Κοινωνία

08/11/2017 - 16:26

Ο διαφορετικός εορτασμός της 8ης Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη (φωτογραφίες)

yle="text-align: justify;">Χωρίς τα γνωστά πρόσωπα στην εξέδρα επισήμων έγινε η σημερινή  παρέλαση της 8ης Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη.

 
Κατά την διάρκεια της επετειακής παρέλασης τα μόνα τιμώμενα πρόσωπα που βρίσκονταν στην εξέδρα των επισήμων ήταν  ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ και το επιτελείο του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ Ιάκωβος και ο εκπρόσωπος των αντιστασιακών κ. Αντώνης Αλεξανδρής. Η παραπάνω κίνηση ήταν η πρώτη συμβολική αντίδραση που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο για την αδιαφορία της Κυβέρνησης σχετικά με το προσφυγικό στη Λέσβο. O Δήμαρχος Λέσβου και το μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου προτίμησαν να σταθούν απέναντι από την εξέδρα , ένω εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής  μαζί με το Βουλευτή Λέσβου Χ. Αθανασίου και μέλη της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου βρέθηκαν δίπλα στην εξέδρα των επισήμων.  Εκπρόσωπος από την Κυβέρνηση δεν υπήρχε... 
 
Οι εορταστικές εκδηλώσεις την επέτειο των 105 χρόνων από την ημέρα που στο νησί μας έπνευσε αέρας ελευθερίας πραγματοποιηθήκαν κανονικά.
 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μεταφορά με πομπή της Εθνικής Σημαίας από το Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης στο Φρούριο της πόλης, με τη συμμετοχή τιμητικού Στρατιωτικού Αποσπάσματος. Όταν η πομπή έφθασε εμπρός στο ξενοδοχείο «Blue Sea», ο Δήμαρχος Λέσβου κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, ελευθερωτή της πόλης μας. Μετά την κατάθεση στεφάνου, συνεχίστηκε η πορεία προς το Φρούριο, όπου έγινε η  επίσημη έπαρση της Σημαίας. Την πομπή μαζί με τοΔήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, συνοδεύουν οι Αρχές της πόλης, οι εν ενεργεία και Απόστρατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, οι Προϊστάμενοι των Δημοσίων Υπηρεσιών, οι Πρόεδροι και Προϊστάμενοι των Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Οργανισμών, οι Δ/ντές Τραπεζών, οι Εφεδροπολεμιστικές και Αντιστασιακές Οργανώσεις, οι Επιστημονικοί και λοιποί Σύλλογοι και τα Σωματεία της πόλης.
 
Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε η  επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τη Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης κ. Μαρία Τζούρα.
Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων στο «Κιόσκι» και κατάθεση στεφάνων .
 
Στις 12 το μεσημέρι  στην Προκυμαία  Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε η μεγάληε παρέλαση των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, των μαθητών και μαθητριών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των αναγνωρισμένων Εθελοντικών Οργανώσεων, καθώς και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής καθ όλη τη διάρκεια της παρέλασης.
 
Νωρίς το πρωί από συνεργεία του Δήμου έγινε καθαρισμός της Πλατείας Σαπφούς. 
 

Μοιράσου το άρθρο!