Πολιτισμός

12/11/2012 - 14:03

Μεγαλή επιτυχία σημείωσε η 9η γιορτή κάστανου στην Αγιάσο

Μεγαλή επιτυχία σημείωσε η 9η γιορτή κάστανου στην Αγιάσο

Την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012, η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στην Αγιάσο την 9η Γιορτή Κάστανου με τη συνεργασία του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του Συλλόγου Εμπόρων-Επαγγελματοβιοτεχνών Αγιάσου «Ο ΕΡΜΗΣ», του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάσου, του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου και του Συλλόγου Καβαλαραίων Αγιάσου «Ο Προφήτης Ηλίας». Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, αποδείχτηκε περίτρανα ότι παρά τις εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες η Γιορτή Κάστανου γνώρισε τεράστια επιτυχία και βοηθούντος και του καλού καιρού προσέλκυσε χιλιάδες ντόπιου και ξένου κόσμου, που συνέρρευσε για άλλη μια χρονιά στη γραφική νυφούλα του λεσβιακού Ολύμπου, για να γευτεί τις συγκινήσεις της Γιορτής αυτής, η οποία καθιερώθηκε πλέον στο μεγαλύτερο φθινοπωρινό παλλεσβιακό θεσμό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε φέτος στην αναγκαιότητα συστράτευσης όλων των δυνάμεων για τη σωτηρία του καστανιώνα από τις ασθένειες που τον έχουν προσβάλει και τον απειλούν.

Από τις 9 πμ στις εισόδους και στα κεντρικά μέρη του χωριού άναψαν οι φωτιές στις παραδοσιακές φουφούδες για το ψήσιμο και στα καζάνια για το βράσιμο των κάστανων, που προφέρονταν δωρεάν στον κόσμο μαζί με ούζο και κρασί. Στην Πλατεία Αγοράς τα μέλη του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου πωλούσαν γλυκά και άλλα παραδοσιακά προϊόντα κάστανου. Στον ίδιο χώρο τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου παρουσίασαν ένα ημίωρο μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικρασίας.

Στις 11 πμ στην Πλατεία Αγοράς έγιναν τα εγκαίνια του δημοτικού έργου «Υπογείωση του εναερίου δικτύου ηλεκτροφωτισμού Πλατείας Αγοράς Αγιάσου Λέσβου» από το Δήμαρχο Λέσβου κ. Δημήτρη Φ. Βουνάτσο, παρουσία του Αντιδημάρχου Αγιάσου-Πολιχνίτου κ. Γιώργου Ν. Βουνάτσου, του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Δήμου Λέσβου κ. Ηλία Κουνιαρέλη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου κ. Χρήστου Κορδώνη και πλήθους κόσμου.

Πολλοί ήταν οι φυσιολάτρες που προτίμησαν τις περιπατητικές διαδρομές στα μονοπάτια και στις «πατωμένες» του καστανιώνα, ο οποίος αυτή την εποχή ντύνεται με το υπέροχο κιτρινοφαιοπράσινο φόρεμά του. Αρκετός ήταν κι ο κόσμος που είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και το Καρναβαλικό Μουσείο του Δήμου Λέσβου.

Μετά το μεσημέρι ο κόσμος πλημμύρισε τα εστιατόρια και τα γραφικά καφενεδάκια για να γευματίσει.

Στις 6:30 μμ έγινε η κεντρική εκδήλωση στο κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Αγιάσου-Πολιχνίτου κ. Γιώργος Ν. Βουνάτσος και το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ομιλίες–παρουσιάσεις από τους γεωπόνους Στρατή Καζατζή και Βασίλη Γάλλο για τις αρρώστιες του καστανιώνα,τους τρόπους καταπολέμησής τους και τις προσπάθειες σωτηρίας του, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ) που έπαιξε ρεμπέτικα τραγούδια με θέμα το κάστανο και παραδοσιακά ορχηστρικά κομμάτια που χόρεψαν μέλη του Χορευτικού Ενηλίκων του Αναγνωστηρίου και θεατρικό μονόπρακτο του Αντώνη Μηνά στη ντοπιολαλιά με τίτλο «Πάγ’ του σουθύρ’». Στο φουαγιέ και στο θέατρο λειτούργησε έκθεση αφίσας και φωτογραφικού υλικού.

Για την επιτυχέστερη διοργάνωση των εκδηλώσεων της 9ης Γιορτής Κάστανου συνέβαλαν καθοριστικά οι παρακάτω χορηγοί τους οποίους ευχαριστούμε θερμά:

ΧΟΡΗΓΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δήμος Λέσβου, Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Λέσβου, Επιμελητήριο Λέσβου, Ιερό Προσκύνημα Αγιάσου.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΓΙΟΡΤΗΣ: Ποτοποιία Βιολογικού Κρασιού Γιάννη Ιωάννου «Μεθυμναίος Οίνος», Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου αδελφών Πατερέλη, Ποτοποιία ΚΡΥΣΤΑΛ-ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ Γιώργου Συκά, Ποτοποιία Ούζου ΣΑΜΑΡΑ, Ποτοποιία Ούζου ΜΙΝΙ Μυτιλήνης.

          Επίσης ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά κρασιού τον κ. Άρη Χατζηκομνηνό, καθώς και τους Χρήστο Χατζημήτρο, Παναγιώτη Χατζημήτρο και Ευριδίκη Δημητρόγλου, κατοίκους Ανεμότιας.

Ευχαριστούμε ακόμα όσους επαγγελματίες της Αγιάσου συνεισέφεραν εξ ιδίων τους, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, για την κάλυψη μέρους του κόστους των εκδηλώσεων.

Αρκετοί ήταν οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέφθηκαν το χωριό μας χάρη στην παρέμβαση του Επιμελητηρίου Λέσβου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θρασύβουλο Καλογρίδη.

          Τέλος ευχαριστούμε το λεσβιακό κοινό που μας τίμησε ακόμα μια χρονιά με την αγάπη και την προτίμησή του.

 

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ 9Ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΟΥ

 

Μοιράσου το άρθρο!