Με δοξολογία που τελέσθηκε στο ναό του Αγίου Νικολάου, στην οποία μετείχαν όλοι οι ιερείς του Πλωμαρίου, άρχισε ο επίσημος εορτασμός της 8ης Νοεμβρίου ημέρα της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης πρωτεύουσας της Λέσβου.
Είχε προηγηθεί λειτουργία, προς τιμήν της εορτής των Μεγάλων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, με την οποία συνέπεσε η έναρξη των επιχειρήσεων για την απελευθέρωση του νησιού.
Στην δοξολογία, όλες τις αρχές, πολιτικές στρατιωτικές, αστυνομικές, εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος Θεολόγος Πατερέλης, ουδενός άλλου παραστάντος. Παρόντα ήταν και τα σχολεία του Πλωμαρίου με τις σημαίες τους. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος του γενικού λυκείου Κώστας Κωνσταντακέλλης, με λιτή αλλά και ουσιαστική αναφορά στα ιστορικά γεγονότα.
Επακολούθησε στην αίθουσα της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», προβολή του πρώτου μέρους του ντοκιμαντέρ των ιστορικών γεγονότων της απελευθέρωσης με τίτλο «Απελευθέρωση Λήμνου, Μυτιλήνης, Πλωμαρίου».
Στην προβολή παρέστησαν όλοι οι ιερείς της πόλης, οι μαθητές των σχολείων μέσης εκπαίδευσης, εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος και ο περιφερειακός σύμβουλος Θεολόγος Πατερέλης.
Πριν από την προβολή απευθύνθηκαν δι’ ολίγων στους συγκεντρωμένους οι πρόεδροι της «Λέσχης» και του συνδέσμου των Πλωμαριτών Αττικής, Ξενοφών Μαυραγάνης και Στρατής Ψαρράς, ερμηνεύοντας, σύμφωνα με τα υπάρχοντα λαογραφικά στοιχεία, την συνήθεια οι Στρατήδες στην Λέσβο, να εορτάζουν τα ονομαστήριά τους κατά την γιορτή των Ταξιαρχών. Εξήγησαν δηλαδή ότι το Στρατής είναι η εξέλιξη της λέξης Αρχιστράτηγος, (Αστράτγους), Στρατηγός, Στρατήγης, και όχι παραφθορά του ονόματος Ευστράτιος.
Χαρακτηριστικό της προβολής είναι τα θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια, όλων των παρισταμένων, που ρωτούσαν με ενδιαφέρον, πότε θα προβληθεί το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ, που θα αναφέρεται στη μάχη του Κλαπάδου.