Πολιτισμός

31/10/2013 - 05:49

O «Αρχοντοχωριάτης» στο Αναγνωστήριο Αγιάσου από τον Όμιλο Βροντάδου

yle="text-align: justify;">Παράσταση του "Αρχοντοχωριάτη" της Θεατρικής ομάδας του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου (Φ.Ο.Β.) στο Αναγνωστήριο της Αγιάσου το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 8.00 μ.μ. καλεσμένοι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.

Εισαγωγικό κείμενο παράστασης από τη σκηνοθέτη Ελπίδα Γεωργαντή.
Ο αρχοντοχωριατισμός... είναι τελικά διαχρονικός, αφού από το 1670 που ο Μολιέρος έγραψε τον "Αρχοντοχωριάτη" μέχρι και σήμερα, ο νεοπλουτισμός και η ξιπασιά καλά κρατούν.
Θέλοντας να τα καταδείξουμε,λοιπόν, ως αρνητικά παραδείγματα, αποφασίσαμε να ανεβάσουμε τον Mολιερικό «Αρχοντοχωριάτη».
Ο κυρ Ιορδάνης, ο πρωταγωνιστής του έργου,θα σας θυμίσει ίσως το γείτονα, το φίλο, το συγγενή σας, που είναι κατά τα άλλα συμπαθέστατος..... αλλά ολίγον άξεστος, ημιμαθής, φαντασμένος και επιπόλαιος......και το χειρότερο απ’ όλα νομίζει ο αφελής ότι με το χρήμα του μπορεί να εξαγοράσει ακόμα και ανθρώπινες συνειδήσεις.

Ο Μολιέρος είναι από τους μεγαλύτερους κλασικούς συγγραφείς του παγκοσμίου θεάτρου. Χαρακτηρίζει το έργο του κωμωδία-μπαλέτο και είναι μια παράσταση με πολύ γέλιο, πλημμυρισμένη με μουσική, χορό και έξυπνους διαλόγους.
Στους δύσκολους καιρούς μας οι αρχοντοχωριάτες  αποτελούν ακόμα μέρος του κοινωνικού ιστού....Μήπως είναι πλέον καιρός να τους συναντάμε μόνο στο σανίδι;
Καλή σας διασκέδαση!          

 ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ (ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ)
Δάσκαλος Χορού: Δέσποινα Εξηντάρη
Δάσκαλος μουσικής: Κοσμάς Αντωνιάδης
Μαθήτρια- Υπηρέτρια: Δέσποινα Ζουμή
Ξιφομάχος- Κλεόντ: Απόστολος Τσαμπαρλής
Φιλόσοφος: Κώστας Βούκουνας
Ράφτρα – Δοριμένη Σταυρούλα Βασιλάκη Τσαμπαρλή
Ζουρντέν: Μάρκος Κάβουρας
Νικόλ: Τζένη Καλλίτση Βούκουνα
Κα Ζουρντέν: Μαίρη Νύκτα – Ψυχιά
Δοράντ: Γιάννης Κουγιούλης
Κοβιέλ: Δημήτρης Αρμενάκης
Λουσίλ: Αγγελική Καστάνου – Τζούμα
Χορεύουν οι μαθήτριες Μαρία Ζουμή, Κατερίνα και Κλεοπάτρα Αρμενάκη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επιμέλεια ήχου: Ισίδωρος Παπαϊωάννου
Φωτισμός: Κωνσταντίνος Τζούμας  
Κατασκευή κουστουμιών: Εριφίλη Βασιλάκη
Διδασκαλία χορού: Μίνα Μπατσακούτσα
Σκηνοθεσία: Ελπίδα Γεωργαντή
Επιμέλεια κουστουμιών, σκηνικού και μουσικής:       Ελπίδα Γεωργαντή    




ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ(Σύντομο Ιστορικό)

     Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου ιδρύθηκε το 1924 από ολιγάριθμη ομάδα δραστήριων και προοδευτικών συμπολιτών μας, δύο χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
     Οι στόχοι του είναι πνευματικοί, εκπολιτιστικοί, αθλητικοί και κοινωνικοί. Διαλέξεις, βιβλιοθήκη, μουσείο, ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκτέλεση κοινωφελών έργων, αθλητική δραστηριότητα με ακαδημίες παιδιών και τμήματα ενηλίκων με πανελλήνιες διακρίσεις, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις τοπικής δραστηριότητας, δενδροφυτεύσεις, εκδόσεις λαογραφικών και ιστορικών βιβλίων καθώς και η έκδοση της εφημερίδας του «ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ» από το 1952 αποτελούν το βασικό κορμό των επιτευγμάτων του.
     Η δραστηριότητά του 90 ολόκληρα χρόνια έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των συμπολιτών και η αξιοπιστία του έχει προσελκύσει πολλούς πνευματικούς ανθρώπους και χορηγούς που ανταποκρίθηκαν πάντοτε πρόθυμα για την υλοποίηση συγκεκριμένων επιδιώξεών του.
     O Φ.Ο.Β. διαθέτει πνευματική εστία με αίθουσα εκδηλώσεων και θεάτρου, χώρους για πολιτιστικές δραστηριότητες-εργαστήρια, αίθουσες Μουσείου και το μεγαλόπρεπο «ΦΑΦΑΛΙΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ» χορηγία της Βρονταδούσικης οικογένειας των Φαφαλιών.
         Ο Φ.Ο.Β. αισθάνεται υπερήφανος για το έργο του που του αναγνώρισε και το Ανώτατο πνευματικό Ίδρυμα της χώρας μας η Ακαδημία Αθηνών και τον τίμησε την 30-12-1975 με τον Έπαινο της, και συνεχίζει την ευεργετική του πορεία προσπαθώντας πάντα να είναι χρήσιμος στον τόπο και ιδιαίτερα στους νέους.

Μοιράσου το άρθρο!