Πολιτισμός

28/02/2024 - 19:43

Πλωμαρίτικη Μασκαρατα:  Έναρξη Πλωμαρίτικου Καρναβαλιού από τον  Φορέα Πολιτισμού «Ακρίτες του Αιγαίου»

Έναρξη του πλωμαρίτικου καρναβαλιού. Εμπνεόμενοι από τους παλιούς εμπορικούς δρόμους του σαπουνιού επιχειρείται ένα νοητό ταξίδι από τη Λέσβο στη Μασσαλία. Γαλλίδες με αυθεντικά αντίγραφα φορεμάτων του 19ου αιώνα (1850-1920) θα λάβουν μέρος στη δεξίωση/χοροεσπερίδα την Παρασκευή 1/3/24 στις 21:00 στο εστιατόριο της λέσχης Πλωμαρίου και το Σάββατο θα παρελάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης (Ερμού) στις 12:00 με την υποδοχή των τοπικών αρχών. Ενώ την Κυριακή στις 16:00 θα παρελάσουν χορευτικά στους κεντρικούς δρόμους του Πλωμαρίου.

Πλωμαρίτικη Μασκαρατα:  Έναρξη Πλωμαρίτικου Καρναβαλιού από τον  Φορέα Πολιτισμού «Ακρίτες του Αιγαίου»

 

Εντυπωσιακές μεταμφιέσεις, περίτεχνη σάτιρα, αυτοσχέδιοι χοροί και ξέφρενοι εορτασμοί. Η ελληνική αποκριά, πολύμορφη και πολύτροπη   συνθέτεται από  ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό εθίμων και εκδηλώσεων.  

 

Την περίοδο της αποκριάς το Πλωμάρι και η πόλη της Μυτιλήνης έδειχναν το κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους.  Η έντονη επαφή με τη Σμύρνη προσέδιδε ένα πιο λόγιο και «ευρωπαϊκό» χρώμα στις εκδηλώσεις. Με βεγγέρες στα αρχοντικα  και  γλέντια στις πλατείες το πλωμαρίτικο καρναβάλι ήταν ανέκαθεν κατά βάσει αστικό. Κολομπίνες με δαντελένιες φούστες και χειροποίητες στολές, χόρευαν τσιφτετέλια, βαλς και καντρίλιες ενώ αποκορύφωμα του καρναβαλιού ήταν ο ετήσιος χορός στο Αναγνωστήριο της Λέσχης Πλωμαρίου. Κομψές ντάμες ντυμένες με την μόδα της εποχής και φίνοι κύριοι με φράκο, σμόκιν και μαύρα λουστρίνια παπούτσια τραγουδούσαν το Έρι πάλε.

Αποδίδοντας φόρο τιμής στους παλιούς πλωμαρίτες καρναβαλιστές και στο αστικό Πλωμάρι, αυτή την Παρασκευή 1/3/24  στις 21:00 ο Φορέας Πολιτισμού Ακρίτες του Αιγαίου ανοίγει το Πλωμαρίτικο καρναβάλι με μασκαράτες και χορούς στο εστιατόριο της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Παράλληλες δράσεις και δρώμενα σε όλο τον οικισμό θα επιχειρήσουν ένα νοητό ταξίδι από το Πλωμάρι στη Μασσαλία ακολουθώντας τους παλιούς εμπορικούς δρόμους του σαπουνιού. Γαλλίδες με αυθεντικά αντίγραφα φορεσιών του 19ου αιώνα (1850-1920) καταφτάνουν χορεύοντας στη Λέσχη καντρίλιες, βαλς και τανγκό. 

Σας περιμένουμε στη χοροεσπερίδα για να γιορτασουμε μαζί  σε ένα διαφορετικό καρναβάλι...

Το Σάββατο 2/3/2024 οι Γαλλίδες επισκέπτριες μαζί με τον Ντελάκη θα παρελάσουν με τα μοναδικά τπυς φορέματα στον εμπορικό δρόμο της οδού Ερμού διαλαλεί όντας την ένταξη του καρναβαλιού στην πόλη της Μυτιληνης  

 

Ημερομηνία διεξαγωγής Μουσικοχορευτικής εκδήλωσης: 1/3/2024

Χώρος: Εστιατόριο Λέσχης Πλωμαρίου "Βενιαμίν ο Λέσβιος" 21:00

Παράλληλες Δράσεις:

-Παρουσίαση ιδιωτικής συλλογής με θέμα το Πλωμαρίτικο σαπούνι  στον χώρο της Λέσχης Πλωμαρίου

-Περατζάδες και καντρίλιες στα Πλωμαρίτικα Καλντερίμια

-Σάββατο πρωί περατζάδες  στην οδό Ερμού της Μυτιληνης   

 Διοργάνωση: Φορέας πολιτισμού «Ακρίτες του Αιγαίου»

Υπεύθυνος: Φραγκίσκος Βόμβυρας

Μοιράσου το άρθρο!