Πολιτισμός

16/04/2024 - 21:07

Συμβολική προσφορά στο Αναγνωστήριο Αγιάσου από θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», ιδρύθηκε στα τέλη του

προηγούμενου αιώνα (1894), ως συλλογικός φορέας της προσπάθειας ορισμένων Αγιασωτών που επιδίωκαν να προωθήσουν τη γενική παιδεία, τα γράμματα και τις τέχνες, στο πλαίσιο της Αγιασώτικης κοινωνίας.

Ιδρύθηκε από εμπόρους, βιοτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ονομαζόταν Φιλόμουσος Αδελφότης Αγιάσου «Η Ανάπτυξις», από το επόμενο όμως έτος (1895), καθιερώθηκε η ονομασία Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξις», την οποία φέρει μέχρι

και σήμερα προσαρμοσμένη στη δημοτική (Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη»). Ως ιδρυτής του Αναγνωστηρίου φέρεται ο Ηρακλής Νταρέλλης (οπλοποιός), στο μαγαζί του οποίου στεγάστηκε αρχικά το σωματείο, στη συνοικία «Απέσος» της Αγιάσου.

Σήμερα, επτά χρόνια μετά την καταστροφή, το ιστορικό θέατρο του Αναγνωστηρίου και ένα από τα ομορφότερα του Αιγαίου παραμένει ένα άδειο κουφάρι, ένα ερειπωμένο απομεινάρι που προκαλεί απογοήτευση, πίκρα, θλίψη και οργή. Το κτίριο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου αποτελεί Φάρο Πολιτισμού όχι μόνο για τη Λέσβο αλλά για όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για την εγκατάλειψή του καθώς η σημερινή του εικόνα ντροπιάζει το νησί μας.

Για τους παραπάνω λόγους, οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης

α) Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης, που παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Μικρές ιστορίες φόνων» του Παναγιώτη Μπρατάκου στο Ρουσέλλειο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 22, 23 και 24 Μαρτίου 2024 και

β) η Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «ΑΣΤΕΓΟΙ», που ανέλαβε την υποστήριξη και την οικονομική διαχείριση της εν λόγω παραγωγής,

συναποφασίσαμε

να παραχωρήσουμε μέρος των εσόδων των παραστάσεων, που ανέρχεται στο ποσό των 1.500€, στο Αναγνωστήριο της Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

Η πράξη μας αυτή έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα και σηματοδοτεί την ανάγκη της υποστήριξης της προσπάθειας, που καταβάλει το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου, για την επίλυση του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί.

Καλούμε και εμείς από την πλευρά μας την οργανωμένη πολιτεία και κάθε αρμόδιο καθώς και τους θεσμικούς παράγοντες του τόπου μας να προβούν σε ενέργειες που θα οδηγήσουν στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία του.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το κοινό του νησιού που στηρίζει τις προσπάθειες των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΘΟΜ «ΑΣΤΕΓΟΙ»

Μοιράσου το άρθρο!