Πολιτισμός

08/06/2017 - 08:42

Προβολή ταινίας στο Αρχοντικό Γεωργιάδη για το 2ο Εργατικό Φεστιβάλ

yle="text-align: justify;">Στα πλαίσια του 2ου εργατικού Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 1-2 Ιουλίου 2017 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, με αντιιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό περιεχόμενο, το Εργατικό Κέντρο προχωράει στην προβολή ταινιών.

 

Η 1η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14/6/2017, στις 21:00, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, με την ταινία «bread & roses» (ψωμί και τριαντάφυλλα) του Κen Loach.

 

Σκηνοθεσία : Ken Loach

Σενάριο: Paul Laverty

Πρωταγωνιστές : Pilar Padilla, Adrien Brody, Elpidia Carrillo
 Μια Μεξικάνα λαθρομετανάστρια, που δουλεύει ως καθαρίστρια, γνωρίζεται μ' ένα συνδικαλιστή και κατεβαίνει σε διεκδικητικούς αγώνες μαζί με συναδέλφους της, κάτι που τη φέρνει σε αντιπαράθεση με τη μεγαλύτερη αδελφή της.

Ο Λόουτς, πληροφορούμενος το 1994, από τον σεναριογράφο Πολ Λάβερτι , την άγρια εκμετάλλευση (16ωρη δουλιά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και με ημερήσια αμοιβή 5,2 δολάρια) των Λατινοαμερικανών μεταναστών στις ΗΠΑ, που δούλευαν σαν καθαριστές κτιρίων ιδιοκτησίας πολυεθνικών, τραστ, ακόμα και του Χόλιγουντ, αλλά και το σκληρό αγώνα τους για στοιχειώδη δικαιώματα, την τιμωρία τους με απόλυση και απέλαση, την ανοχή της συνδικαλιστικής ηγεσίας απέναντι στην εκμετάλλευση των μεταναστών, αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών από λιγοστούς ασυμβίβαστους συνδικαλιστές, πήγε στις ΗΠΑ, γνώρισε πολλούς μετανάστες εργάτες και εργάτριες, τα βάσανα και τον αγώνα τους και γύρισε το «Ψωμί και τριαντάφυλλα», που αφορά ακριβώς σ' αυτούς. Η πλειοψηφία των «ηρώων» της ταινίας του είναι μετανάστες καθαριστές κτιρίων, οι οποίοι συναγωνίζονται με τη φυσικότητά τους τους λιγοστούς, πολύ καλούς επαγγελματίες ηθοποιούς. Μια εξαιρετική ταινία του σπουδαίου δημιουργού - ταινία «κατηγορώ» για την απάνθρωπη εκμετάλλευση των εργατών από το μεγάλο κεφάλαιο και ύμνος για τους αγώνες, την αλληλεγγύη, τις κατακτήσεις των εργατών.

Μοιράσου το άρθρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ