Πολιτισμός

22/07/2017 - 07:35

Παρουσίαση βιβλίου Π. Σκορδά στη Γέρα

Σε μια ωραία συζήτηση γύρω από την παράδοση, τη διατήρηση-αναβίωση εθίμων, τη ντοπιολαλιά, τον λαϊκό μας πολιτισμό και άλλα ενδιαφέροντα θέματα εξελίχθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του φιλολόγου Παναγιώτη Σκορδά, που οργάνωσε ο «Παγγεραγωτικός» Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας και η εφημερίδα το «Βήμα» της Γέρας, το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Ιουλίου 2017, στο καφέ «Κάβος», στο Πέραμα.

Για το βιβλίο μίλησε διεξοδικά ο Στρατής  Γιαννίκος, δάσκαλος, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Την εποχή των “ηλεκτρονικών εγκεφάλων”, την εποχή της αυτοματοποίησης–ρομποτοποίησης των πάντων, την εποχή που ο άνθρωπος μηχανοποιείται ο συγγραφέας, αλλά κι εμείς προσθέτω, είμαστε πιστοί στις ρήσεις του Ελύτη: “Θα επιζήσει το φεγγάρι της Σαπφώς από το φεγγάρι του Άρμστρονγκ. Η σελήνη των ηλεκτρονικών εγκεφάλων θα εξακολουθεί να είναι -είτε το θέλουμε είτε όχι- κατώτερη απ' τη σελήνη της Σαπφώς”. Στο νησί που, όπως μάς λέει κι ο ποιητής, «ο ήλιος και το φεγγάρι συμβασιλεύουν», πάντα ο λαός μας θα σκύβει ευλαβικά να πιει από τα νάματα της παράδοσης κι εκδόσεις σαν και τη σημερινή που παρουσιάζουμε θα ενισχύουν την αγάπη για τον τόπο μας».

Για τα «Κάψαλα» και τον «Κλήδονα» στη Λέσβο και τη χρησιμότητα του βιβλίου έκανε λόγο και ο Βάσος Βόμβας, δικηγόρος, μελετητής των εθίμων, ο οποίος διέθεσε στον συγγραφέα πλούσιο αρχειακό υλικό.

Ο Παναγιώτης Σκορδάς, τέλος, επισήμανε, ότι η μελέτη αυτή δεν εξαντλεί το θέμα και υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, που θα αναδείξει και άλλες πτυχές λαογραφικές, κοινωνιολογικές, γλωσσολογικές, φιλολογικές.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Τζάνος Στεφανέλλης, αρχισυντάκτης του «Βήματος», ενώ χαιρέτησαν ο Γιώργος Ζορμπάς, Πρόεδρος του «Παγγεραγωτικού» και ο Γιώργος Κουλαγίνης από τις εκδόσεις «Μύθος»

Μοιράσου το άρθρο!