Πολιτισμός

01/04/2018 - 00:08

Μυτιλήνη: Αναστηλώνεται το Γενί τζαμί. Ξαναυψώνεται και ο μιναρές του

Μ

ετά το Βαλιδέ τζαμί η ανακαίνιση του οποίου με 1,2 εκατομμύρια ευρώ εντάχθηκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγίου δρομολογήθηκε και η ολοκλήρωση της παρέμβασης στο Γενί τζαμί την αγορά της πόλης. Εργασίες που είχαν ξεκινήσει επί Δημαρχίας Νάσου Γιακαλή και διακόπηκαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.


Στο τζαμί σύμφωνα με τη μελέτη που εγκρίθηκε από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο και εντάσσεται στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκού προγράμματος για την ενίσχυση της πολυπολιτισμικότητας και της ένταξης μειονοτικών ομάδων στις τοπικές κοινωνίες θα ανακατασκευασθεί ο μιναρές, ενώ θα τοποθετηθεί εκ νέου η σκεπή του και ειδικά ο μολύβδινος τρούλος. Το σημαντικό αυτό έργο για την εικόνα της πόλης έχει προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ.


Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από ειδικό τουρκικό αρχιτεκτονικό γραφείο της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη τουλάχιστον όσον αφορά στην ανακατασκευή του μιναρέ, το Γενί τζαμί, σημαντικό μουσουλμανικό μνημείο της πόλης χτισμένο το 1828 θα χρησιμοποιηθεί ως μουσείο τουρκικών ενθυμημάτων στο νησί, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για λατρευτικούς σκοπούς εφόσον ζητηθεί από τον Δήμο Λέσβου. Φορέας εκτέλεσης του έργου είναι η Εφορεία αρχαιοτήτων Λέσβου σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου.


Η ολοκλήρωση του σε συνδυασμό με το Βαλιδέ τζαμί και το ανακαινισμένο τσαρσί χαμάμ, θα αναδείξει τρία μουσουλμανικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου ενώ θα αποτελέσουν ένα σύνολο προσέλκυσης τουριστών από την Τουρκία αλλά και έκφρασης της θρησκευτικής ελευθερίας στο νησί.

 

up date : ήταν ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα του Lesvosnews.net  .... και του χρόνου
 

Μοιράσου το άρθρο!