Πολιτισμός

03/08/2015 - 06:46

Παρουσίαση «Ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της Λέσχης Πλωμαρίου»

Την παρουσίαση στο κοινό του Πλωμαρίου, αλλά και της Λέσβου γενικότερα προγραμματίζει η ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ του έργου «Ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της Λέσχης Πλωμαρίου», που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2015.
Η παρουσίαση θα γίνει στις 9 το βράδυ το Σάββατο 8 Αυγούστου στη βεράντα της αίθουσας, όπου και προσκαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για το έργο.


Έχουν προσκληθεί και ελπίζεται ότι θα είναι παρόντες το δ.σ. της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου Α.Ε.,  που διαχειρίστηκε το σχετικό πρόγραμμα στα πλαίσια της ψηφιακής σύγκλισης, ο γενικός διευθυντής της Τάσος Περιμένης,  ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θράσος Καλογρίδης, οι υπεύθυνοι της αναδόχου του έργου Omega Technology, οι ιδιοκτήτες του αυθεντικού πλωμαρίτικου σπιτιού Μαρίκα Χατζηδημητρίου-Πρωτούλη και Χριστόφορος Πρωτούλης.   
Το έργο το οποίο εκτελέσθηκε  από την εταιρία OMEGA TECHNOLOGY, μετά  από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση 170.000 σελίδων από τα  έντυπα της βιβλιοθήκης της «Λέσχης (βιβλία, εφημερίδες και έγγραφα), καθώς και ενός κλασσικού πλωμαρίτικου σπιτιού, όπως αυτό λειτουργούσε την περίοδο 1900-1920.
Πέρα από αυτά στο έργο περιλαμβάνονται και διαδραστικά  παιχνίδια, με βάση τα σενάρια των οποίων, οι «επισκέπτες» του λαογραφικού σπιτιού, θα μπορούν να μελετήσουν και μα μάθουν ιστορίες και περιστατικά της ζωής των πλωμαριτών της περιόδου εκείνης, όπως η απελευθέρωση του 1912, η διαδικασία της σαπωνοποίησης, η εκπαιδευτική ζωή και δράση  και οι τρόποι ψυχαγωγίας των νέων της κωμόπολης.
Για την ανάθεση του  έργου στη «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» την ιδέα είχε ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θράσος Καλογρίδης και την εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΛ έκανε ο γενικός διευθυντής της Τάσος Περιμένης, που επιμελείται και του όλου προγράμματος.
Η διαδικασία  άρχισε τον Οκτώβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2015, στην οποία απασχολήθηκε ως διαχειρίστρια της βιβλιοθήκης η πλωμαρίτισα φιλόλογος Διαμάντη Μανέτα.
Στο μεταξύ στα πλαίσια του προγράμματος στην «Λέσχη» παραδόθηκαν πριν από δέκα ημέρες ένας υπολογιστής επεξεργασίας βίντεο και πολυμεσικού υλικού, ένας υπολογιστής τεκμηρίωσης υλικού, ένας φορητός υπολογιστής,  ένα προβολικό σύστημα με οθόνη προβολής και τρίποδο, ένας επίπεδος σαρωτής, μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με τον αναγκαίο εξοπλισμό, ένα αποθηκευτικό μέσο 10ΤΒ, μία βιντεοκάμερα υψηλής ευκρίνειας, μία οθόνη, τα οποία και θα αποτελούν πλέον περιουσιακά στοιχεία του σωματείου, παρ’ όλο που σύμφωνα με τα ισχύοντα η ψιλή κυριότητα ανήκει στην ΕΤΑΛ.
Ήδη τα υψηλής ποιότητας μηχανήματα, χρησιμοποιήθηκαν  κατά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στην Φώκαια 1914», με μεγάλη επιτυχία.
Με την ολοκλήρωση του έργου μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να το βρει στη διεύθυνση www.veniaminlesviossociety.gr  στο διαδίκτυο,  αφ΄ ενός μεν για να μελετήσει  τα πολύτιμα βιβλία και έγγραφα  της βιβλιοθήκης της ΛΕΣΧΗΣ και αφ’ ετέρου μέσω των «παιχνιδιών» να περιδιαβάσει στην ιστορία και την κοινωνική ζωή της εποχής των αρχών του 1900, του Πλωμαρίου.

Μοιράσου το άρθρο!