Πολιτισμός

19/09/2014 - 17:10

Συνέδριο τη Μυτιλήνη: Εικόνα και Ταυτότητα του Ελληνισμού σε Ιστορικές Καμπές

m>Το έργο “Ψηφιακός Ηρόδοτος” είναι ένα πρωτοποριακό έργο διάσωσης και ανάδειξης ιστορικού αρχείου από την Κύπρο και το βόρειο Αιγαίο, το οποίο  εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας “Ελλάδα –Κύπρος 2007-2013” που καλύπτει όλη την επικράτεια της Κύπρου, την Κρήτη και νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου.

Το εταιρικό σχήμα διασυνοριακής συνεργασίας του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος» απαρτίζουν το ΡΙΚ ως επικεφαλής εταίρος, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης» και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που προσφέρει επιστημονική υποστήριξη σε όλους τους εταίρους.

Ο γενικός στόχος του προτεινόμενου Έργου "Ψηφιακός Ηρόδοτος" αφορά την ψηφιοποίηση και διάσωση του ιστορικού, κοινωνικού, και πολιτισμικού αρχείου του ΡΙΚ και των Βιβλιοθηκών της Μυτιλήνης και της Μήθυμνας. Το αρχεία αυτά περιλαμβάνουν κομβικής σημασίας από ιστορική άποψη γεγονότα και εξελίξεις της νεώτερης και σύγχρονης ιστορίας που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο και την περιοχή του βορείου Αιγαίου.  Οι εταίροι στοχεύουν στην δημιουργία σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών πληροφόρησης και επικοινωνίας  για να ενισχύσουν αφενός, την χωρική συνεργασία και ανάπτυξη των δύο περιοχών και αφετέρου, να αναδείξουν τις περιοχές ως πόλο καινοτομίας για την τεκμηρίωση, ανάδειξη, σύγκριση και προβολή ιστορικών γεγονότων στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το έργο στοχεύει επίσης στην αναβάθμιση της προσβασιμότητας του κοινού και την εφαρμογή καινοτόμας προσέγγισης για τα ΑμεΑ, δημιουργώντας ένα πρότυπο διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου.

Το έργο ψηφιοποίησης που υλοποιείται θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες των τριών οργανισμών σε παραγωγές, προβολές και μελέτες. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει εφικτή η μελέτη και συγκριτική ιστορική έρευνα της περιόδου της Μικρασιατικής καταστροφής και της κυπριακής τραγωδίας. Παράλληλα, με την ψηφιοποίηση, οι δημόσιοι φορείς του έργου ευελπιστούν να προσφέρουν στους πολίτες πρόσβαση στις πληροφορίες και το αρχειακό υλικό, μέσω ειδικής διαδικτυακής πύλης.

Για τους σκοπούς του έργου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οργανώνει συνέδριο/ημερίδα στη Μυτιλήνη με θέμα “Εικόνα και Ταυτότητα του Ελληνισμού σε Ιστορικές Καμπές”, όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα αποτελέσματα του έργου στην καταγραφή, ποιοτική παραγωγή και διαχείριση του ψηφιοποιημένου πολιτισμικού προϊόντος. Ιδιαίτερη αναφορά θα δοθεί στην ιστορική τεκμηρίωση των γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής και του ξεριζωμού του Κυπριακού Ελληνισμού καθώς και στην εξαγωγή χρήσιμων ιστορικών συμπερασμάτων. Η από κοινού ανάπτυξη του έργου ψηφιοποίησης στο ΡΙΚ και στις δύο Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Λέσβου επιτρέπει την τεκμηρίωση και σύγκριση των βιωμάτων στις δύο περιοχές που υποβλήθηκαν σε έντονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές και επιρροές τον τελευταίο αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή και Τουρκική εισβολή στην Κύπρο). Επίσης, στα πλαίσια της τεχνολογικής διάστασης του έργου, εξετάζεται η συμβολή του διαδικτύου στην προβολή ιστορικών γεγονότων και στην διάσωση και προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η παρουσία σας στο συνέδριο/ημερίδα που θα διοργανωθεί είναι ιδιαίτερα σημαντική έτσι ώστε να παραχθεί εποικοδομητικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα ανάδειξης κοινών συνιστωσών και ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού.

Το συνέδριο/ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 στο θέατρο του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΦΟΜ), Σαμοθράκης 3-5, Μυτιλήνη σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Η είσοδος είναι ανοικτή στο κοινό

 

 

«ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΜΠΕΣ»

Θέατρο Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΦΟΜ)

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόγραμμα

 

09:00-09:30

Προσέλευση κοινού και καλεσμένων

09:30-09:45

Χαιρετισμός από διοργανωτές

09:45-10:15

Παρουσίαση στόχων του προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ» και της ημερίδας «ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΜΠΕΣ»

Ομιλητές:

Κυριάκος Πιερίδης, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Project Manager του έργου «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ»

Χρήστος Νικόλαος Αναγνωστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μαρία Γρηγορά, Υπεύθυνη Δ.Κ.Β. Μυτιλήνης και Δ.Ι.Β. Μηθύμνης "Αργύρης Εφταλιώτης

Παναγιώτα Θηβαίου-Παπαθεράπων, Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης»

10:15-10:30

Προβολή από επιλεγμένα βίντεο της σειράς του ΡΙΚ

«1974: ΕΙΚΟΝΑ – ΗΧΟΣ»

Σύντομη εισαγωγή και ακολούθως προβολή με επεξήγηση της ροής των γεγονότων.

 

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΜΠΗ ΤΟΥ 1974

Η πρόκληση της μνήμης και της συνέχειας στην κατεχόμενη γη της Κύπρου

 

10:30-11:20

 

 

Γρηγόρης Μαλιώτης, Γενικός Διευθυντής ΡΙΚ

Η συμβολή του ΡΙΚ στη διαφύλαξη της ιστορίας, της μνήμης και στον αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού

 

Τάκης Χατζηδημητρίου, επικεφαλής τεχνικής επιτροπής για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

Το έργο της Τεχνικής Επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό

 

Γλαύκος Καριόλου, Δήμαρχος Κερύνειας

Πέτρος Καρεκλάς, Δήμαρχος Κυθρέας

40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ: H δημιουργία βιωματικών προσφύγων της γενιάς μετά το 1974 και ο ρόλος των Δήμων των κατεχόμενων πόλεων

 

Πάνος Γεωργίου – Άντρος Θεοδώρου

ΡΙΚ: Καλύπτοντας τα γεγονότα της κυπριακής τραγωδίας

Συντονισμός: Κυριάκος Πιερίδης

11:20-11:30

(Συζήτηση)

Συμπεράσματα και ιστορικές μνήμες που αναδύονται από τα γεγονότα

Συντονισμός: Κυριάκος Πιερίδης

11:30-12:40

 

 

Μικρασιατικός Ελληνισμός πριν και μετά το 1922

Ομιλητές:

  • Μ. Γρηγορά (Δημόσιες Βιβλιοθήκες Λέσβου) – Σ. Αντωνίου (IMC): «Η ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πριν και μετά το 1922 μέσα από τον Λεσβιακό και μικρασιατικό τύπο, όπως προκύπτει από την τεκμηρίωση έντυπου υλικού από τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες Μυτιλήνης και Μήθυμνας» 
  • Π. Θηβαίου-Παπαθεράπων, «Επιστολές του Αργύρη Εφταλιώτη για την απελευθέρωση της Λέσβου (1912)», Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης»
  • Β. Αντωνίου, Α. Αρεάλη, Π. Βρόντος, Α. Γεώργα, Β. Ζαμπεθάνη, Δ. Κατσορίδας, Π. Μανιώτης, Ν. Μορώνη, Χρ. Νικολαΐδης, Γ. Σκλήρης « “Ανάγνωση” του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από ιστορικές πηγές», Εκπαιδευτήρια Γείτονα. 
  • Α. Ι. Καλαμάτας – Μ. Ζαφειρίου: “Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕ. Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παρελθόν – Παρόν - Μέλλον”.  Αθανάσιος Καλαμάτας, μέλος εφορευτικού συμβουλίου ΔΚΒΜ, Kαθηγητής πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης
  • Δ. Παπαχρυσός, Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το δελφίνι»

12:40-13:00

Συζήτηση

Ανάδειξη κοινών ιστορικών συνιστωσών των δύο μεγάλων ξεριζωμών του Ελληνισμού στον 20ο αιώνα.

Συντονισμός: Κ. Πιερίδης

13:00-14:00

 

1η ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΡΙΚ

«Ει εισί βωμοί...»

14:00-14:30

Σύντομο Διάλλειμα

Έναρξη 14:30

(2ο μέρος) Τεχνολογική διάσταση

“ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ”

14:30-15:30

 

 

Διαδικτυακή πύλη του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ

Ομιλήτρια:

Μ. Ζογκού, Ερευνήτρια – ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ

 

«Η ύπαρξη, ο χώρος και ο χρόνος στο Διαδίκτυο»

Ομιλητές:

Δρ. Μ. Βαφόπουλος

15:30-15:40

Συζήτηση

Νέες διαστάσεις που προσδίδει το διαδίκτυο στην διατήρηση και ανάδειξη ιστορικών γεγονότων.

Συντονιστής: Χ.Ν. Αναγνωστόπουλος

15:40-16:00

 

Παρουσίαση εργασιών Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης

Μ. Ζερβού – Αν. Τρούλος – Α. Ι. Καλαμάτας: «Απόγονοι Μικρασιατών Προσφύγων. Η περίπτωση της πόλης της Μυτιλήνης».

Δ. Αϊβαλιώτης – Γ. Διγιδίκης: «Το Αρχοντικά της Μυτιλήνης. Μια συγκριτική μελέτη με τα αντίστοιχα της απέναντι Μικρασιατικής Ακτής (Μυτιληναίων Αιγιαλός). Η περίπτωση της ευρύτερης περιοχής του Αϊβαλιού».

 

Συντονισμός:

Α. Καλαμάτας, Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ, Θεολόγος Καθηγητής στο Π. Π. ΓΕ. Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

16:00-18:00

 

2η ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΡΙΚ

Επιλογή από το Αρχείο ΡΙΚ προς ψηφιοποίηση

Σύντομη παρουσίαση επιλεγμένου υλικού Συντονισμός: Σούλα Χατζηκυριάκου, Φοίβια Σάββα / Ελένη Λοϊζίδου

18:00

Λήξη προβολών - ημερίδας

 

Μοιράσου το άρθρο!