Πολιτισμός

19/02/2023 - 10:26

Να τιμηθεί ο Αργύρης Εφταλιώτης και το έργο του - 100 χρόνια από τον θάνατό του

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, θεωρούμε ότι οι  κρατικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, θα πρέπει να διοργανώσουν πολυποίκιλες εκδηλώσεις για το έργο και την προσφορά του Αργύρη Εφταλιώτη, τη φετινή χρονιά που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τον θάνατό του. Γεννημένος την 1η Ιουλίου 1849 στον Μόλυβο, όπου μεγάλωσε, ταξίδεψε και εργάσθηκε σε χώρες του εξωτερικού, αλλά  επικοινωνούσε και επισκεπτόταν συχνά τον γενέθλιο τόπο του.

Από τους πρωτοπόρους του Δημοτικισμού ο Κλεάνθης Μιχαηλίδης, που είχε σαν φιλολογικό ψευδώνυμο το Αργύρης Εφταλιώτης, έφερε τη λογοτεχνία κοντά στους απλούς ανθρώπους, με ποιήματα, διηγήματα, μεταφράσεις κ.λπ., « δίδαξε » δε σε πολλές γενιές  μαθητών την Οδύσσεια, μέσα από την ποιητική του μετάφραση σε δεκαπεντασύλλαβο.  Πέθανε στις 25 Ιουλίου 1923 στην πόλη Αντίμπ της  νότιας Γαλλίας, ενώ το 1974, με ενέργειες του Γιώργου Βαλέτα, έγινε πραγματικότητα η επιθυμία του, όπως την είχε εκφράσει σε ένα γράμμα του από το 1905 : «...Φαίνεται πως θα πεθάνω στα ξένα κι ελπίζω μονάχα να φροντίσει κανένας να φέρει τη σκόνη μου στ’ αγαπημένα μου ακρογιάλια…».

Η τέφρα του μεταφέρθηκε με τιμητικές εκδηλώσεις και θάφτηκε στην αγαπημένη του Εφταλού, πλάι στον Μόλυβο. Σίγουρα κάποιοι πολιτιστικοί φορείς του τόπου μας, θα ετοιμάζουν σχετικές εκδηλώσεις, όπως η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας, που φέρει το όνομά του. Κατά τη γνώμη μας όμως η φετινή επέτειος, πρέπει με διοργανώσεις φορέων της Πολιτείας, να αποτελέσει σημαντικό σταθμό ανάδειξης του έργου του, καθώς και του τόπου που τον γέννησε.

Προτομές του υπάρχουν στην Εφταλού και στον Μόλυβο μπροστά στη Δημοτική Πινακοθήκη, το δε όνομά του έχει δοθεί σε οδό της Μυτιλήνης, που οδηγεί προς το άγαλμα της Ελευθερίας.

Ήδη ο Σύλλογος Συντοπιτών μας «ΝΟΣΤΟΣ», διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση στις 4.12.2022, στην αίθουσα τελετών του Δήμου Αμαρουσίου Αττικής, με ομιλητές τους φιλολόγους Δημήτρη Καραμβάλη και Γιάννη Παπάνη, οι οποίοι ανέδειξαν το έργο και την τεράστια προσφορά του Αργύρη Εφταλιώτη στα ελληνικά γράμματα. Εκεί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το CD «Μνήμη Αργύρη Εφταλιώτη» με ποιήματα του Λέσβιου ποιητή μελοποιημένα από τον συνθέτη Νίκο Τσιριγώτη και ακούστηκαν αρκετά τραγούδια , ενώ το CD δωρήθηκε στους παρευρισκόμενους. 

Μοιράσου το άρθρο!