Το σπίτι του γλυκού» και έκλεισε μετά την αλλαγή της έδρας της επιχείρησης.

Kαι τα δύο κτήρια «Κρυστάλ» και  «Πανελλήνιον» χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα το 1985 ως κτήρια, ενώ το 1990 χαρακτηρίστηκαν διατηρητέοι οι εσωτερικοί χώροι των καφενείων και οι χρήσεις τους. Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ΄90 ξεκινάει μια προσπάθεια να αποχαρακτηριστούν... και για το «Κρυστάλ» ο αγώνας δικαιώθηκε!

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!