Πολιτισμός

18/07/2017 - 20:41

Θ.Μικρούτσικος - Ν.Καββαδίας: «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» - Κάστρο Μυτιλήνης,11 Αυγούστου

ign="center">ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ - ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

 

"Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου"

 

Σκηνοθεσία ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΚΑΣΤΡΟ

«Να λυπάσαι όσους δεν ονειρεύονται...»

Νίκος  Καββαδίας

 

Η παράσταση που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς! Η μεγαλύτερη  παραγωγή του καλοκαιριού, ταξιδεύει στην Ελλάδα.

Δέκα χρόνια παρουσίας στο ελληνικό θέατρο γιορτάζει φέτος το καλοκαίρι η 5η Εποχή ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με την παράσταση «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου». Μια  μουσική παράσταση που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του 2016.

Από την Βάρδια και την ποίηση του Νίκου Καββαδία, στη συγκλονιστική μελοποίηση του Θάνου Μικρούτσικου, η παράσταση, μας ταξιδεύει στον κόσμο των θαλασσινών, των λιμανιών, των εφήμερων ερώτων, στη φυγή. Το ταξίδι για το ταξίδι.

Μια ιστορική παράσταση! Το πρώτο της ανέβασμα [ θέατρο Βadminton -Ιανουάριος 2016], παρακολούθησαν περισσότεροι από 50.000 θεατές! Θέατρο, χορός , μουσική, κινηματογράφος, σε μια σκηνική συνύπαρξη,  που αποκαλύπτει το πορτρέτο του Νίκου Καββαδία, μέσα από την ποίηση, τη ζωή και το έργο του, με κυρίαρχες τις μουσικές και τα αγαπημένα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου.

Ιστορικές αναφορές, μαρτυρίες αλλά και φανταστικές συναντήσεις σε υποθετικούς χρόνους και χώρους και κυρίως η θάλασσα, τα λιμάνια, η ζωή των ναυτικών, οι γυναίκες, «το ταξίδι για το ταξίδι» είναι τα βασικά υλικά που συνθέτουν το σενάριο του σκηνοθέτη που υπογράφει με τη συμβολή των συνεργατών του Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκης Παναγιωτοπούλου.

Οι μουσικές και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου περασμένα πλέον στο DNA της μουσικής μας μνήμης εξακολουθούν να αποκαλύπτουν και να φωτίζουν κάθε φορά, τις πολυάριθμες διαστάσεις του ποιητικού έργου του Νίκου Καββαδία, που όπως ο ίδιος ο συνθέτης πιστεύει, “ μίλησε για την ελευθερία, για την αξία της ανατροπής, για τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις”.

Ο Θέμης Μουμουλίδης, εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης παρουσιάζει την ανανεωμένη εκδοχή της, φωτίζοντας νέες εκφάνσεις της λεπτής δραματουργίας που συνθέτουν τη ζωή και το έργο του ποιητή, αλλά και τις μουσικές του συνθέτη.

Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης ζωντανεύει με τις ερμηνείες των Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Ιωάννη Παπαζήση, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και 20 ακόμη ηθοποιών, χορευτών μουσικών επί σκηνής.

Ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο επί σκηνής οδηγούν την Ρίτα Αντωνοπούλου τον Κώστα Θωμαΐδη και την Μαριάννα Πολυχρονίδη, που ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα σε τρεις γενιές τραγούδια.

Ώρα  έναρξης  21.30.

 

Προπώληση:   :   Viva.gr

                           

Τιμές εισιτηρίων: 14 €  [φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65]

                                 18 €   κανονικό

 

Στην προπώληση θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων στην τιμή των 14 ευρώ.


================================================================================

Σημεία προπώλησης :

Πρακτορείο  ΟΠΑΠ  Πεσμαζόγλου, Κουντουριώτη  Πάυλου  73, Τηλ:2251027037,      Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, Πάυλου Κουντουριωτη 3, Τηλ: 2251037394, Πρακτορείο ΟΠΑΠ Χριστοφίδης Μιχάλης Καλλονή, Τηλ 2253023784

Viva.gr

 

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ - ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ

" Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου"

 

Μουσική: ΘΑΝΟΣ  ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

Σκηνοθεσία: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Σενάριο: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Με τη συνεργασία των:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σκηνικό- κοστούμια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ

Χορογραφία: ΣΕΣΙΛ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ

Σχεδιασμός Ήχου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτισμοί: ΣΑΚΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ

Video: NIKOΣ TΣΙΜΟΥΡΗΣ

Βοηθοί  σκηνοθέτες: ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 ΣΗΦΗΣ  ΜΑΙΝΑΣ

Βοηθός  σκηνοθέτη: ΒΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οργάνωση παραγωγής:  ΜΑΤΡΩΝΗ ΦΑΓΑ - ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Artwork:  ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΒΙΖΑΚΗ

 

Παραγωγή : 5η Εποχή Τέχνης 

 

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΪΝΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ  ΖΑΛΜΑΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ  ΜΟΥΤΑΦΗ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ  ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΛΕΛΑΚΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΦΙΔΟΥ, ΙΟΥΛΙΟΣ  ΤΖΙΑΤΑΣ,  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ, ΝΑΤΑΣΣΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ  ΣΑΛΕΥΡΗΣ, ΜΠΙΛΛΙΩ   ΜΑΡΝΕΛΗ

Τραγουδούν:

ΡΙΤΑ  ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ  ΘΩΜΑΙΔΗΣ – ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ

Έγραψαν για την παράσταση:

 

«...Υπάρχουν στιγμές που η συγκίνηση δεν ελέγχεται – και είναι στιγμές όπου η πραγματική ποίηση ξεχειλίζει: από τον λόγο, τη μουσική, το παίξιμο, την αίσθηση ότι η κάθε πρόταση και η κάθε μουσική φράση δεν πάει μονοσήμαντα – έχει μια δέσμη ερμηνειών που σε οδηγεί στην απόλαυση...»

Γιώργος Χαρωνίτης, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

 

«Ό,τι καλύτερο έχω δει εδώ και χρόνια. Γύρισα σπίτι και νιώθω ακόμα πάνω μου την αλμύρα...»

Τασούλα Επτακοίλη, ΚΑΠΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

 

Το ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» είναι μια ολοκληρωμένη παράσταση/θέαμα που θα γράψει στα «συν» του φετινού χειμώνα. Δεν αποκλείεται και του επόμενου..”

Χάρη Ποντίδα, TO SPIRTO

 

«Ο Θέμης Μουμουλίδης μεταφέρει με ατμοσφαιρικό τρόπο επί σκηνής τον ονειρικό κόσμο του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία, με τη βοήθεια των διαχρονικών μουσικών συνθέσεων του Θάνου Μικρούτσικου.»

Αιμίλιος Χαρμπής, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

«Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη έχτισε έναν κόσμο θαλασσινό, άσωτο, με έντονα αρώματα και γεύσεις, με στιγμές έξαρσης, αλλά και ιδιαίτερου εσωτερισμού, προκλητικό αλλά και γοητευτικό ταυτόχρονα.»

Κάτια Σωτηρίου, MYTHEATRO.GR

 

«Αξίζει ΟΛΟ το χειροκρότημα! Τρία στα τρία για τον Θέμη Μουμουλίδη, που μετά την παράσταση για τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, καταπιάνεται με τη ζωή του Καββαδία και εξελίσσεται σε μετρ των θεατρικών πορτρέτων.»

Κατερίνα Πουλοπούλου, IEFIMERIDA.GR

 

«Μια  γοητευτική παράσταση. Μια συνύπαρξη επί σκηνής υλικών στέρεων και μαγικών μαζί  όπως η ποίηση του Νίκου Καββαδία και η μουσική/μελοποίηση τους από τον Θάνο Μικρούτσικο, που μεταλλάχθηκε στα χέρια του σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη σε θεατρική πράξη -συγκινησιακή και ουσιαστική. […] τιμά το όνειρο που δεν μας εγκαταλείπει και τη «φυγή» στο ανέφικτο… 

Γοητεύει η παράσταση διατηρώντας την νοσταλγική γεύση όσων χάθηκαν  […] Κι όμως την ίδια στιγμή γίνεται τόσο σύγχρονη και σημερινή, να γεμίζει όλους μας με τη γλυκεία απαντοχή για τα νέα ταξίδια, που θα γίνουν ... που θα τα κάνουμε... στην περιπέτεια, στο όνειρο, στο άγνωστο.»

Τέα Βασιλειάδου, KOMMON.GR

Μοιράσου το άρθρο!