Πολιτισμός

21/06/2016 - 17:23

Το «κρυφτό» με την προσφυγιά

Γ

ια τη Λέσβο δεν ήξερε τίποτα άλλο από το ότι είναι η πατρίδα της μεγάλης ποιήτριας της αρχαιότητας, της Σαπφούς. Κι αυτό όχι γιατί είχε διαβάσει ποιήματα της, εξομολογείται. Αλλά γιατί είχε δει έναν πίνακα ζωγραφικής που την εικόνιζε και είχε εκπλαγεί από τη δύναμη στη ματιά αυτής της γυναίκας. Μιας δύναμης που εικονίζονταν στον πίνακα.

Πολύ αργότερα τη γνώρισε και την έζησε τη Λέσβο. Τη ζει… Μια προσωπική της σχέση την έφερε στο νησί όπου τους τελευταίους μήνες δημιουργεί. Και προχθές τα έργα της, πίνακες ζωγραφικής που συναποτελούν μια ενότητα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κρυφτό» εκτέθηκαν στη δημοτική πινακοθήκη Μυτιλήνης, το πάλαι ποτέ αρχοντόσπιτου του Χαλήμ Μπέη στη γειτονιά των Ρωμιών προσφύγων του 1922 την Επάνω Σκάλα. Και κοίτα να δεις μια σύμπτωση. Λίγα μέτρα παραπέρα, εκεί στο ύψωμα «…ες κορύφαν πόληος» που έγραφε κι ο Αλκαίος, έστεκε ο ροδώνας της Σαπφούς. Η σχολή της ποιήτριας με τα ιερά προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης.

Το «κρυφτό» είναι μια ενότητα έργων τέχνης που όλα εικονίζουν στρουθοκαμήλους. Τα συμπαθή ζώα που συνηθίζουν να παίζουν «κρυφτό» με την πραγματικότητα.

Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα θα πείτε… Η πραγματικότητα όμως τρέχει στους δρόμους. Αποβιβάζονταν κατά χιλιάδες μέχρι πριν λίγο καιρό στις ακτές. Πονούσε, δάκρυζε, πνίγονταν... Η πραγματικότητα της προσφυγιάς που η Νόρα Άμποβα από τη Βουλγαρία απεικόνισε στους πίνακες της στο αρχοντικό του Τούρκου πρόσφυγα Χαλήμ Μπέη και της φαμίλιας του όπου και θα εκτίθενται μέχρι τις 30 Ιουνίου στα πλαίσια σειράς εκδηλώσεων για τη μέρα του πρόσφυγα που διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Δήμος Λέσβου.

Και γέμισε το ανακαινισμένο υπεραιωνόβιο αρχοντόσπιτο με χαμογελαστές στρουθοκαμήλους που παίζον κρυφτό με το μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης και όχι μόνο προσφυγιάς, Άλλες σοβαρές κι άλλες μισοχαμένες στην πραγματικότητα, φορώντας το σήμα κατατεθέν των σύγχρονων προσφύγων που πέρασαν το Αιγαίο, τα πορτοκαλιά σωσίβια. Με τα μεγάλα τους μαύρα μάτια γεμάτα θλίψη μα και ελπίδα. Να κρύβονται από τη μια γωνιά και να ξεπροβάλλουν με το μακρύ τους λαιμό από την άλλη. Με φόντο χρυσαφένια νησιά στο σχήμα της Λέσβου… Κεφάλια στρουθοκαμήλων που παίζουν κρυφτό με την ειρωνεία, την αυτοκριτική, μερικές φορές και με ένα πικρό χιούμορ.

Η Νόρα Άμποβα, αν και μόλις 28 χρόνων, βρίσκεται ανάμεσα στους πιο ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες της Βουλγαρίας, όπου γεννήθηκε. Πρόσφατα ήταν υποψήφια για το μεγάλο εθνικό βραβείο «Stoyan Kambarev», διάκριση που προστίθεται στα επιτεύγματά της στη γενέτειρά της αλλά και το εξωτερικό. Ενώ εστιάζει σε ανεξάρτητες εκθέσεις, η Νόρα έχει συμμετάσχει σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις όπως στην «Έκθεση Νέας Γενιάς» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έγινε στο Βέλγιο το 2015. Μπορείτε να περιηγηθείτε στα έργα της στη σελίδα www.noraampova.com.

 

Στρατής Μπαλάσκας / από τη στήλη Πρόσωπα του ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο!