Πολιτισμός

21/08/2012 - 10:18

Μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν της Μυτιλήνης

Μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν της Μυτιλήνης

Στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Τσέχου φωτογράφου Φρίτζ Τζόζεφ Μράζ, με τίτλο: «Ένα ταξίδι στο παρελθόν της Μυτιλήνης μέσα από το φακό του Φρίτζ Μράζ», παρέστη τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012, το απόγευμα, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Κώστα Αστυρακάκη.
Την έκθεση που διοργανώνουν στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, η ιστοσελίδα www.lesvosoldies.gr, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου και ο Δήμος Λέσβου, θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού και στον εορτασμό των 100 χρόνων Ελεύθερου Βίου της Λέσβου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες του Μράζ, από τις δυο διαφορετικές περιόδους δραστηριοποίησής του. Οι δυο αυτές περίοδοι οριοθετούνται από εξωτερικά γεγονότα, η μεν πρώτη από τον ερχομό του στη Μυτιλήνη, μέχρι και το 1915 χρονιά που εξορίζεται στη Γαλλία, ενώ η δεύτερη αρχίζει με την επιστροφή του στη Μυτιλήνη το 1919 και διαρκεί για μια δεκαετία περίπου, οπότε και φεύγει από το νησί.
Στο φωτογραφικό του υλικό περιλαμβάνονται πορτρέτα, φωτογραφίες καθώς και cartes - postales είτε δικής του έκδοσης είτε άλλων εκδοτών.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Βουνάτσος συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, αλλά και την εξαιρετική ποιότητα της έκθεσης, στην οποία, όπως τόνισε, αποκαλύπτονται πολλές γνωστές και άγνωστες πτυχές της κοινωνικής – πολιτικής και πολιτιστικής ιστορίας του νησιού.
Τέλος, ο Δήμαρχος κάλεσε τα σχολεία της Λέσβου να επισκεφθούν την έκθεση και να τη δουν ως ένα μάθημα τοπικής ιστορίας και ιστορικής γνώσης.
Οι φωτογραφίες της έκθεσης ανήκουν στις συλλογές των Μάκη Μπεκιάρη, Στρατή Αναγνώστου και Πάρι Περέλλη.
 
Διαβάστε εδώ περισσότερα για την έκθεση

Μοιράσου το άρθρο!