Πολιτισμός

20/12/2016 - 21:08

Θεατρικό φεστιβάλ Μυτιλήνης - «ΝΙΝΑ 2»

yle="text-align: justify;">«ΝΙΝΑ 2» της Κάτιας Σπερελάκη

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΙΣ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
 
Μετά τη συμμετοχή της στο θεατρικό φεστιβάλ «Το Αυλαία πάει … Αυλαία», η Κάτια Σπερελάκη  επανέρχεται στη ΝΙΝΑ 2, στα πλαίσια του θεατρικού φεστιβάλ Μυτιλήνης στο Δημοτικό Θέατρο, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου. Με  αυτοσαρκασμό  και χιούμορ, μας παρασύρει σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Ποια  είναι  αυτή η Νίνα2; Αντιμέτωπη με τον καθρέφτη, αγωνίζεται να συμφιλιωθεί με το παρελθόν και να αποδεχτεί το παρόν, διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη. Όσο για τη Νίνα1, αποτελεί  πλέον μακρινό όνειρο, μαζί με τόσα άλλα…
 
Τα πράγματα  δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε, και η άτιμη η πραγματικότητα δεν προσαρμόζεται πάντα στις επιθυμίες μας… Όπως έλεγε (μεταξύ άλλων) και η αμείλικτη μάνα της Νίνας, “όπως έστρωσες θα κοιμηθείς”. Κι όταν  ξυπνάς ένα πρωί και συνειδητοποιείς ότι τίποτα δεν είναι πια όπως ήταν, αρχίζεις τους απολογισμούς, που έχουν την κακή συνήθεια να σε φέρνουν αντιμέτωπη με τον εαυτό σου… 
 
Ερμηνεύει η Κάτια Σπερελάκη 
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης 
Σκηνικά - Κουστούμια: Παναγιώτα Κοκκoρού 
Σχεδιασμός  φωτισμών: Θέμης Μουμουλίδης 
Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Θωμαΐδης  
Βοηθός σκηνοθέτη: Σήφης Μάινας  
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός Μελίνα Δοσίου
 
Κριτικές
Μια  άνεργη, αποσυρμένη  ηθοποιός ετοιμάζεται να επιστρέψει στη σκηνή. Μπερδεμένη  ανάμεσα σε  πρόσωπα των ρόλων που επάιξε  ή που της ταιριάζουν, και στη ζωή της – επιμένει στην προσωπικότητα του πατέρα της- γυρίζει σαν ήρεμο θηρίο στο δωμάτιό της καταφεύγοντας στον καθρέφτη της, στον καφέ, στο ποτό, στο τσιγάρο. Θυμάται  και  ξεχνάει ότι την πληγώνει.... με την Κάτια Σπερελάκη, γραμμένος από την ίδια και σκηνοθετημένος από τον Θέμη Μουμουλίδη, με ωραία μουσική επιμέλεια του Κώστα Θωμαϊδη, χτυπάει κατ’ ευθείαν στη γυναικεία ψυχή –αυτό που λέγαν οι λατίνοι: anima! 
Γιώργος  Χρονάς   Onlytheater
 
Στον  αμείλικτο καθρέφτη του χρόνου
...Ένας  περιεκτικός  μονόλογος, μελαγχολικά γλυκόπικρος, εκ βαθέων εξομολογητικός, που ξεναγεί το θεατή στην αθέατη πλευρά αυτής της μεσήλικης αλκοολικής γυναίκας. Και κατ’ επέκτασιν  στον  παραγκωνισμένο και γερασμένο θεατρίνο μικρομεσαίου βεληνεκούς, που τα φέρνει δύσκολα ψάχνοντας απελπισμένα για ένα ρόλο, ψάχνοντας για λίγο μια συντροφιά να καλύψει τη μοναξιά του. 
... Η Σπερελάκη  πλάθει όμορφα την ξεπεσμένη, φουρκισμένη, παρατημένη, αυτοσαρκαζόμενη ηρωίδα της, βγάζοντας συγκίνηση και χιούμορ με τη ζωή της που πήγε στράφι, με τα διαψευσμένα όνειρά της... Με τα ην  απέριττη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θέμη Μουμουλίδη στο παραμυθένιο – κουκλίστικο σκηνικό της Παναγιώτας Κοκκορού. Μια  καλόγουστη  παράσταση για τους αφανείς ταξιδιώτες του θεατρικού ονείρου. 
Γιώργος  Βιδάλης  -  Ελευθεροτυπία 
 
...Εκεί  στο  σημείο μηδέν της επανεκκίνησης μετά τους απολογισμούς ματαιωμένων επιλογών, η «Νίνα 2» αποκτά τη μοναδική της υπόσταση στην παλλόμενη υπόδηση της Κάτιας Σπερελάκη, προσφέροντας συνάμα τις αντανακλάσεις από ένα σημαντικό διαμάντι πολύτιμης θεατρικής κοπής σε μια στερεή παράσταση με ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής δραματουργίας. Η Κάτια  Σπερελάκη  κομίζει τις διακυμάνσεις αυτής της γυναίκας με λόγο στιβαρό και εύφορο σε έναν ποιητικό ρεαλισμό που ενδεχομένως θυμίζει κάτι από Τεννεσί Ουίλιαμ, σε κάθε περίπτωση αυθεντικά δικό της και απολύτως αντιπροσωπευτικό των καλλιτεχνικών ποιοτήτων της. 
Μιχάλης Ταμπούκας  - Επί Σκηνής 
 
 
Παράσταση: Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, ώρα 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων 
Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, Τ. 22510-37394
Πληροφορίες- Κρατήσεις : 2310257218, 6974655664
 

--------

tips: Αναλυτικά πληροφορίες για κάθε παράσταση κάνοντας κλικ στη λέξη κλειδί: "Θεατρικό Φεστιβάλ 2017"

 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!