Ψυχολογία - Σχέσεις

12/06/2017 - 05:56

Οι άλλοι πάντα με χρησιμοποιούν και με πληγώνουν πολύ

m style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, "Nimbus Sans L", sans-serif; font-size: 14px;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου φαντάζομαι πως θα τις περιέγραφες ως επιφανειακές, άρα όχι στενές και ουσιαστικές. Θεωρείς ότι σε χρησιμοποιούν και έρχονται κοντά σου μόνο όταν θέλουν να πάρουν κάτι από σένα, άρα σ’ εκμεταλλεύονται και αυτό φυσικά σε πληγώνει πολύ.

Μέσα στις σχέσεις σου βιώνεις έντονο θυμό, στεναχώρια και απογοήτευση και αυτά τα συναισθήματα εναλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Έχεις μάθει να προσέχεις πολύ τους ανθρώπους, αφού θεωρείς πως θέλουν το κακό σου και ότι κανένας δεν σ’ αγαπάει ούτε νοιάζεται για σένα πραγματικά. Κρατάς, λοιπόν, μια αμυντική στάση απέναντι στους άλλους και είσαι συνεχώς σε εγρήγορση να αντιληφθείς αυτό το «κακό» που εξαρχής θεωρείς ότι αποζητούν από εσένα. Ήδη βλέπεις ότι υψώνεται ένας τεράστιος τοίχος ανάμεσα σε σένα και στους άλλους, κάτι που δικαιολογεί τις επιφανειακές σχέσεις που ανέφερα παραπάνω. Οι ουσιαστικές σχέσεις χρειάζονται εγγύτητα, εμπιστοσύνη και οικειότητα. Στοιχεία που δυστυχώς λείπουν από τις δικές σου σχέσεις.

Φυσικά τίποτα δεν προκύπτει τυχαία και χωρίς αιτία. Προφανώς, έχεις βιώσει κακοποίηση- οποιασδήποτε μορφής- ή/και προδοσία και ταπείνωση από κάποιο πολύ κοντινό σου άτομο που εμπιστευόσουν πολύ. Μπορεί να σου έρχονται τώρα αναμνήσεις στο μυαλό από τις στιγμές της κακοποίησης, μπορεί και όχι. Μπορεί ο μόνος τρόπος που φαίνεται στη ζωή σου τώρα ότι κάποτε κακοποιήθηκες να είναι η ανακύκλωση των προβλημάτων στις τωρινές σου σχέσεις. Μπορεί, επίσης, κάποιο μέλος της οικογένειας που μεγάλωσες να σου μετέφερε την πεποίθηση «Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν», άρα οι άνθρωποι είναι «κακοί», αν τους εμπιστευτείς θα σε πληγώνουν και άλλα παρόμοια μηνύματα που συνοδεύει αυτή η πεποίθηση.

Αν όντως βιώνεις μια τέτοια κατάσταση στις σχέσεις σου, είναι πολύ σημαντικό για σένα θα δουλέψεις μ’ αυτό. Χάνεις πολύτιμα πράγματα όταν δεν δένεσαι με τους ανθρώπους. Όχι με όλους. Με αυτούς που θα επιλέξεις εσύ ότι αξίζει να προσπαθήσεις για ένα βήμα πιο κοντά…

 


  

* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer.

Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284.

Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!